Menu
A gyertya szimbolikája álmokban
A gyertya szimbolikája álmokban
2019-07-11 álmok

A tűz többi formájához hasonlóan a gyertyaláng is az életerő, örökkévaló szellemünk jelképe. De a gyertyák igen sajátos szerepet töltenek be életünkben, így szimbolikájuk is meglehetősen egyedi.

 A vélemény fontos. A Tiéd is az. Mielőtt azonban hozzászólnál a Facebook-oldalon közzétett posztokhoz, kérlek tanulmányozd át gondosan a kommentelési etikettről szóló bejegyzést. Ezzel megelőzheted azt a mindkettőnk számára igen kellemetlen helyzetet, hogy hozzászólásod töröljem, vagy le kelljen tiltsalak az oldalról. Köszönöm.

Egy, sötétben világító gyertya a remény sokatmondó szimbóluma – mint a sötétség világában levő egyetlen fényforrásé. Az álombeli gyertya gyakran valami megünneplésének a jele – például gyertyákkal díszítjük a születésnapi tortát, vagy bizonyos szertartások kellékeként gyertyákat gyújtunk. A leégő gyertyák a múló időt is jelképezhetik – beleértve életünk múlását is.

Gyertyákat gyújtunk az elhunytak emlékére, az irántuk való tiszteletből is, így álomban gyertyát gyújtani utalhat annak beismerésére és értékelésére, hogy elsajátítottunk egy fontos leckét. Jelezheti bizonyos életszakasz végét, hogy egy új elkezdődhessen, elavult, javunkat már nem szolgáló hiedelmeink elengedését. Álomban gyertyát gyújtani jelképezheti azt is, hogy köszönetet mondunk az előttünk távozottaknak, őseinknek és másoknak is azért, hogy bölcsességük lehetővé tette növekedésünket és fejlődésünket.




Használhatunk gyertyákat figyelmünk fókuszálására, varázslatokhoz, imához, meditációhoz, révüléshez. Az álombeli gyertya az ön magunkra való reflexiót, befelé fordulást, az isteni természetünkkel való kapcsolatfelvételt is jelképezheti

Vallásos és világi rituáléknál egyaránt rendszeresen használnak gyertyákat, hiszen segítenek megerősíteni abbeli hitünket, hogy az ima, gondviselés, a meditáció, a jó szándék elűzheti az éjszaka démonait, mindazokat a dolgokat, amelyektől félünk, természetünk sötétebb aspektusait, az élet látszólag váratlan változásait sőt még saját halandóságunkat is. A gyertyák arra emlékeztetnek bennünket, hogy lángra lobbanthatjuk magunkban a hit, a megértés és a rálátás szikráit, ezeknek köszönhetően pedig otthonosabban mozgunk majd az életben. Jelképezhetik azt a fényt is, amelyet nem lehet kioltani – hiszen örökké él; vagyis az örök lángot.

Az álmunkban gyújtott különböző színű gyertyák különféle dolgokat jelképeznek, a fehér pl világosságot vagy lelki tisztaságot, a piros a szenvedélyt és energiát, zöld a növekedést és anyagi gyarapodást, az arany a sikert, eredményeket, sőt a hírnevet is, stb. A színek szimbolikájával kapcsolatos további részleteket a színek az álomban című bejegyzésben találhattok.




A gyertyák, akárcsak a lélek, szellem természetesen a szerelemmel is összefüggésbe hozhatók. Jelképezhetik a tartós szerelmet. Az álombeli gyertya azonban nem csupán egy másik ember iránti szerelmet, hanem önmagunk szeretetét is jelképezheti, amely nélkülözhetetlen mély sebeink begyógyulásához, sőt egy fajta szakrális szeretetet is, amikor is kevésbé figyelünk az anyagi dolgokra, hanem az élet mélyebb értelmét keressük.

Az álombeli gyertyák jelképezhetik halandóságunkat is, és az élet kialvásának lehetőségét is. Egyszersmind azonban örök, spirituális természetünk szimbólumai is. Az álombeli gyertyák arra bátorítanak, hogy őrizzük meg a reményt, a hitet akkor is, ha életünk egén sötét felhők gyülekeznek. Mulandóságukkal az emberi lét törékenységének, esetlegességének – egyszersmind azonban istenivel való kapcsolatunk kimondhatatlan erejének, az ebből fakadó regeneráció és gyógyulás lehetőségének jelképei is.

Forrás: The Dream Well




Kapcsolódó

Álmok tematikus oldala

Párbeszéd álmainkkal

A BLOGOMBAN MEGJELENT FORDÍTÁSOKAT, ÍRÁSOKAT ÉS KÉPEKET A SZERZŐI JOGRÓL SZÓLÓ 1999. ÉVI LXXVI. TÖRVÉNY ÉRTELMÉBEN AZ ENGEDÉLYEM NÉLKÜL MÁSHOL KÖZZÉTENNI TILOS. EZ ALÓL KIVÉTELT KÉPEZ, HA CSAK AZ ÍRÁSOM ELSŐ NÉHÁNY SORÁT TÜNTETIK FEL, MAJD A FOLYTATÁSÉRT A BLOGOMRA KATTINTVA JUT EL AZ OLVASÓ! AMENNYIBEN MÁS FORRÁST NEM JELÖLÖK MEG, AZ ÍRÁSOK, FORDÍTÁSOK A SAJÁT SZELLEMI TERMÉKEIM, KERESKEDELMI FORGALOMBAN TÖRTÉNŐ ÉRTÉKESÍTÉSÜKHÖZ CSAK SZEMÉLYES EGYEZTETÉST KÖVETŐEN JÁRULOK HOZZÁ!

Comments are closed
* *