Menu
Szaturnusz - Uránusz aspektusok
Szaturnusz – Uránusz aspektusok a horoszkópban
2019-05-12 asztropszichológia

Realista fantaszták, épelméjű őrültek | Donna Cunningham

Azon töprengsz, képes egyáltalán két, egymástól annyira eltérő őselv, mint a Szaturnusz és az Uránusz együttműködni ? Ha igen, mi módon lehetséges ez ? Ha nem, hogyan mutatkozik meg az összhang hiánya ? Milyen követelményeket támaszt a két bolygóhatás összehangolása ? Donna Cunningham, a világszerte ismert asztrológus The Outer Planets and Inner Life (Külső bolygók – belső élet) című könyvének részlete sokakat érint, mert sokan születtek az alábbi Szaturnusz – Uránusz aspektusokkal:

  • Szaturnusz – Uránusz együttállással (1941–43 – Szaturnusz, Uránusz a Bikában és az Ikrekben; 1986 – 1989 Szaturnusz, Uránusz a Nyilasban és a Bakban)
  • Szaturnusz – Uránusz kvadráttal (1908–10 – Szaturnusz a Kosban, Uránusz a Bakban; 1930–32 – Szaturnusz a Bakban, Uránusz a Kosban, 1951–52 Szaturnusz a Mérlegben, Uránusz a Rákban 1975–77 Szaturnusz a Rákban, Oroszlánban, Uránusz a Mérlegben, Skorpióban; 1999 – 2000 Szaturnusz a Bikában, Uránusz a Vízöntőben)
  • Szaturnusz – Uránusz trigonnal (1912–14 Szaturnusz az Ikrekben, Uránusz a Vízöntőben;1925–27 Szaturnusz a Skorpióban, Uránusz a Halakban, 1955–57 Szaturnusz a Skorpióban, Nyilasban, Uránusz a Rákban, Oroszlánban; 1972–74, Szaturnusz az Ikrekben, Uránusz a Mérlegben 2002–03 Szaturnusz a Rákban, Uránusz a Halakban)
  • Szaturnusz – Uránusz szembenállással ( 1917–20 Szaturnusz az Oroszlánban, Uránusz a Vízöntőben; 1964–67 Szaturnusz a Halakban, Uránusz a Szűzben, 2007–10 Szaturnusz a Szűzben, Mérlegben, Uránusz a Halakban, Kosban)

Az ilyen leírások nagyon hasznosak lehetnek, de megvannak a korlátaik. Nem alkalmazhatók automatikusan,receptszerűen”. Bővebben: Mire jók, jók-e valamire egyáltalán az asztrológiai receptek? Mindenkinél más és más módon, a személyi horoszkóp sajátosságaitól függően nyilvánulnak meg.Tekintve, hogy a Föld jelenlegi népességetöbb mint 7 és fél milliárd, ennyi horoszkóp -variáció létezik. Beláthatod, hogy a szóba jöhető változatokat nem áll módomban egyenként kivesézni, komment formájában végképp nem. A TIÉDET sem 🙂 Kérlek tehát, ne tegyél fel olyan kérdést, hogy rád hogyan hat, mert nem fogok rá válaszolni. Az ilyen jellegű hozzászólások törlésre, szerzőik tiltásra kerülnek…

A magasabb szintű tanulmányok egyik előnye, hogy magadra ismersz egy cikkben, amelyet egy elismert szakember írt és ráeszmélsz: nem csak nem vagy egyedül, hanem egy beazonosítható csoport részét képezed. Asztrológiakönyveket vagy akár e magazint böngészve is kaphatsz ilyen megerősítéseket. Először főiskolás koromban, az egyik szociológia kurzuson kezdtem pedzegetni, melyik nagy csoportba is tartozom, amikor a marginális személyiség (ld itt és itt ) fogalmáról tanultunk. (1) Ez a kifejezés olyan személyt ír le, aki két különböző kultúra vagy jól elhatárolható társadalmi réteg között egyensúlyoz, de egyikben sem érzi igazán otthon magát. Általános értelemben a marginális személyiségek úgy érezhetik, hogy családtagjaik, iskolatársaik, kollégáik, maga a társadalom nem fogadja el őket, így az elidegenedés érzésével küzdhetnek.

Amennyiben életedet végigkísérte annak a fájdalmas tudata, hogy valójában minden sorból kilógsz, valahol mindig két csoport között vagy, talán magad is ebbe a kategóriába tartozol. Te vagy az a különc a konvencionális, stabil egzisztenciával rendelkező, fősodorbeliek körében, akinek hiedelmei és lelkesedése nem eviláginak, sőt társadalmilag és politikailag is megkérdőjelezhetőnek számít ? A különcök és az ellenkultúra képviselői között azonban, épp ellenkezőleg, neked jut az a hálátlan szerep, hogy megfontoltságra és a hagyományos értékek támogatására inted őket ? Amennyiben illik rád ez a leírás, nagyon valószínű, hogy egy Szaturnusz – Uránusz aspektus vagy Bakban és Vízöntőben álló bolygók kombinációja kiemelkedő szerepet játszik képletedben. (2)

Fiatalkoromat tenyérizzadás és az elidegenedés gyomorszorító érzése kísérte végig. Corn Beltben, ahol az 1950-es években általános iskolában jártam, kiközösített voltam, csodabogár, furcsa, gyakran megütközést keltő nézetekkel és érdeklődési körrel. Avantgárd és beatnic iskolatársaim azonban szellemileg túlságosan csiszolatlannak és reménytelenül korlátoltnak tartottak, így nem vártak tőlem túl sokat, csak derűs türelemmel elviseltek. Ez a minta egészen a hatvanas évek közepéig, felsőbb osztályokban is folytatódott. A New York-i East Village politikai radikálisai és szenvedélyes feministái körében éppen csak megtűrt tébláboló alaknak számítottam, aki borítékokat tömködött és elment a demonstrációkra. Ragaszkodtam a „marginális személyiség” fogalmához, mert megnyugtató magyarázattal szolgált az elidegenedettségnek eme érzésére.

