Menu
Mars – Plútó aspektusok: a benned lakozó fenevad
2019-01-29 asztropszichológia

Mars – Plútó aspektusok a személyi horoszkópban

Ha születési képletedben a Mars együttállást, kvadrátot, szembenállást, szextilt vagy trigont képez a Plútóval, azt jelenti, hogy egy kitörésre váró fenevad lakozik benned. Ez problémaforrást jelenthet a Plútó – Mars fényszögekkel rendelkezők bizonyos típusai számára. Vagy azért, mert túlságosan rettegnek ettől a fenevadtól, vagy pedig azért mert a megszállottjai. A hétköznapokban ez vagy  hatékonyságuk rovására megy, vagy pedig mindent túltolnak. A Mars a hajtóerő planétája. Lényegében azt mutatja meg, mi módon lendülünk cselekvésbe és hogyan hozzuk tető alá ügyeinket. A Plútó szélsőséges energiaforma, így azt illetően, hogyan boldogulnak a mindennapokban, a Mars – Plútó fényszögekkel rendelkezőkre mindkét véglet jellemző lehet. Tudatossági szintjüktől és a belső erőhöz való viszonyuktól függően a leghatékonyabb emberek egyikei lehetnek, vagy a legnagyobb elfojtásokkal küzdhetnek. (AstroArena 12 – Wayman Stewart)

Az ilyen leírások nagyon hasznosak lehetnek, de megvannak a korlátaik. Nem alkalmazhatók automatikusan,receptszerűen”. Bővebben: Mire jók, jók-e valamire egyáltalán az asztrológiai receptek? Mindenkinél más és más módon, a személyi horoszkóp sajátosságaitól függően nyilvánulnak meg.Tekintve, hogy a Föld jelenlegi népességetöbb mint 7 és fél milliárd, ennyi horoszkóp -variáció létezik. Beláthatod, hogy a szóba jöhető változatokat nem áll módomban egyenként kivesézni, komment formájában végképp nem. A TIÉDET sem 🙂 Kérlek tehát, ne tegyél fel olyan kérdést, hogy rád hogyan hat, mert nem fogok rá válaszolni. Az ilyen jellegű hozzászólások törlésre, szerzőik tiltásra kerülnek…

A Mars- Plútó fényszögek bestiális természete már gyerekkorban megmutatkozik. Az intenzitás a plútói típusok egész életére jellemző, de e tulajdonságuk különösen gyerekkorukban válik sok félreértés forrásává. A gyerekek teljes mértékben impulzusaik hatása alatt állnak, eszükbe sem jut elfojtani őket, bármilyenek legyenek is ezek. Így aztán egy plútói gyerek teljesen szabadon és öntudatlanul fogja kifejezni ezt az energiát. Ez az energiaforma azonban gyakran annyira letaglózó erejű, hogy a velük élő autoritásfigurák „túl soknak” címkézhetik. A Nap- Plútó karaktereknek a személyisége „túl sok”. A Hold – Plútó típusoknak az érzelmeik intenzitása.



Kis bestiák 🙂

Mars- Plútó karakterek esetén az a mód sok, ahogyan játszóterükké teszik a világot. Gyerekként valószínűleg durván, versenyszellemtől áthatottan fejezted ki magad. Imádtál szerepelni, érdekeidet pedig annyira gátlástalanul, annyi nyers erővel érvényesítetted osztálytársaid ellenében, ami megdöbbentette környezetedet. Ez igen eredményessé tett. Ha szüleid magasan fejlett és támogató plútói típusok voltak, akkor megtanítottak, hogyan terelheted egészséges mederbe ezt az intenzív energiát. Így rendkívül rátermett és erős fiatal felnőtt válhatott belőled. De ha nem voltak körülötted helyes mintát képviselő személyek, akkor folyamatos bűntudatot, szégyenkezést vertek beléd vad természeted miatt, ami nagyon leblokkolta ezt az energiát.

