Menu
Telihold a Mérlegben – 2019 április 19
2019-04-19 feladat

A telihold a Mérleg 29°06-án teljesedett ki, helyi idő szerint 13h 12′-kor. E tavasz folyamán ez a második, a Mérlegben létrejött telihold (az első a március 21-i volt), és mint ilyen, az előző témáinak a folytatása is. Míg az a jegy legelején, a jelenlegi a legvégén, annak kritikus, anaretikus fokán jön létre.

Az ilyen leírások nagyon hasznosak lehetnek, de megvannak a korlátaik. Nem alkalmazhatók automatikusan,receptszerűen”. BővebbenMire jók, jók-e valamire egyáltalán az asztrológiai receptek?Mindenkinél más és más módon, a személyi horoszkóp sajátosságaitól függően nyilvánulnak meg.Tekintve, hogy a Föld jelenlegi népességetöbb mint 7 és fél milliárd, ennyi horoszkóp -variáció létezik. Beláthatod, hogy a szóba jöhető változatokat nem áll módomban egyenként kivesézni, komment formájában végképp nem. A TIÉDET sem 🙂 Kérlek tehát, ne tegyél fel olyan kérdést, hogy rád hogyan hat, mert nem fogok rá válaszolni. Az ilyen jellegű hozzászólások törlésre kerülnek…

Az előző, március 21-i Mérleg telihold a tavaszi napéjegyenlőség utáni napon jött létre, a jegy legelején. Ez két szempontból is fontos: egyrészt a Nap Kosba lépése az asztrológiai újév kezdete a nyugati asztrológiában, másrészt a jegyek 0°-án kiteljesedett telihold egy téma bevezetésével áll kapcsolatban. A jelenlegi, a 29° -on létrejött idejére további részletekkel bővül a kép. Minden telihold az újholdnál elindult folyamatok csúcspontját is jelenti egyszersmind. Jelen esetben az április 5-i adhat kiindulópontokat.

Mint az előző bejegyzésekben már szó volt róla, a Mérleg teliholdak általában az egyéni igények és a partnerek, társulások követelte kompromisszumok közötti egyensúly megteremtéséről szólnak. Természetesen, a képletek egyéni sajátosságai szerint sok más kombináció és dilemma is lehetséges. Ezt, a teliholdképlet sajátosságai szerint hol könnyebb, hol nehezebb megteremteni. A jelenlegi teliholdképlet esetében nagy kihívás. A teljesség igénye nélkül íme néhány szempont:




Már a jegyek legutolsó foka is valamilyen fajta krízishelyzetre utal. A jegyek utolsó fokát kritikus vagy anaretikus foknak is nevezik. Valaminek a csúcspontjával, záróakkordjaival hozható kapcsolatba és nagyfokú instabilitás jellemzi. Átmeneti jellege annak tudható be, hogy a régi szakasz már véget ért, az új pedig még nem kezdődött el.

Az anaretikus fokokat borotvaélen táncoló helyzetekkel hozzák kapcsolatba. A drámai végkifejletek is jellemzők lehetnek, melyek természete összhangban van az adott jegyek karakterével. A Kos legutolsó foka azonban kedvezőbb elbírálás alá esik a többi jelénél (a Nap április 19-én halad itt át), ugyanis az utolsó percben megfogalmazódó célokat és körvonalazódó irányokat sejtet. Ilyenkor, mintegy a 24. órában, nagy nyomás alatt is születhetnek kedvező eredmények.

telihold a Mérlegben, 2019 április 19, Bp 13h 12′






A teliholdképletben erőteljesen érvényesül az Uránusz hatása (Nap – Uránusz együttállás, Hold – Uránusz szembenállás). Mint szűkebb- tágabb környezetünkben megtapasztalhattuk, az időszakot nyugtalanság hatja át: az új életszakasz előtti kellemes izgatottságtól az ideges vibrálásig meglehetősen széles a skála. A dolgok könnyen ki is csúszhatnak az ellenőrzés alól.

Személyes szinten, ha épp megrekedtünk egy élethelyzetben, talán épp ilyen elemi erejű impulzusokra van szükség ahhoz, hogy kimozduljunk a holtpontról. De vigyázat: e rendkívül robbanékony bolygóhatások mellett még egy úgynevezett irányított detonáció is kiszaladhat ellenőrzés alól. Ez pedig különösen akkor okozhat felfordulást szerelmi életünkben, családi, baráti viszonyainkban, szakmai területeken, ha az érintett kapcsolatok már eddig is borotvaélen táncoltak, az egyensúlyt csak nagy- nagy erőfeszítésekkel -és egyre több energiával sikerült fenntartani, esetleg már régóta csak önismétlés, egy helyben toporgás jellemezte ezeket az interakciókat. Nos, ha most a tettek mezejére lépünk (vagy éppenséggel a másik fél lendül akcióba) – a cselekedetnek borítékolhatóan meglesz a hatása. Csak persze nem biztos, hogy olyan, amilyet szerettünk volna.