Donna Cunningham horoszkópja – forrás AstroDienst

Ez az érzés 1968-ban alakult át végre, amikor asztrológiát kezdtem tanulni. Az asztrológia hívei körében végre megtaláltam szellemi otthonomat és a rokonlelkeket. Az egyik tanárom rámutatott nyomorúságom forrására: képletemben prominens szerepet játszó 11 házas Szaturnusz – Uránusz együttállásomra. Úgy tűnt, hogy ez a fényszög tükrözi korábbi elidegenedettségemet. Közben eltelt majdnem negyven év- és én továbbra sem tartozom a fősodorba. Nem is fogok – de mostanra jobban kezelem. A különbség az, hogy rátaláltam azokra, akikkel szívbéli közösséget érzek, így megtanultam szeretni magam. Belenézünk majd néhány Szaturnusz – Uránusz aspektussal rendelkező, köztiszteletben álló kolléga képletébe is, de először ássuk be magunkat a Szaturnusz – Uránusz kombinációk dinamikáiba.

 

A Szaturnusz és az Uránusz kulcsszavai

A kulcsszavak és a kifejezések összehasonlítása általában jó kiindulópont egy aspektus sajátosságainak feltárásához. Jelen esetben, mivel egy egymással markáns ellentétben álló bolygópárosról van szó, különösen gyümölcsöző. A Bak és a Vízöntő, az általuk uralt jegyek annyira eltérnek egymástól, amennyire csak két jegy eltérhet. Az asztrológia tankönyvek Bakja lassan kapaszkodik fel a sziklán, a tankönyvbeli Vízöntő rakétaként lövi fel magát. A Baknak kézzel fogható, hosszú távú céljai és eredményei vannak, amelyek kiállják az idő próbáját; a Vízöntő innovatív és a hagyományos sémáktól eltérő módon gondolkozik.

Hasonlóképpen, a szaturnikus alkatok óvatosan építik fel és megtartják a formákat. Az uránikus típusok ízzé – porrá zúzzák a kikristályosodott mintákat és periodikusan újra meg újra kitalálják magukat. A tipikus szaturnuszi alkatok megjósolható módon működnek, pragmatikus módon ragaszkodnak ahhoz, ami bevált; a tipikus uránusziakról köztudott, hogy időről – időre zseniális bevillanásaik vannak, de elméleteik nem mindig alkalmazhatók a gyakorlatban. A szaturnuszi alkatok általában a fősodorhoz tartoznak és meglehetősen konzervatívak, az uránusziak akár az ellenkultúrához is és radikálisak is lehetnek. További alkati különbségekhez ld az 1 táblázatot, lentebb.

1. táblázat. A szaturnuszi és uránuszi alkatok működése

Azon töprengsz, képes egyáltalán a Szaturnusz és az Uránusz együttműködni ? Az 1 táblázat párosításai a köztes helyzetben levő marginális személyiségek külső és belső feszültségei meghatározásaként is megállják helyüket. A marginális személyiségek fontos szerepet játszanak a folyamatos áramlásban levő társadalomban. Miközben igyekeznek kibékülni személyes ellentmondásaikkal, közvetítő szerepet játszva gyakran megtalálják a módját annak is, hogyan békítsék össze magának a társadalomnak a konfliktusban álló elemeit. Olyan megoldásokat találnak ki vagy támogatnak, amelyek sikeresen ötvözik a régi és az új legjavát. Az utóbbi néhány évtized folyamán a régi formák gyors és könyörtelen módon változnak és semmisülnek meg – így ezek az emberek értékesebbek, mint valaha. Az ilyen aspektusokkal rendelkező személyek révén tehát busásan profitálhatunk ebből a kombinációból, ugyanis a 2 táblázatban bemutatott módon a legjobb tulajdonságokat hozhatják ki a két bolygóból:

2 táblázat. Szaturnikus és uránikus tulajdonságok. Milyenek együtt ?





Egyes Szaturnusz – Uránusz aspektusokkal rendelkezők inkább szaturnikusak, mások inkább uránikusak. Ez attól függ, hogy a Szaturnusz/ Bak vagy az Uránusz / Vízöntő hangsúlyosabb a születési képletben – főleg ha a Nap, a Hold vagy az Aszcendens is szerepet kap. A tengelypozíciók vagy a tengelyekhez való közelség utalhat azokra az életterületekre, amelyeken e bolygók energiái könnyebben kifejeződnek, és megmutathatják azt is, kettő közül melyik szembetűnőbb a külvilág számára. Ha például a Szaturnusz együtt áll az MC- vel és kvadrátot kap az Uránusztól, a szülött talán konvencionális és szakmája, hivatása területén talán sikeres is, de van egy titkos élete is, ahol lázadó/ különc oldalát is szabadjára engedi. Ilyesmit gyakran láthatunk radikális online közösségekben.