Ily módon az elfojtás igen veszélyes magatartásmintái alakulhattak ki, amelyek elkísértek felnőtt korodba is. A Mars – Plútó fényszögekkel rendelkezők közül sokakat kondicionáltak arra fiatalkorukban, hogy erőteljes kontroll alatt tartsák késztetéseiket és vágyaikat, beleértve a szexuális vágyakat is (amelyek a Mars uralma alá tartoznak). Ismétlem, csak remélni lehet, hogy olyan szülők neveltek fel, vagy olyan szerepmodelljeid is voltak, akik megtanítottak, hogy fogadd el szexualitásodat és nem keltettek benned bűntudatot miatta. Mert ha nem, attól való félelmedben, hogy az általuk keltett „rossz gondolataid” másoknak is feltűnnek, mélyen elfojtod majd őket. Természetesen ez a fajta elfojtás nem jó. Az energiát soha nem lehet teljesen elfojtani.

Ha nem fejeződhet ki, a felszín alatt gennyedzik- fortyog majd, tízszeres erővel. Akik jól ismernek egy- egy ilyen halál-nyugodt, összeszedett, jó fej Mars- Plútó típust, egyetértően bólogatnak, amikor azt mondom: a tökéletesen ellenőrzött felszín alatt egy ilyen személyben rendkívül intenzív, akár erőszakos, rögeszmés késztetések is rejtőzhetnek. Ezt tulajdonképpen akár a Mars- Plútó fényszöggel rendelkezők is beismerhetik. Ez a nyugi a vulkánkitörésig tart. Akkor azonban, 5 mérföldes körzetben (kb 8 km – ford megj) kő kövön nem marad.

Egy Mars- Plútó fényszög nem azt jelenti, hogy ezt a benned élő fenevadat el kellene nyomni. Még csak el se kell rejteni. Az ilyen értelemben vett ellenállás sehova nem vezet. Az ilyen aspektusokkal rendelkezők nagyjából két csoportra oszthatók.

Mars – Plútó fényszögek: az elfojtók

Vannak azok, akikre inkább a fentebb írtak jellemzők: úgy tűnik, mintha sosem gurulnának dühbe, ugyanis minden energiájukat az köti le, hogy a neheztelésre utaló legapróbb jelet is elrejtsenek az árgus szemek elől. Pedig bizonyos fokú düh jó dolog is lehet. Begyújtja rakétáinkat és arra ösztönöz, hogy eredményeket érjünk el. Ezek a Mars- Plútó személyek mégis sokat vívódnak, ugyanis ezt a rendkívül intenzív, heves személyiségrészüket nem engedik megnyilvánulni. Valójában talán meg sem hajlandók bocsátani maguknak azokat az alkalmakat, amikor dühbe gurulnak. Ez a hozzáállás egy látszólag igen passzív személyiséget eredményez, amelynek mélyén azonban egy időzített bomba ketyeg.

Mars – Plútó fényszögek: a gátlástalanul szabadon engedett indulatok

Velük ellentétben a Mars- Plútó alkatok másik típusa túlzottan is szabadjára engedi indulatait. Az elfojtó típusok hajlamosak egyszerűen belülről fortyogni és sisteregni, ha nem kapják meg, amit akarnak. De a nyíltan asszertív alkatok nem csupán követik vágyaikat és nem csupán kiélik indulataikat. Ezt akár gonoszul, talán gátlástalanul is megtehetik. Amit a Mars akar, nagyon akarja, a Plútó pedig a szélsőségekig is hajlandó elmenni. Add össze ezt a két bolygót, és már meg is van egy olyan személy receptje, aki céljai érdekében hajlandó átgázolni másokon, vagy ellenőriz embereket, eszközként használja fel őket úgynevezett céljai eléréséhez. Természetesen nem fogja mindegyikük elvágni a torkod. De vannak köztük olyanok is, akik igen, és ezt nem csak megússzák, hanem még örömüket is lelik sötét oldaluk táplálásában. Mivel nem élhették meg egészséges módon agresszivitásukat fiatal korukban, most tudattalanul így állnak bosszút a világon, amely olyan sokáig elnyomta őket.