Ezt azonban még hangsúlyozottabbá teszi a két fővilágító Plútóval és Szaturnusszal képezett tág kardinális T- kvadrátja. (Az április 5-i újholdnál a Nap és a Hold a Szaturnusszal képezett laza kvadrátot, de a Plútó befolyása is érvényesült. Jelen helyzetben, hasonlóképpen, a szaturnuszi befolyást is számításba kell venni. A teliholdak az újholdaknál kezdődött folyamatok csúcspontját, a már kész vagy körvonalazódó eredményeket is jelzik.

Az április 15-i, a Notre Dame-ot kis híján teljesen elpusztító tűzvész igen beszédes szinkronicitása volt a Szaturnusz – Plútó együttállás témáinak. A jövőben számítanunk kell arra, hogy a kardinális jelekben – Kos, Rák, Mérleg, Bak haladó személyi bolygók kvadrátokkal, szemben-és együttállásokkal aktiválják majd ezt a nagy hatású párost, így a krízis tovább mélyül, a feszültség fokozódik, a problémákról pedig azoknak is tudomást kell venniük, akik még mindig homokba dugják a fejüket.)

De vissza a teliholdképlethez. Mint más bejegyzésekben már szó volt róla, a kardinális T kvadrát igen dinamikus formáció. Egyszersmind, az összes többi T- kvadráthoz hasonlóan instabil is. Fókuszpontjában a Plútóval kikényszeríti az átalakulást. Ez rendszerint válság eredményeként valósul meg, a Plútó – Szaturnusz együttállás miatt pedig a szokásosnál is több félelem, még ádázabb hatalmi harcok, még intenzívebb leválások kísérhetik.

A bizonytalanság hatására a Szaturnusz és a Plútó is hajlamos lehet még merevebben ellenállni a változásnak, fokozni az ellenőrzést és a nyomást. Ez Uránusz esetén ugyanolyan rossz stratégia, mint kritikátlanul felrúgni a status quot. Megfelelő keretek között időszerű változásokat eszközölni, a még mindig használható struktúrákba építeni az új elemet, a hidak felégetése nélkül a jelenleginél életképesebb irányokba tovább lépni igen összetett feladat. Egyéni szinten mégis könnyebben megvalósítható, mint kollektíve.

A Nap – Jupiter trigon és a Hold – Jupiter szextilek miatt a szerencsés forgatókönyvekre is jó esélyek vannak. A jó időben jó helyen való landolás titka ilyenkor: az elavult, fejlődést már nem szolgáló, sőt, kimondottan toxikus helyzetek és kapcsolatok elengedése.

 




Kapcsolódó

Áprilisi előrejelzés

Tavaszi napéjegyenlőség

Telihold a Mérlegben : 2019 március 21

Újhold a Kosban : 2019 április 5

T kvadrát a horoszkópban

Szaturnusz – Plútó fényszögek és a történelem

 

 

Illusztráció : Telihold – Tatiana Kazakova

A BLOGOMBAN MEGJELENT FORDÍTÁSOKAT, ÍRÁSOKAT ÉS KÉPEKET A SZERZŐI JOGRÓL SZÓLÓ 1999. ÉVI LXXVI. TÖRVÉNY ÉRTELMÉBEN AZ ENGEDÉLYEM NÉLKÜL MÁSHOL KÖZZÉTENNI TILOS. EZ ALÓL KIVÉTELT KÉPEZ, HA CSAK AZ ÍRÁSOM ELSŐ NÉHÁNY SORÁT TÜNTETIK FEL, MAJD A FOLYTATÁSÉRT A BLOGOMRA KATTINTVA JUT EL AZ OLVASÓ! AMENNYIBEN MÁS FORRÁST NEM JELÖLÖK MEG, AZ ÍRÁSOK, FORDÍTÁSOK A SAJÁT SZELLEMI TERMÉKEIM, KERESKEDELMI FORGALOMBAN TÖRTÉNŐ ÉRTÉKESÍTÉSÜKHÖZ CSAK SZEMÉLYES EGYEZTETÉST KÖVETŐEN JÁRULOK HOZZÁ!

Comments are closed
* *