Az Asztropressz küldetése az aktuális és várható bolygóhatásokkal, a személyi horoszkópban rejlő lehetőségekkel és korlátokkal kapcsolatos reális tájékoztatás. Akkor is, ha ez nincs összhangban a new ages „szellemiség” által diktált minden szép-minden jó narratívákkal. Erre az esetre is vonatkoznak a kommentelési etikettben írtak: aki nem ért egyet az itt megfogalmazott szempontokkal, nyugodtan abbahagyhatja oldalam követését és keressen magának lightosabb olvasnivalót. Nincs harag 🙂 Mindkettőnknek időt, energiát spórol meg 🙂 Nekem legalábbis rengeteget, hiszen nem kell az irreleváns kommentek moderálására, nagyon sok esetben ezzel egyidejűleg szerzőik spammelés miatti jelentésére és letiltására is pazarolnom értékes időmet. Így ezt további hasznos tartalmak írására fordíthatom. Bevallom, annak ellenére, hogy naponta többször is kénytelen vagyok sort keríteni rá, utálom használni a “Törlés”, “Tiltás” funkciókat. Mindkettőnknek szebb lesz a napja, ha egyáltalán nem kerülök, vagy a jelenleginél sokkal ritkábban kerülök ilyen kínos döntéshelyzetekbe. Bízom benne azonban, hogy az ezogagyi helyett a valósággal nagyobb összhangban levő tartalmakra fogékony, azokat kimondottan igénylő többség -vagyis a tényleges célközönségem – a jövőben is velem marad.

A Szaturnusz – Uránusz fényszögekkel rendelkezők néhány életmintája

Az egyik tulajdonság, amelyet a Szaturnusz- Uránusz aspektusokkal rendelkezőknél megfigyeltem, hogy szokatlan ötleteiket és érdeklődési körüket nagyon gyakorlatias módon képesek kifejezésre juttatni és a hétköznapokban is alkalmazni. Ez olyan kombináció, amely a marginális személyiséget képessé teszi arra, hogy hídként működjön két különböző csoport között. Noha már régóta nem érzem szükségét annak, hogy az asztrológia vagy a metafizikai elvek igazságait avatatlanok előtt bizonygassam, időről – időre olyan társasági helyzetekbe kerülök, amikor a barátaim barátai rácsodálkoznak szakmámra vagy hangot adnak vele kapcsolatos kételyeiknek. Mivel nyugodt és intelligens stílusban válaszolok kérdéseikre, általában e szavakkal távoznak : „Sosem gondoltam volna, hogy az ilyesmiknek lenne valóságalapja, de nem bolond. Talán teszek egy próbát.” Ilyenkor büszke vagyok arra, hogy az épelméjű őrültek csoportjába sorolhatom magam.

Tudományos fokozattal is rendelkező tehetséges asztrológusok és az alternatív gyógyászat képviselői gyakran játszanak hasonló szerepet oly módon, hogy azon esetek példáin keresztül, akikkel közösen dolgoznak, bebizonyítják módszereit értékét a pszichoterapeutáknak vagy az orvosoknak. Szociológusi diplomámmal az elsők között voltam, akik így tettem, és nagyon örömmel látom, hogy az asztrológusok körében egyre több a szakképzett terapeuta. Mások közülünk filozófiai vagy történész diplomájukkal ötvözik asztrológusi praxisukat. A Kepler College következetesen kombinálja az asztrológiát a bölcsészettudományokkal. A Szaturnusz – Uránusz kombinációk, különösen merkúri vagy jupiteri kombinációkkal, 3-as / 9-es házas hatásokkal párosulva tudományos érdeklődési személyekre utalnak. E pozíciókkal olyan prominens értelmiségi kollégák képleteiben is fellelhetők, mint Rob Hand és Caroline Casey. (3)

Egy másik ilyen mintázat, jellemző azokra, akiket „emelőszerkezet-mentalitású felnőtteknek” neveznék. Az ilyen aspektusokkal rendelkező szülöttek fáradságos munkával a legapróbb részletekig kidolgozott struktúrákra építik fel életüket, hogy aztán néhány év múlva porig rombolják őket, és izgalmat, új szellemi ingereket keresve új projektekbe kezdjenek. A Szaturnusznak struktúrákra, stabilitásra, megvalósított célokra, kézzelfogható eredményekre van szüksége, míg az Uránusz utálja a stagnálást és szabadságának bármiféle korlátozása felbőszíti. A Bakba vagy a Vízöntőbe eső házak, vagy azok, amelyekben a Szaturnusz és az Uránusz kerülnek utalnak a minta által befolyásolt életterületekre.

Azok, akiknek egyik vagy mindkét bolygójuk szakmával, hivatással kapcsolatos házakba esik ( 2, 6, X) vagy fényszöget vetnek az MC-re, nagyon keményen dolgozhatnak azért, hogy felépítsenek egy karriert vagy egy vállalkozást. Sokoldalú tehetségüknek és jó képességeiknek köszönhetően irigylésre méltó sikereket érhetnek e. Életük folyamán azonban valószínűleg sort kerítenek néhány drámai hivatásváltásra, ugyanis annyira elunják magukat és olyan nyughatatlanokká válnak, hogy a nulláról kell újrakezdeniük. Amennyiben a VII. ház kap szerepet, ezeknek az emberek nonkonvenciális, de elkötelezett kapcsolatok sorozatát alakítják ki. Ezek figyelemreméltóan hosszú ideig működnek, de végül véget érnek. Az ilyesfajta nagy elválásokra gyakran Uránusz tranzitok és/ vagy a radix Szaturnusz – Uránusz aspektusát érő tranzitok idején kerül sor.



A személyi horoszkóp Szaturnusz – Uránusz aspektusainak megértése

Feladatunk azért nehéz, mert az elmúlt évszázad folyamán csak ritkán fordult elő, hogy ezek a planéták csak egymással létesítettek fényszöget. Általában azonban egybeestek a Neptunusz és a Plútó más fontos fényszögeivel, így aztán nem könnyű különválasztani az egyes bolygóhatásokat. 1930-32-ben például, amikor beköszöntött a nagy gazdasági világválság , a Bak Szaturnusz kvadrátban volt a Kos Uránusszal,egyszersmind azonban T- kvadrátot képeztek a Rák Plútóval is. Ez a kombináció híven tükrözte az időszak nehézségeit.

1941 – 1943 között, amikor javában pusztított a II. világháború, a Szaturnusz együtt állt az Uránusszal, egyszersmind azonban trigont képeztek a Neptunusszal is. 1951 – 52 között néhány hónap kivételével a Szaturnusz a Mérlegből kvadrátot képezett a Rák Uránusszal, egyszersmind azonban együtt állt a Mérleg Neptunusszal. Az 1960-as években, a társadalmi forrongások tetőfokán, 1964 – 1967 között a Halak Szaturnusz szemben állt a Plútóval és az Uránusszal. Az 1980-as évek végén a Szaturnusz egyszerre képezett együttállást az Uránusszal és a Neptunusszal.

A 3. táblázat (ld lejjebb) azokat az éveket tartalmazza, amelyek folyamán ezeknek az aspektusoknak a hatása kisebb – nagyobb megszakításokkal érvényesült. Ahhoz, hogy kiderítsd, nálad is jelen vannak-e, ismerned kell születési képletedet . (Én együttállás vagy szembenállás esetén 8 – 10°-os, kvadrát vagy trigon esetén 5 – 6 °-os orbiszokkal számolok. A nehezebb aspektusok közül meglátásom szerint az 1941 – 43 -as, Neptun trigonnal kombinálódó együttállást színezik át a legkevésbé más hatások, így e konjunkció tanulmányozásának sokkal hosszabb időt szentelünk majd. Az együttállásban erőteljesen ötvöződik a két fajta energia, a Neptun trigonja pedig nem kényszeríti ki olyan erőszakos módon a Szaturnusz és az Uránusz közötti választást, mint egy kvadrát vagy egy szembenállás.

Szaturnusz - Uránusz aspektusok, 3 táblázat3

3 táblázat. Szaturnusz – Uránusz aspektusok és az általuk fémjelzett időszakok (vagyis két nyitó kvadrát között)

(Időintervallum: az ugyanolyan típusú aspektusok 43-48 évente ismétlődnek)

*O = Opening = nyíló, kezdődő  **C = Closing = záródó  – bővebben: Külső bolygók történelemformáló ciklusai, I. rész

Az együttállás

Mint bármely konjunkció esetén a két bolygó energiái szinte eggyé válnak, hasonlóképpen ahhoz, ahogy a réz és a cink ötvözetéből sárgaréz lesz. Ugyanígy az együttállásokkal rendelkezőknek sincs más lehetőségük, mint olyan stratégiákat kifejleszteni, amelyeknek köszönhetően a bolygópáros békésen képes együtt élni. És az élet múltával egyre kevésbé tekintik majd őket különálló energiáknak, ahogy azt sem tudják elképzelni, hogyan működhetnének másképp.

Az 1941 – 1943 közötti Szaturnusz – Uránusz együttállással születettek arra kényszerültek, hogy egyéni megoldásokat dolgozzanak ki azon ellentmondások kezelésére, melyeket önmagukban és az őket körülvevő világban tapasztaltak. Eme aspektussal rendelkezők közül sokan voltak a különféle 1960-as demonstrációk első soraiban – és a jelenlegi oppozíciós tranzit idején [ Cunningham The Outer Planets and Inner Life (Külső bolygók – belső élet) című könyvének e fejezete a Mountain Astrologer 2008 december – 2009 januári számában, a Szaturnusz – Uránusz szembenállás idején jelent meg – ford megj ] ismét – jóllehet érettebb és megfontoltabb – társadalmi aktivitásra számíthatunk tőlük. E konjunkció azért érdekes, mert a retrográd mozgásuknak köszönhetően 1941 – 1942 különböző szakaszaiban a Szaturnusz és az Uránusz is előre – hátra vándorolt a Bika/Ikrek jegyek határán. Mivel ennek az időszaknak a kezdetén a Szaturnusz és az Uránusz a Bika elején, a végén pedig mindkét bolygó az Ikrekben járt, ráláthatunk, hogyan működik ez a bolygókapcsolat két különböző jegyben és elemben.

A Bika fix földjegy, így sokan azok közül, akik ilyen Uránusz – pozícióval rendelkeznek, igen inventív alkatok. Zsenialitásukat egyszersmind rendkívüli érzékkel képesek a gyakorlatban alkalmazni. Mielőtt elfogadnának egy új eszmét vagy technológiát, arra van szükségük, hogy megbizonyosodjanak afelől: megbízhatóan működik-e az új eszme vagy a termék, és összhatása pozitív-e. A Bika meglehetősen konzervatív természetű, míg az Uránusz – a Vízöntő ura – modern, sőt lelke mélyén radikális is. Ebből a bizonyos szempontból nehéz kombinációból született néhány olyan egyén, akik igencsak két lábbal állnak a földön, egyszersmind azonban képesek hosszú távban gondolkodni és jó érzékkel mérik fel, milyen hatást gyakorol a modern technológia a környezetre. A Bika Uránusszal rendelkező szülöttek valószínűleg nyitottak lesznek az újrahasznosítási mozgalom eszméire.