Az Asztropressz küldetése az aktuális és várható bolygóhatásokkal, a személyi horoszkópban rejlő lehetőségekkel és korlátokkal kapcsolatos reális tájékoztatás. Akkor is, ha ez nincs összhangban a new ages „szellemiség” által diktált minden szép-minden jó narratívákkal. Erre az esetre is vonatkoznak a kommentelési etikettben írtak: aki nem ért egyet az itt megfogalmazott szempontokkal, nyugodtan abbahagyhatja oldalam követését és keressen magának lightosabb olvasnivalót. Nincs harag 🙂 Mindkettőnknek időt, energiát spórol meg 🙂 Nekem legalábbis rengeteget, hiszen nem kell az irreleváns kommentek moderálására, nagyon sok esetben ezzel egyidejűleg szerzőik spammelés miatti jelentésére és letiltására is pazarolnom értékes időmet. Így ezt további hasznos tartalmak írására fordíthatom. Bevallom, annak ellenére, hogy naponta többször is kénytelen vagyok sort keríteni rá, utálom használni a “Törlés”, “Tiltás” funkciókat. Mindkettőnknek szebb lesz a napja, ha egyáltalán nem kerülök, vagy a jelenleginél sokkal ritkábban kerülök ilyen kínos döntéshelyzetekbe. Bízom benne azonban, hogy az ezogagyi helyett a valósággal nagyobb összhangban levő tartalmakra fogékony, azokat kimondottan igénylő többség -vagyis a tényleges célközönségem – a jövőben is velem marad.

Na jó, nem akarom túlhangsúlyozni a negatívumokat, főleg a Plútó témakörébe tartozó dolgokat illetően nem. Éppen elég fatalista szemléletű asztrológiakönyv és cikk szól ilyesmiről. Összpontosítsunk inkább a Mars- Plútó típusok fejlődési lehetőségeire, amelyek nyitva állnak előttük, akár azok csoportjába tartoznak, akik szélsőséges módon elfojtják ezeket az impulzusaikat, akár a torok-metsző agresszorokéba. A dolgokra adott válaszaik tekintetében a plútói típusok nagyon komplexek lehetnek, megközelítésmódjukra azonban a fekete- fehér szélsőségei jellemzők. Valamennyi Plútó – alkatra érvényes, hogy a fényszögben részt vevő belső bolygók természetétől függően, egy olyan életstílust kell elfogadniuk, amelyben a szürke árnyalatai is fellelhetők. Csak így maradhatnak egészségesek. Mars- Plútó aspektusok esetében ez arra vonatkozik, mi módon követed és valósítod meg céljaidat. Lényegében nyíltan követheted vágyaidat, de senkit sem szabad megölnöd vagy bántalmaznod.

Ha ezt megtanulod, a benned lakozó fenevad a legnagyobb ellenségedből a legjobb barátoddá válhat. Rendkívül motivált és elszánt lehetsz, különösen, ha a fényszög fix jegyekben álló bolygók között jön létre. Ilyenkor vasakaratod van. Ha felismerted céljaidat, és elhatároztad, megvalósítod őket, többé senki és semmi nem állhat utadba. Ismétlem, ez igen csodálatraméltó tulajdonság. Van olyan, hogy egészséges gátlástalanság. Ez alatt azt értem, hogy nem engeded, hogy bárminemű akadály, visszahúzóerő, mások rosszallása meggátoljon abban, hogy megszerezd, amit akarsz. De még ebben az esetben sem eshetsz a Mars- Plútó negatív szélsőségeibe. Légy határozott, célod eléréséhez ne mérj senkire övön aluli ütéseket és ne folyamodj destruktív módszerekhez. Megtörténhet, hogy céljaidat intenzíven, kétségbeesett igyekezettel követed, hiszen oly hihetetlen szenvedéllyel lángolsz irántuk. És ez kötődést szül, úgyhogy ha nem éred el, amit kitűztél magad elé, mély fájdalommal tölt el. Amit mások némi hátráltatásként élnek meg, számodra olyan, mintha egy hideg, kegyetlen tőrt döfnének a szívedbe.

A Mars- Plútó típusok meg kell tanulják felismerni a lemondás, megadás értékét. E szavaktól valamennyi Plútó- szülött mélységesen retteg, hiszen úgy hangzik, mintha feladnák. Bizonyos értékben ez így is van. De csak a kontrollt és a világról alkotott prekoncepciókat kell feladni. Ez fogja számodra lehetővé tenni, hogy rátalálj személyes szabadságodra és erődre. Akkor képes leszel elfogadni, hogy nem tudod ellenőrzésed alatt tartani a világot, sőt, benned is vannak olyan dolgok, amelyeket nem tudsz kontrollálni. Ez megakadályozza, hogy elnyomd vágyaidat, de lehetővé teszi, hogy teljes összhangban cselekedj velük anélkül, hogy a végeredmény megszállottjává válnál. A „veszteség” elviselhetetlen gyötrelem lehet számodra, különösen, mert olyan zabolátlanul versengő típus vagy. De elviselve a veszteséget rájössz, túlélhető. Továbbá felismered azt is, hogy az egyetlen igazi veszteség az, ha meg sem próbáltad, és nem adtál bele magadból 110%-ot a cél érdekében.

