Menu
Telihold a Skorpióban - 2019
Telihold a Skorpióban – 2019
2019-05-17 aktuálasztro

A május 18 – i telihold a Skorpió 27°38′ – án teljesedik ki, helyi idő (Budapest) szerint 23 h11′-kor. A teliholdak olyan kulminációs pontok, amikor is kezdenek megmutatkozni az őket megelőző újholdak idején elkezdődött folyamatok eredményei. Rövidebb távúak esetén akár valaminek a beérését is jelezhetik. A jelenlegi telihold több szempontból is igen intenzívnek ígérkezik.

Az ilyen leírások nagyon hasznosak lehetnek, de megvannak a korlátaik. Nem alkalmazhatók automatikusan,receptszerűen”. BővebbenMire jók, jók-e valamire egyáltalán az asztrológiai receptek?Mindenkinél más és más módon, a személyi horoszkóp sajátosságaitól függően nyilvánulnak meg.Tekintve, hogy a Föld jelenlegi népességetöbb mint 7 és fél milliárd, ennyi horoszkóp -variáció létezik. Beláthatod, hogy a szóba jöhető változatokat nem áll módomban egyenként kivesézni, komment formájában végképp nem. A TIÉDET sem 🙂 Kérlek tehát, ne tegyél fel olyan kérdést, hogy rád hogyan hat, mert nem fogok rá válaszolni. Az ilyen jellegű hozzászólások törlésre, szerzőik tiltásra kerülnek…

A Skorpió önmagában is garancia az intenzitásra. A Hold a hagyományok szerint esésben van ebben a jegyben, de ez nem automatikusan rossz pozíció. A Plútó uralma alatt a Hold eredendő érzékenysége és intuíciója felfokozódik és arra törekszik, hogy a dolgok gyökeréig hatoljon. Az élet és a halál nagy ciklusai, a túlvilág, a titkok, tabuk, krízishelyzetek és a regeneráció, az ösztönök, a szexualitás bizonyos aspektusai, a túlélés, a konkrét és átvitt értelemben vett örökség, a megosztott források, a Skorpió és a Plútó és a 8 ház (bővebben itt és itt) analógialáncába tartoznak. A Plútó és a Skorpió képviselik a tudattalan legmélyebb rétegeit, a legősibb ösztönöket – és a hozzájuk vezető, nem egyszer életveszélyes utakat.

A Bika – elv többek között az anyagi világgal, mindazzal, amit az életben értékelünk, ami biztonságérzetet ad, a megszerezhető/ birtokolt anyagi javakkal, a testhez való viszonnyal áll szoros kapcsolatban. (Természetesen az, hogy melyik életterületet foglalja el a személyi horoszkópban, vannak-e benne bolygók és ha igen, milyenek – egyénenként jelentősen átszínezi az általános jelentéstartalmat). Amikor a Nap a Bikában jár, a fentebbi témák kerülnek fókuszba. A Skorpióval ellentétben a Bika evilági, életigenlő, nem túl bonyolult, és gyakran valóságelhárításig menően derűs .



Telihold a Skorpióban, 2019 május 18, Bp 23:11

A Hold szextilt képez urával, a Plútóval, ami egyszersmind azt is jelenti, hogy a Nap trigonban áll vele. Ily módon az Alvilág Ura az által, hogy próbatételek elé állít, önismereti utakra kényszerít és átalakít összekapcsolhatja a Nap – Hold szembenállás által jelképezett polaritásokat. A Hold – Plútó szextilnek köszönhetően könnyebb értelmeznünk a belső világunkból érkező üzenetek szimbolikus nyelvezetét, Nappal képezett trigonja pedig abban segít, hogy a gyakorlatban, mindennapjaikban is profitáljunk belőlük.

A fővilágítók Plútóval képezett harmonikus fényszögei felgyorsíthatják gyógyulási-és regenerációs folyamatainkat. Fizikai és pszichés erőforrásaink hozzáférhetőbbé válnak és így felkészültebben nézhetünk szembe az előttünk álló kihívásokkal. A Skorpió intuícióját, fejlett túlélési ösztöneit, bámulatos éleslátását a Bika realitásérzékével és gyakorlatiasságával ötvözve stabilitást teremthetünk a folyamatosan változó körülmények ellenére is.

Ez igencsak jól jöhet most, hiszen a meglepetések és az instabilitás szerves tartozékai a teliholdképletnek – és az általa fémjelzett, következő újholdig hátralevő időszaknak is. Ugyanaznap pontosul be a Bika 3°56′-en a Vénusz – Uránusz együttállás is. Mint a korábbi bejegyzésekben ( Vénusz tranzitja a Bikában, Vénusz – Uránusz együttállás tranzitként) már szó volt róla, a meglepetések akár kellemesek is lehetnek, de a kiszámíthatatlanság, a dolgok képlékenysége, a váratlan változások pénz-és szívügyekben egyaránt feszültségek forrása lehet még a legjobb forgatókönyvek esetén is.



Egy, a Bika Merkúr (józan ész, logika, praktikum) és a Skorpió Hold (érzelmek, hangulatok, zsigeri reakciók) közötti szembenállás még intenzívebbé teheti a hullámvasutazást. E fényszögnél hajlamosak lehetünk bolhából elefántot csinálni, a tárgyilagos ítéletalkotást pedig hol elhomályosítják az érzelmek, hol pedig túlzott agyalással, gyakorlati szempontokkal érvelve nyomhatjuk el ösztönös reakcióinkat.

Az Algol, a legrosszabb hatású állócsillag szintén fontos szerepet játszik ebben a teliholdképletben, hiszen együttállást képez a Nappal és szemben áll a Holddal. A Szaturnusz – Jupiter természetű Algol Medúza fején (Bika 26°10) található, a Perseus csillagképben; a régi idők asztrológusai balszerencsével, erőszakkal, erőszakos halállal – pl lefejezés, akasztás, lincselés, súlyos balesetekkel hozták összefüggésbe. (Bővebben: Algol, a démoncsillag).

A Merkúr a Perseus csillagkép egy másik rosszindulatú csillagködével, a Capulussal (Bika 24°12) képez együttállást. A Capullust szintén erőszakkal, erőszakos halálesetekkel hozták összefüggésbe a régiek. A Perseus csillagkép egyébként Jupiter – Szaturnusz természetű, születési képletben intelligenciát, merész természetet, erőt ad, de hajlamossá tesz a hazudozásra. Tömegeket érintő eseményekkel is kapcsolatban állhat, főleg időjárás- okozta katasztrófákkal.

E hatások kombinációja egyik pillanatról a másikra változó helyzetekre, összeomlásokra, drámai összeütközésre, hatalmi harcokra utalhat. A szavaknak nagy erejük van: a manipulációs taktikák, hazudozás, rágalmak, a zsarolás -és verbális bántalmazás, a pszichoterror különböző fajtái nagy károkat okozhatnak.




Szerencsére e komor forgatókönyvek nem szükségszerűek. A Merkúr egyaránt trigont képez a Szaturnusszal és a Plútóval. Mindkettő erőteljes stabilizáló hatás, bár természetesen így is tudatában kell lennünk, hogy szavainknak nagy súlyuk van. (Ez természetesen a leírt szavakra is érvényes). A május 16 – án bepontosult, de még érvényesülő Merkúr – Szaturnusz trigon józan észt, önfegyelmet, gyakorlatias szemléletet ad. Áldásos hatásai közé tartozik az összpontosító képesség, jó időérzék, a részletekre kiterjedő figyelem is. A szintén május 18-án egzakttá vált Merkúr – Plútó trigon jó kapcsolatot teremt a megérzések, ösztönök és az intellektus között. A szokásosnál könnyebben hatolunk a dolgok mélyére, képesek vagyunk a rejtett összefüggések feltárására, hatékonyan, meggyőzően fejtjük ki mondanivalónkat.

A Nap – Plútó trigon azt jelzi, hogy még olyan helyzetekben is képesek lehetünk a sarkunkra állni, belső erőforrásainkra támaszkodva nyerni, amelyek első pillanatban semmi jóval nem kecsegtetnek. A céltudatosság, elszántság, hozzáférés belső energiaforrásainkhoz, a kitűnő intuíció – az ösztönös cselekvésre való hajlandósággal kombinálódva, a rejtélyek feltárására, a tudattalan minták azonosítására való képesség szintén e fényszög pozitívumai közé tartoznak. A Nap – Plútó trigon, a többi hatással kombinálódva jó lehetőséget ad valamely rossz szokás, káros szenvedély, függőség okainak feltárásához. Most rendelkezésre áll a tőlük való megszabaduláshoz szükséges erő is.

Egy még mindig érvényesülő Vénusz – Mars szextil szintén mérsékelheti a Vénusz – Uránusz együttállás – jelezte féktelen vágtát. (Május 14-én pontosult be, amikor a Vénusz még a Kosban, a Mars meg az Ikrekben tartózkodott, de a telihold idején Bika elején haladó Vénusz és a Rák Mars között is hat még). Ez a harmonikus fényszög segíthet ráéreznünk, mikor kell erőteljesebben érvényesítenünk szempontjainkat és mikor kell a háttérben maradnunk. A társasági élet iránti vágy most szerencsésen kombinálódik arra való képességünkkel, hogy társas interakcióink során könnyen elérjük, amit szeretnénk. Így ez a szextil is egyike azoknak a hatásoknak, amelyek egészséges mederbe terelhetik az erőteljes telihold előtti és utáni 2 – 3 napban tapasztalható feszültséget. Ezek a befolyások abban is segíthetnek, hogy javunkra fordítsuk a Vénusz – Uránusz együttállás – jelezte, társas viszonyainkban és pénzügyeinkben bekövetkező esetleges váratlan változásokat.




Kapcsolódó

Vénusz – Uránusz együttállás tranzitként

A 8. ház – hasznos idézetek

Nyolcas házas kapcsolatok

Nap a Bikában – tranzithatásként

Merkúr a Bikában – tranzithatásként

Vénusz a Bikában – tranzithatásként

A Plútó archetípusa

Nap – Plútó fényszögek: a természet elemi ereje

Algol, a démoncsillag

Májusi előrejelzés

A BLOGOMBAN MEGJELENT FORDÍTÁSOKAT, ÍRÁSOKAT ÉS KÉPEKET A SZERZŐI JOGRÓL SZÓLÓ 1999. ÉVI LXXVI. TÖRVÉNY ÉRTELMÉBEN AZ ENGEDÉLYEM NÉLKÜL MÁSHOL KÖZZÉTENNI TILOS. EZ ALÓL KIVÉTELT KÉPEZ, HA CSAK AZ ÍRÁSOM ELSŐ NÉHÁNY SORÁT TÜNTETIK FEL, MAJD A FOLYTATÁSÉRT A BLOGOMRA KATTINTVA JUT EL AZ OLVASÓ! AMENNYIBEN MÁS FORRÁST NEM JELÖLÖK MEG, AZ ÍRÁSOK, FORDÍTÁSOK A SAJÁT SZELLEMI TERMÉKEIM, KERESKEDELMI FORGALOMBAN TÖRTÉNŐ ÉRTÉKESÍTÉSÜKHÖZ CSAK SZEMÉLYES EGYEZTETÉST KÖVETŐEN JÁRULOK HOZZÁ!

Comments are closed
* *