Egész másként működik az Uránusz az Ikrekben, ebben a változó levegős jegyben, amelynek ösztönösen jó érzéke van a kommunikációhoz és a népszerűsítéshez. A számítógépek és a többi modern műszaki eszköz az Uránusz uralma alatt állnak; a tipikus Ikrek – Uránusz szülöttek pedig imádják a műszaki kütyüket, otthonosan mozognak a számítógépek, mobiltelefonok és az internet világában. Az azonnali kommunikáció- és információfeldolgozás más formái sem idegenek tőlük. Ők az örök kíváncsiak, a trendik, akik folyamatosan újdonságokra szomjaznak.




Két példa a Szaturnusz – Uránusz együttállásra

Vegyük szemügyre milyen ellentétes módon használja fel két, ezzel az együttállással rendelkező személy a bolygókapcsolatban rejlő lehetőségeket. Az első példa barátnőm és személyi asszisztensem, Lynne horoszkópja, akinek Bika aszcendensével együttállás képez a Mars, a Szaturnusz és az Uránusz. Egyszersmind Szűzben álló Holdjával és Neptunjával is trigont képeznek (l. első képlet). Lynnenek bámulatos gyakorlati érzéke van. Otthon főkertész, gourmand, mesterszakács, zseniális pénzügyi szakértő, ezermester, aki minden otthoni szerelő- munkát elvégez és tényleg ért az autókhoz.

1 képlet. Lynne

Irodámban Lynne hivatalos munkaköri leírása: „érd el, hogy hagyja ezt abba!” Ő tartja karban számítógépem szoftverét és hardverét, és kisebb javításokat is eszközöl. Adatbázisokat hoz létre, segít elcsípnem a legjobb iroda- felszerelés akciókat, felszereli, elindítja a műszaki cuccokat és gondoskodik zavarmentes működésükről, véleményezi írásaimat, csúcsminőségű digitális fotókat készít weboldalamra és rendszerezi a gépemben össze- vissza mentett fájlokat. Mivel az én képletemben csupán egy csipetnyi föld található, folyamatos ámulattal csodálom képességeit.

Ugyanennyire csodálom Rob Hand asztrológust, aki ugyanolyan tehetséges, mint Lynne, de képességei inkább intellektuális jellegűek, irányultsága pedig elméleti, misztikus. Horoszkópjában az Ikrek Szaturnusz – Uránusz együttállás a 12 háza csúcsán helyezkedik el, Szaturnusza pedig (a 12 házból) szembenállást képez 6 házas Nyilas Napjával és Merkúrjával. A felsőbb szintű tanulmányokat is magában foglaló 9 háza az Uránusz uralma alatt áll. (ld 2 képlet). Az 1970-es években ő írt elsőként számítógépes asztrológia-programokat, és ezzel előkészítette a terepet a következő évtizedek során rohamosan fejlődő szoftverek számára, amelyek megkönnyítették az asztrológia gyakorlását és korábban nem is álmodott kutatási lehetőségeknek nyitottak utat. (További, Szaturnusz – Uránusz aspektusokkal rendelkező asztrológusok, akik jelentős szerepet játszottak az asztrológiai szoftverek fejlesztésében: Jim Lewis és Michael Erlewine – együttállás, Mark Pottenger – trigon)

2 képlet. Robert Hand asztrológus

A többi uránikus alkathoz hasonlóan úgy tűnik, Rob is újra meg újra kitalálja magát. Munkássága az asztrológia legkülönbözőbb irányzatait öleli fel. Az 1990 évek óta elsősorban az ókori és középkori technikákra összpontosít, és társaival az eredeti művek lefordításán fáradozik. (Rob egyik legnagyobb tehetsége abban áll, hogy valódi agytrösztöket képes maga köré gyűjteni, hogy közösen kutassák területünk fejlesztési és felhasználási lehetőségeit) . További részletekért ld a vele készített interjút a The Mountain Astrologer (4) 2008 augusztus-szeptemberi számában, amelyben Rob ezt mondja: „ Szeretném, ha olyan emberként emlékeznének rám, aki segített összekötni az asztrológia jövőjét a múltjával.” Hát nem ez a Szaturnusz – Uránusz együttállás lényege ?




A kvadrát

Általában véve azok az emberek, akiknek az Uránusz kvadrátok kiemelkedő szerepet játszanak képletükben, gyakran szégyenkeznek amiatt, hogy olyan mások, mint a többiek. Érzéseiket oly módon igyekeznek feloldani, hogy a társadalmat hibáztatják, könnyen ítélkeznek mások fölött vagy éppenséggel arrogánsakká válnak azokkal szemben, akik nincsenek kitéve annyi változásnak, mint ők. E szülöttek közül sokan azzal válaszolnak a társadalmi nyomásra, hogy keményvonalas stílusban fitogtatják másságukat. Az együttállással vagy trigonnal rendelkezőkkel ellentétben ők nem hídként szolgálnának a társadalom két szegmense számára, hanem gyakran kierőszakolják a konfrontációt. Szaturnusz – Uránusz kvadrát esetében azonban a velük született óvatosság, vagy a lázadozás következményeiről szerzett korai tapasztalatok miatt az évek teltével ezek az emberek visszafogottabban fejezik ki majd egyet nem értésüket.

1951 – 1952 között, a Szaturnusz – Uránusz kvadrát hatása alatt álló időszak legnagyobb részében a Szaturnusz a Neptunusszal is együttállást képezett, így nehéz megállapítani, milyen volt önmagában a kvadrát hatása. A Neptun – befolyás pozitív hozadékai: spiritualitás, érzékenység, intuíció, kreativitás, művészi érzék, együttérzés, szolgálat. Kevésbé konstruktív megnyilvánulási formái: tagadás, függő személyiség, mártíromságra, áldozat- játszmákra való hajlam. Vizsgáljuk meg két olyan személy születési képletét, akik bámulatos módon ötvözték ezeket az energiákat.

Egy ilyen Szaturnusz – Uránusz kvadráttal rendelkező nap- testvérpár érdekes esete: amikor az AstroDatabankban Neptunusz fényszöggel kombinálódó Szaturnusz – Uránust kvadráttal rendelkezők horoszkópjai után kutattam, két ismerős névre bukkantam: Carolyne Myss ( 3 képlet), self-help könyvek szerzője és Karen Hamaker-Zondag asztrológus ( 4 képlet) Mindketten 1952 december 2-án születtek, amikor is az Uránusz kvadrátban volt a képletükben szoros együttállást képező Neptunnal és Szaturnusszal. Azonban más időpontokban, más településeken látták meg a napvilágot, így aszcendenseik és házpozícióik is eltérnek. [Azért naptestvérek és nem az asztrológiai ikrek, mert az utóbbiaknál, noha nincs köztük vérségi kötelék, nemcsak a születési év, hónap, nap, hanem az óra és a perc is megegyezik – ford megj ]. Fellépésük annyira különböző, hogy ha szemtől- szemben látnám őket, fel sem merülne bennem, hogy naptestvérek.

3 képlet. Caroline Myss

Caroline Myss az erélyes szeretet képviselője. Akik megengedő típusra vágynak, máshol kell keresgélniük. Népszerű workshopjain és igen sikeres, Miért nem gyógyulnak meg az emberek és hogyan lennének rá képesek? (Why People Don’t Heal and How They Can ) című könyvében azt az álláspontot képviseli, hogy az embereknek tanulmányozniuk kell krónikus betegségeiket és meg kell érteniük, miért nem szabadulhatnak meg tőlük. (5) Szókimondó Nyilas aszcendensével azt hangoztatja, hogy az emberek a másoktól kapott figyelem és rokonszenv miatt ragaszkodnak betegségeikhez, illetve azért, mert az „felmenti” őket azon dolgok alól, amelyeket nem akarnak megtenni.

Munkássága az egészségügy mainstream- és misztikus irányzatait ötvözi: teológiából mesterfokozatot szerzett, energiagyógyászatból doktorált. Alapított egy intézetet, amely az emberi tudat, spiritualitás, miszticizmus , egészség, energiagyógyászat témáiban indít oktatási programokat, és az orvosi intuíció fontosságát hangsúlyozza. Világszerte tartott workshopjainak és előadásainak szigorú órarendjük van és rendszeresen konzultál az orvosi intuícióját igénybe vevő orvosokkal, pszichiáterekkel, pszichológusokkal és más egészségügyi szakemberekkel.

4 képlet. Karen – Hamaker Zondag

Karen Hamaker-Zondag, a nemzetközileg elismert holland asztrológus a világ minden táján tanított, 16 könyvet írt, amelyeket számos nyelvre lefordítottak. 1980-ban elindította egy három éves jungiánus pszichológia-kurzussal kombinált négy éves asztrológia iskoláját . 1991 óta egy negyedévenként megjelenő asztrológiai magazint is publikál, 1987-ben pedig egy jungiánus pszichológia iskolát is alapított. 1998 -ban Regulus oktatási díjat nyert. Halak aszcendensével ugyanannyira misztikus, mint Carolyne Myss, de ezt gyengéd, gondoskodó módon fejezi ki. Caroline Casey és Antero Alli két másik, ebben az időszakban született asztrológus, akiknek képletében hangsúlyos szerepet játszik ez a Szaturnusz – Uránusz – Neptun kombináció.

A trigon

Be kell vallanom, hogy kevés tapasztalatom van Szaturnusz – Uránusz trigonnal rendelkező személyekkel és az AstroDatabankban folytatott kutatásaim sem bizonyultak sikeresnek. Az is lehet, hogy e szülöttek nem olyan látványos módon élik meg Uránuszukat, hogy ezzel az érdeklődés középpontjába kerüljenek. Ez a bolygó egy fajta sajátos viszonyulást jelez kultúránkhoz: a nonkonvencionális, lázadó, forradalmi magatartásformákat, illetve az izgalmas, innovatív jellegűeket. Számos Uránusz – trigonnal rendelkező ember problémamentesen éli meg másságát, sőt éppen excentrikusságuk miatt szeretik őket. Nekik ugyanis nincs szükségük arra, hogy provokáljanak másokat különcségekkel. Az asztrológiai adatbankban az alábbi hírességeket találtam, akik illenek ebbe a mintázatba: Kelsey Grammer, Bruce Willis, Howie Mandel (utóbbinál nem ugyanabban a triplicitásban áll a két bolygó)

A trigon olyan fényszög, amely harmonikus és könnyed kifejezésmódot tesz lehetővé. Jóllehet a Szaturnusz – Uránusz trigonnal rendelkezők általában mások, mint a többiek és általában az élvonalba tartoznak, „másságuk” gyakran van összhangban a korszellemmel és nemzedékük életérzésével. Szaturnusz – Uránusz trigonjukkal általában értelmes, alkalmas, érdekes emberek benyomását keltik, akik azonban nem éreznek kényszert arra, hogy radikális nézeteket vagy viselkedésformákat erőltessenek környezetükre, így viszonylag kevés ellenállásba ütközve érik el céljaikat. Az AstroDatabankban szereplő, Szaturnusz – Uránusz trigonnal rendelkező asztrológusok: Jodie Forrest (nála nem ugyanabban a triplicitásban áll a két bolygó), Joseph Goodavage, Doris Chase Doane, and Kim Rogers-Gallagher.

A szembenállás

Azok közül a bolygókombinációk közül, amelyeket mélyebben tanulmányoztam, Szaturnusz – Uránusz szembenállással rendelkező hírességből találtam a legkevesebbet az adatbázisban. Asztrológusokból is nagyon keveset találtam. Leghíresebb közülük talán az 1920- ban született John Addey, aki harmonikus képletekkel kapcsolatos munkássága révén vált ismertté. Mint többször megjegyezték már, az 1960-as években születettekből közül kevesen lettek asztrológusok. Úgy tűnik, e nemzedék képviselői inkább a gyógyászat és a technológia területeire összpontosítanak.

A szembenállások közül talán ennél a kombinációnál csapnak össze a legszélsőségesebb végletek. Az ilyen formációval rendelkező egyén ezért rendszerint úgy kezeli a feszültséget, hogy lehasítja magáról az egyik bolygó által képviselt tartalmakat és másokra vetíti ki ennek nem kívánatos tulajdonságait. Az Uránusz szembenállással rendelkezők gyakran e szavakkal igazolják antiszociális viselkedésüket: „Nézzétek, milyen tettekre kényszerültem a többiek miatt!” Szaturnusz – Uránusz oppozíciók esetén ez még inkább így van, e princípiumok ugyanis egymás poláris ellentétei.

Az alábbi egy vagy két mintát figyelhetjük meg:

  1. az Uránusz szerepét felvéve ezek a szülöttek az autoritásszemélyeket vádolják viselkedésükért.
  2. Amennyiben a Szaturnusz szerepét veszik fel, mereven arra törekszenek, hogy fegyelmezzék és ellenőrizzék az uránikus módon viselkedő személyeket.

Az 1964 – 1967 közötti időszakot erőteljes társadalmi forrongások és a hatóságok még erélyesebb, elfojtásukra irányuló törekvései fémjelezték. A Plútó, Chiron, Neptunusz egyidejűleg érvényesülő befolyásai persze jelentősen átszínezik az asztrológiai tablót. Így aztán az ebben a komplex időszakban születettek lelkialkatának értelmezésekor a szembenállást nem lehet elkülöníteni a többi hatástól. Egy általánosan jellemző forgatókönyv azonban úgy tűnik, kimondottan a Halak Szaturnusz – Szűz Uránusz kombinációval hozható összefüggésbe. E formációval rendelkezők közül sokan panaszkodnak arra, hogy a munkahelyek jelenlegi korlátozottsága és az elembertelenedő társadalom autoriter struktúrái miatt eszményeik, valódi hivatásuk, velük született készségeik feladására kényszerültek. Ez a csoport most [ a könyv részlete a Mountain Astrologer 2008 december-2009 januári számában jelent meg, a Szűz Szaturnusz – Halak Uránusz szembenállás idején- ford megj ] most kollektív életközepi felbolydulást él át, és tagjai közül sokan arra a következtetésre jutottak: nem tudnak tovább egy hagyományos munkahely keretei között működni.



Szaturnusz – Uránusz aspektusok és az érés: idősebben, merészebben

Idővel, a születési képletek Szaturnusz – Uránusz fényszögekkel való együttélés során feloldódhatnak a két bolygó közötti ellentmondások, ugyanis az évek során gyakran megváltozik a két bolygó kifejeződési módja és intenzitása. A gyerekek és a kiskamaszok azonban nem sok ellenőrzést képesek gyakorolni életük fölött, így a szüleik és a nevelőik által megtestesített autoritás ellen lázadoznak. A tinédzser -és a fiatal felnőttkor az Uránusz virágkora, hiszen egyre nagyobb szabadságra teszünk szert. Húszas – harmincas éveinkben az a tény, hogy gondoskodnunk kell megélhetésünkről, egyszersmind azt is jelenti, hogy életünkben főnökeink is szerepet kapnak. Mindez jelentősen megnyirbálja szabadságunkat, egyszersmind idővel lehetőséget ad készségeink fejlesztésére is, így pedig majd kézzelfogható eredményeinket is élvezhetjük majd.

Negyvenes éveinkben, amikor a tranzit – Uránusz és Szaturnusz szembenállást képez születési képletünk Uránuszával és Szaturnuszával, átéljük életközép – válságunkat. Megvizsgáljuk, hogy mindaz, amit eddigi életünk során felépítettünk, csakugyan lehetővé teszi-e, hogy kifejezésre juttassuk egyéniségünket, különleges képességeinket és érdeklődési körünket. Radixbeli házhelyzetüktől és a tranzit-pozícióktól függően ezt a válaszutat drámai karrierváltások, költözések, párkapcsolatban és más társas viszonyokban bekövetkezett változások kísérhetik. A második Szaturnusz – visszatérés után, 50-es éveink végén – a Szaturnusz, a gravitációhoz hasonlóan átveszi a terepet. Ennek ellenére társadalmunkban tapasztalható bizonyos fajta rajongás az életvidám, vállalkozó szellemű, excentrikus öregek iránt, így a nyugdíjas évek – hozta szabadsággal uránikus tulajdonságaink újult erővel törhetnek felszínre.