Ez felszabadítja energiáidat, így azok sokkal konstruktívabb és pozitívabb módon nyilvánulhatnak meg. És egy pozitív plútói típus olyan abszolút erőt képvisel, amivel számolni kell. Mivel a Mars a hajtóerő planétája, ez az állítás most még érvényesebb. Ha ilyen fényszöggel rendelkezel, rendkívüli összeszedettséggel vagy képes összpontosítani, amikor csatáidat vívod az élet harcmezején. A helyzeteket – különösen amikor versengened vagy bizonyítanod kell, igen leleményesen, és a sakkjátékoshoz hasonlóan, két lépéssel ellenfeled előtt járva kezeled. Ha olyan tevékenységekbe temetkeznek, amelyek szenvedélyesen foglalkoztatják őket – legyenek ezek szakmai jellegűek vagy hobbik, a Mars – Plútó fényszöggel rendelkezők bámulatosan kitartóak és csúcsteljesítményre törekszenek. Teljesen e foglalatosságoknak szentelik magukat, legmélyebb belső tartalékaikból merítenek ahhoz, hogy minél hatékonyabban birkózzanak meg a feladattal. Erejük és arra való képességük, hogy teljesen eggyé váljanak azzal, amit éppen csinálnak, mély benyomást tesz a környezetükben levőkre.



Mars – Plútó aspektusok: fejlettebb szinten….

Fejlettebb szinten egy Mars- Plútó aspektussal rendelkezni azt jelenti, hogy olyan személy vagy, aki teljes mértékben kézben tartja életét. Persze, az ilyen fényszögek tulajdonosai között akadnak kényszeres panaszkodók is. Ők azok, akik nem ismerik fel, milyen hatalmas erő lakozik bennük és nem tudják használni ezeket a belső tartalékokat. Ők szívesebben alakítják az áldozat szerepét. A pozitív Mars – Plútó játékosokat azonban szemernyit sem vonzzák az áldozat – játszmák. Éppen ellenkezőleg: akik ilyen játszmákba bonyolódnak, heves ellenérzéseket váltanak ki belőlük. Nem hajlandók túl sokáig tolerálni őket, így valószínűleg minden kapcsolatot megszakítanak velük és élesen elhatárolódnak tőlük. Egy pozitív Mars – Plútó játékos csak olyan emberekkel akar közösséget vállalni, akik hajlandók belső erőforrásaikból merítve szembenézni a kihívásokkal és őket magukat is erre ösztönzik. Ha végre valóban rátalálsz életcélodra és inspirációid forrására, kiapadhatatlan erőforrássá válhatsz környezeted számára. Lelket öntesz beléjük, ösztönzöd, inspirálod őket, elől jársz a jó példával. De a kisujjadat sem vagy hajlandó megmozdítani azokért, akik újra meg újra visszacsúsznak az áldozat szerepébe. Ha így döntöttek, ezt tiszteletben tartod, de semmi dolgod velük a továbbiakban. Hiszel abba, hogy az életben mindannyian saját döntéseket hozunk és a tőled telhető legnagyobb igyekezettel te magad is ezen vagy.

De magasan fejlett Mars- Plútó típusként továbbra is tudatában maradsz személyiséged sötét oldalának. Te azonban képes vagy tudatosan eldönteni, mit kezdj ezzel az energiával. Felismered például, hogy nem kell valamennyi vágyadat kiélned. Ez korántsem jelenti, hogy tudattalanod sötét bugyraiba süllyeszted őket. Továbbra is tudatukban maradsz, de saját kis titkaidként őrzöd őket. A plútói típusokat gyakran nevezik titkolózóknak. De ez a magatartás gyakran nélkülözhetetlen a plútói típus egészséges fejlődéséhez. Bizonyos titkokat egyszerűen meg kell tartanunk maguknak. Ez gyakran inkább a hallgató érdekét szolgálja semmint a vallomást tevőét. Tudatában vagy annak, hogy ha folyamatosan kifejezésre juttatnád dühödet vagy megosztanád másokkal a benned kavargó sötét gondolatokat, nagyon sok embert elidegenítenél magadtól- Ezért jó, ha a Mars- Plútó fényszöggel rendelkezők valami egészséges levezetési módot találnak pusztító indulataiknak; pl sportot vagy valamilyen, versengéssel járó tevékenységet, vagy valami mást, aminek révén az agresszív energia nagy része szelepet talál. Keress egészséges módszereket, melyek révén kiengedheted a gőzt. Ennek ellenére időnként ezt pontosan arra a személyre kell engedned, aki kiborított. Ha megtanulod, hogyan tedd ezt a megfelelő módon, megelőzheted, hogy felgyűljön benned és egyszer csak kirobbanjon.

Mars, Plútó és a szexualitás

A hálószoba egyike azoknak a helyszíneknek, ahol a Mars – Plútó típusok előszeretettel tesznek felfedező utakat a sötét tartományokba. De ezt nem kell csúnya vagy bűnös, illetlen dolognak tekintened. Egész egyszerűen te ily módon kerülsz kapcsolatba a vágy mélyebb szintjeivel. A fejlett plútói karakterek egészséges módon élik meg szexualitásukat, és nem sok jelentőséget tulajdonítanak a puritán társadalmi normáknak. Te nem az a fajta ember vagy, aki elítéli szexuális partnereit hajlamaik vagy fantáziáik miatt. Valójában gyakran döbbensz rá, hogy kihívást jelentenek számodra, és éles radarjaiddal olyan emberek után pásztázol, akiknek szexuális étvágya bizonyos értelemben szintén kielégíthetetlen. Vagy legalábbis képesek lépést tartani. Akik pehelysúlyúak ezen a téren, elevenen felfalod. Stílusod talán lehengerlő, de perzselő szenvedélyednek vágyaid tárgyai nem tudnak ellenállni. Túlfűtött szexualitásodat biztos nem elégíti ki néhány felszínes flört. Te lélek-társra vágysz, akivel extatikus szerelemben egyesülhetsz.

És vélt lélektársaidat valóban ragadózó módjára üldözheted. Ez egyeseket elriaszt, másokat izgalomba hoz. Ha kiváló radarjaid megérzik, hogy a személy, akihez vonzódsz, szintén érdeklődik irántad, nyert ügyed van. Teljesen bedobod magad, de ezt nagyon kifinomult módon teszed. Az illetőknek fogalmuk sem lesz arról, hogy diszkréten vizslatsz utánuk, mígnem teljesen a hálódba nem kerülnek. Mágnesként fogod vonzani őket.

Itt azonban fontos megjegyezni, hogy egyes Mars – Plútó típusok olyanok iránt is érezhetnek rögeszmés vonzalmat, akik semennyire nem érdeklődnek irántuk. Ez a viszonzatlan vonzalom aztán tudattalan szinten, horogként tart fogságában, egyre jobban és jobban felkorbácsolja vágyaidat, és arra sarkall, hogy mindent megtegyél, hogy végre elérd, amire sóvárogsz. Ha így áll a helyzet, meg kell tanulnod elengedni ezt az érzést. Hatalmas energiatartalékaidat olyasvalakire kell fordítanod, aki teljes mértékben viszonozza érdeklődésedet. Hiszen végső soron olyan társat akarsz, aki hozzád hasonlóan mindent belead egy kapcsolatba. Olyanokra, akik csak fél szívvel tudnak jelen lenni, semmi szükséged.



Fehér tigris, Irena Dem festménye

Mars – Plútó aspektusok:

Mars – Plútó együttállás. A Mars – Plútó aspektusok csoportjából talán a te személyiséged plútói vonásai a leghangsúlyozottabbak. Természetednek annyira szerves részét képezik, hogy igen nehéz mérsékelt módon kifejezned őket. Gyakran fogalmad sincs róla, milyen rögeszmés- megszállottsággal vagy képes céljaidat követni. Életed egyik jól meghatározott szakaszában talán fogalmad sem volt erődről. De ha egyszer végre felismered és konstruktív módon kezded használni ezt, nagyon erős ember leszel. Elképesztő tehetséged van ahhoz, hogy összegyűjtsd és irányítsd a veled egy térben levők energiáit, elérve, hogy mindenki egy közös célon dolgozzon.

Mars – Plútó kvadrát vagy szembenállás. Ha kvadrátod vagy oppozíciód van, a többi Mars- Plútó aspektusnál rendelkezőnél sokkal hajlamosabb vagy arra, hogy megtagadd és más személyekre vagy magára a világra vetítsd ki a benned munkáló plútói elvet. Valószínűleg olyan típus vagy, aki nem ismeri be, hogy dühös és nagyon ritkán engedi szabadjára indulatait. De a benned tomboló vad indulatok időnként még téged, magadat is megdöbbentenek. Gyakran élsz önpusztító élet, vagy az elfojtások vagy indulataid féktelen kiélése miatt. E végletek alternatívájaként megtanulhatod: hogyan fejezd ki egészséges módon, teljes mértékben erődet. Ez gyökeresen megváltoztatja majd élettel szembeni hozzáállásod. Bővebben: Mars- Plútó kvadrát, Az átalakító tűz

Mars szextilben vagy trigonban a Plútóval. Ha trigonod vagy szextiled van, a Mars – Plútó típusok közül valószínűleg neked a legkönnyebb kiegyensúlyozott mederben, kontroll alatt tartanod ezt az erőt. Ez nagyon jól jön, amikor el kell érned céljaidat és meg kell szerezned mindazt, amit akarsz az életben. De az áradó fényszögek- adta könnyedség el is kényelmesíthet. Például olyan könnyedén vagy képes manipulálni az embereket céljaid érdekében, hogy mindig másokkal kapartatod ki a gesztenyét. Ebben az esetben nagyon fontos az is, hogy tetten érd magad, amikor túlzottan eluralkodik rajtad a hatalomvágy, és megtanulj lemondani néhány vágyadról.

Forrás: AstroArena 12 – Wayman Stewart

A szerzőről

Wayman Stewart egyike a legtehetségesebb fiatal amerikai asztrológusoknak. 1989 augusztus 8 -án született Little Rockban (Arizona, Egyesült Államok) Kamaszkora óta érdekli az asztrológia, komolyan 2008 -ban, 19 évesen kezdett foglalkozni vele. Astroarena12 című blogját 2012-ben, 23 évesen indította. Fiatal kora ellenére cikkei figyelemre méltó tárgyi tudásról, koraérettségről és kreativitásról tanúskodnak. Az esetleges hiányosságok a még viszonylag csekély élettapasztalatnak tudhatók be, de valószínűleg Szaturnusz – visszatérését követően ez változni fog. A blogon így is sok értékes cikk érhető el. Asztrológiát tanulóknak, akik értenek angolul, nagyon ajánlom. Néhány bejegyzése magyarul is olvasható az oldalamon. A jelenlegit 25 évesen (!!!) írta




Kapcsolódó

A Plútó archetípusa

Az archetipális Mars

A Mars princípiuma az asztrológiában

Így kezeld a dühödet !

A pszichoterror természetrajza

Amikor nőnemű a zaklatód

Megszállott szerelem

Ikerlángok, lélektársak és hasonlók

A BLOGOMBAN MEGJELENT FORDÍTÁSOKAT, ÍRÁSOKAT ÉS KÉPEKET A SZERZŐI JOGRÓL SZÓLÓ 1999. ÉVI LXXVI. TÖRVÉNY ÉRTELMÉBEN AZ ENGEDÉLYEM NÉLKÜL MÁSHOL KÖZZÉTENNI TILOS. EZ ALÓL KIVÉTELT KÉPEZ, HA CSAK AZ ÍRÁSOM ELSŐ NÉHÁNY SORÁT TÜNTETIK FEL, MAJD A FOLYTATÁSÉRT A BLOGOMRA KATTINTVA JUT EL AZ OLVASÓ! AMENNYIBEN MÁS FORRÁST NEM JELÖLÖK MEG, AZ ÍRÁSOK, FORDÍTÁSOK A SAJÁT SZELLEMI TERMÉKEIM, KERESKEDELMI FORGALOMBAN TÖRTÉNŐ ÉRTÉKESÍTÉSÜKHÖZ CSAK SZEMÉLYES EGYEZTETÉST KÖVETