Menu
Újhold a Vízöntőben – 2019 február 4
2019-02-04 feladat

A február 4-i újhold helyi idő szerint 22:04′ kor születik meg, a Vízöntő 15°45′-en. Az újholdak új ciklusok kezdeteit jelzik: jó ötlet ilyenkor új projekteket kezdeni, górcső alá venni a régi, megcsontosodott szokásokat, viselkedésmintákat, hiedelmeket, a fejlődés új útjait keresni.

Az ilyen leírások nagyon hasznosak lehetnek, de megvannak a korlátaik. Nem alkalmazhatók automatikusan,receptszerűen”. BővebbenMire jók, jók-e valamire egyáltalán az asztrológiai receptek?Mindenkinél más és más módon, a személyi horoszkóp sajátosságaitól függően nyilvánulnak meg.Tekintve, hogy a Föld jelenlegi népességetöbb mint 7 és fél milliárd, ennyi horoszkóp -variáció létezik. Beláthatod, hogy a szóba jöhető változatokat nem áll módomban egyenként kivesézni, komment formájában végképp nem. A TIÉDET sem 🙂 Kérlek tehát, ne tegyél fel olyan kérdést, hogy rád hogyan hat, mert nem fogok rá válaszolni. Az ilyen jellegű hozzászólások törlésre kerülnek…

Most különösen így van ez, hiszen e hónapban még egyetlen bolygó tolatása sem fékezi a haladást. A Kos Mars, a Nyilas Jupiter, a Bak Szaturnusz és a Halak Neptunusz továbbra is saját jegyükben vannak, így hatásuk erőteljesebben és karakterüknek megfelelően nyilvánul meg. A Merkúr is összehasonlíthatatlanul jobban érzi magát a levegős Vízöntőben, mint korábban a Bakban, vagy február 10 után a Halakban.

A Vízöntő jövő-orientált jegy, eredeti, szabad szellemű, újító jellegű. Jóllehet az újhold mindenkinél más életterületre (házba) esik, és ennek megfelelően más és más helyen jelent új kezdeteket, lehetnek közös analógiák. A barátok, csoportok, közösségek, ideálok, hosszabb távú tervek, a szabadság, függetlenség, önállóság, újítás témái többféle összefüggésben kerülhetnek az érdeklődés központjába.

Bár hagyományosan január a nagy év elei startok ideje, az előző hónap újholdja nem volt ideális a kezdetekre, hiszen egyszersmind részleges napfogyatkozás is volt a Bakban, amelyet február 21-én egy teljes holdfogyatkozás követett. Az eklipsz ténye és az újholdképletben érvényesülő visszahúzó erők miatt akkor egyáltalán nem volt ajánlott új dolgokba belevágni.( Persze, a napfogyatkozás természetéből adódóan voltak akiket körülményeik szándékaik ellenére irányváltásra kényszerítettek, de az más kérdés).



Újhold a Vízöntőben, 2019 február 4, Budapest 22:04

A jelenlegi újholdnál  azonban jóval kedvezőbb hatások érvényesülnek. A két fővilágító laza együttállást képez a Merkúrral, így az információ áramlás, kommunikáció, gondolkodásmód felgyorsul, innovatívabbá, eredetibbé, egyszersmind személytelenebbé,kötődés-mentesebbé válik. A Jupiter és a Mars január 25-én bepontosult trigonjának hatása is érződik még; a három Vízöntőben levő planéta pedig segítő fényszöget, szextilt kap a Jupitertől és a Marstól is, így a szerencse kivitelező-erővel kombinálódhat. (Szextilről lévén szó ezúttal sem sült galamb formájában érkezik a jó. A lehetőségeket fel kell ismerni, meg kell ragadni – vagy éppenséggel megteremteni.)

A Vénusz már a Bakban halad, de az előző nap egzakttá vált Vénusz – Uránusz trigon az újholdképletben is szerepet kap. A kellemes meglepetések váratlan bevételek, ajándékok formájában is érkezhetnek. Ez a formáció kedvez a flörtöknek, a vidám társasági összejöveteleknek, partiknak, rendezvényeknek is. A kreativitásra is ösztönzően hat. Bár hagyományosan ez a hatás könnyelműségre is hajlamosít, a Szaturnusz uralma alatt álló Vénusz itt sokkal megfontoltabban mérlegeli, mihez is kezdjen az ölébe hulló lehetőségekkel, mint Nyilas- tranzitja idején-




A józanság el is kell, mert a gyakorlatiasság és a valóságérzék sem a Vízöntőnek sem a Nyilasnak sem a Kosnak nem erőssége. A január 13-án bepontosult Neptun – Jupiter kvadrát (bővebben I. rész, II. rész) befolyása erőteljesen érvényesül – és olyan lila ködöt generál, amelyben könnyű eltéveszteni az irányt és a prioritásokat, elszalasztani a jó lehetőségeket. Így aztán megtörténhet, a valóban fontos feladatok helyett délibáb- kergetésre pazarlódnak el az értékes források. Ebből később számos probléma származhat.