Az erős Szaturnusz – fényszögek kifejeződési módja egyre javul az évek múltával, így a Szaturnusz – Uránusz aspektusokkal rendelkezők adottságai, készségei és egyedülálló szemléletmódja idős korukra lenyűgöző egységbe ötvöződik. Rob Hand asztrológus, aki 2008-ban megkapta az Egyesült Államok Asztrológia Kongresszusának életmű – díját, inspiráló példa erre. Mialatt a tranzitáló Szaturnusz – Uránusz szembenállás MC – IC tengelye fölött haladt át (ld 2 képlet, fentebb), ő középkori történelemből írt doktori disszertációja befejezésén dolgozott.





Fordította : Kiss Katalin

 

Születési képletek adatai és forrásaik:

(megjelenési sorrendben)

Lynne, 1942 március 3, 11:07, PWT; San Francisco, CA, USA (37°N47′, 122°W25′); Adatok: a születési anyakönyvi kivonatból, Lynne engedélyével

Robert Hand, 1942 december 5; 19:30, EWT, Plainfield, NJ, USA (40°N37′, 74°W25′)

Adatok: egy, Tranzitok (Planets in Transit) című könyvében közzétett emlék alapján

Caroline Myss, 1952 december 2, 8:00 CST; Chicago, IL, USA (41°N51′, 87°W39′)

Adatok: Shelley Ackerman alapján, aki egy 1998-as orlandói konferencián jutott hozzájuk

Karen Hamaker-Zondag : 1952 december 2, 13:30 MET; Schiedam, Hollandia (51°N55′, 04°E24′)

Adatok: születési anyakönyvi kivonat alapján

Megjegyzések, bibliográfia

(1) ezt a fogalmat Everett V. Stonequist vezette be The Marginal Man: A Study in Personality and Culture Conflict (Scribner’s, 1938) című munkájában ( A marginális ember: tanulmány a személyiség és a kultúra közötti konfliktusról. A tanulmány a Psychoanalytic Quarterly, 1938, 7:416–421 online archívumában érhető el.

(2) ez a fényszög akkor erős, ha a Szaturnusz és az Uránusz egyaránt fő fényszögeket (együttállás, kvadrát, trigon, szembenállás) képez a Nappal, Holddal, Aszcendenssel, MC- vel, vagy más bolygókkal, főleg ha olyan jelentős konfigurációk ban szerepel, mint egy T – kvadrát, nagy kereszt, nagy trigon, többszörös együttállás. A Bak vagy a Vízöntő jegy hangsúlya: itt áll a Nap, a Hold, az Aszcendens, az MC vagy néhány bolygó. Egy hangsúlyos 10-es és 11-ház ( amelyeknek a Szaturnusz és az Uránusz a mundán- uralkodói) még markánsabbá tehetik a képet.

(3) amennyiben nem jelöltem meg más forrást, a tanulmányban szereplő összes születési adat az AstroDatabank szoftverből származik. A percre pontos születési idő ebben az esetben nem létfontosságú

(4) Tore Lomsdalen, “A Conversation with Robert Hand: The Modern Astrologer with a Medieval Heritage,” in The Mountain Astrologer, Aug./Sept. 2008, pp. 40–48. (Beszélgetés Robert Handdel: modern asztrológus – középkori örökséggel) Az életrajzi információ a szerző honlapjáról és Wikipedia- oldaláról és az Astro Databankból származik

(5) A könyv a Three Rivers Press kiadó gondozásában jelent meg, papírfedelú változatban a Random House adta ki 1997-ben. Myss karrierjével kapcsolatos információk a szerző honlapjáról.

 

A szerzőről

Donna Cunningham ( 1942. július 5. Onawa, Iowa, Egyesült Államok – 2017 július 5) világszerte elismert asztrológus, számos könyv szerzője, blogger, a The Mountain Astrologer munkatársa. Skywriter című blogja most is elérhető. A jelenlegi cikk The Outer Planets and Inner Life (Külső bolygók – belső élet) című könyve 3 kötetének (Aspects Between the Outer Planets) egyik fejezete. A Mountain Astrologer 2008 december – 2009 januári számában jelent meg, ahonnan az AstroDienst vette át

 

Kapcsolódó

Szaturnusz – Uránusz szembenállás (2008, 2009)

Életünk állomásai

Lélekkeresés az élet delén

Uránusz – Uránusz szembenállás: az utolsó esély ?!?

Planetary Aspects: Saturn – Uranus aspects 1998 – 2019

A BLOGOMBAN MEGJELENT FORDÍTÁSOKAT, ÍRÁSOKAT ÉS KÉPEKET A SZERZŐI JOGRÓL SZÓLÓ 1999. ÉVI LXXVI. TÖRVÉNY ÉRTELMÉBEN AZ ENGEDÉLYEM NÉLKÜL MÁSHOL KÖZZÉTENNI TILOS. EZ ALÓL KIVÉTELT KÉPEZ, HA CSAK AZ ÍRÁSOM ELSŐ NÉHÁNY SORÁT TÜNTETIK FEL, MAJD A FOLYTATÁSÉRT A BLOGOMRA KATTINTVA JUT EL AZ OLVASÓ! AMENNYIBEN MÁS FORRÁST NEM JELÖLÖK MEG, AZ ÍRÁSOK, FORDÍTÁSOK A SAJÁT SZELLEMI TERMÉKEIM, KERESKEDELMI FORGALOMBAN TÖRTÉNŐ ÉRTÉKESÍTÉSÜKHÖZ CSAK SZEMÉLYES EGYEZTETÉST KÖVETŐEN JÁRULOK HOZZÁ!

Comments are closed
* *