Szerencsére a szintén erőteljesen érvényesülő Szaturnusz – Neptun szextil segíthet álmodozás közben is a valóság talaján maradni, így az ötletdömpingből kézzelfogható eredmények is születhetnek. Ahhoz azonban hogy ez valóban így történjen, nem szabad elveszni látomásainkban, hanem egyet kiragadva közülük, kitartóan dolgozni kell megvalósításán.




A február 2-án bepontosult Mars – Plútó kvadrát hatása is erőteljes. Ez nagyszerű, ha konkrét vagy átvitt értelemben le kell amputálnunk magunkról azokat a „kinövéseket” (pl. rossz szokások, káros szenvedélyek, destruktív kapcsolatok, közösségek, környezet, stb), amelyek gátolják fejlődésünket. A Mars otthonában van a Kosban, a Plútóról pedig a 2008 óta történtek fényében elmondható, meglehetősen jól érzi magát a Bak jegyében. (Ez akkor is igaz, ha sem közösségi sem egyéni szinten nem a legkönnyebben kezelhető tranzit.) Így aztán a plútói kősziklán köszörült marsi penge élesen és pontosan…és végérvényesen vág még akkor is, ha igen mélyre hasít. Kevésbé szerencsés, ha a Mars- Plútó kvadrát a dolgok túltolására, hatalmi harcokra hajlamosít, arról nem is beszélve, hogy a Mars a kiszámíthatatlan Uránusszal való találkozó felé közeledik. Mindez beárnyékolhatja a jó kilátásokat.

A Távol – Kelet számos országában (Kína, Japán, Korea, Tibet,stb.) ezen újholddal kezdődik a hold-újév : most a Disznó évébe léptünk. Azonban, bár mindkettő évezredes tapasztalatok bölcsességén nyugvó, hiteles hagyomány, jó ha tisztában vagyunk azzal, hogy a nyugati és a kínai asztrológia gyökeresen különbözik egymástól, egész más számításokon alapulnak. Jóllehet mindkét rendszernek köszönhetően pontos képet kaphatunk az emberi természetről és a világ jelenségeiről, módszereik nem keverhetők.

Mivel e blog szerzője a nyugati asztrológiát műveli, maradjunk ennek a keretei között. A februári előrejelzés részletesen foglalkozik a következő 28 nap során esedékes feladatokkal és kihívásokkal.



Kapcsolódó:

Februári előrejelzés

Nap a Vízöntőben tranzitként

Merkúr a Vízöntőben tranzitként

Mars – Plútó kvadrát

Jupiter – Neptun kvadrát (bővebben I. rész, II. rész)

Szaturnusz – Neptunusz kapcsolatok: a Nagy Ismeretlen feltérképezése

 

Kép:  Daniel Merriam, “Walking on air” (Séta a levegőben)

A BLOGOMBAN MEGJELENT FORDÍTÁSOKAT, ÍRÁSOKAT ÉS KÉPEKET A SZERZŐI JOGRÓL SZÓLÓ 1999. ÉVI LXXVI. TÖRVÉNY ÉRTELMÉBEN AZ ENGEDÉLYEM NÉLKÜL MÁSHOL KÖZZÉTENNI TILOS. EZ ALÓL KIVÉTELT KÉPEZ, HA CSAK AZ ÍRÁSOM ELSŐ NÉHÁNY SORÁT TÜNTETIK FEL, MAJD A FOLYTATÁSÉRT A BLOGOMRA KATTINTVA JUT EL AZ OLVASÓ! AMENNYIBEN MÁS FORRÁST NEM JELÖLÖK MEG, AZ ÍRÁSOK, FORDÍTÁSOK A SAJÁT SZELLEMI TERMÉKEIM, KERESKEDELMI FORGALOMBAN TÖRTÉNŐ ÉRTÉKESÍTÉSÜKHÖZ CSAK SZEMÉLYES EGYEZTETÉST KÖVETŐEN JÁRULOK HOZZÁ!

Comments are closed
* *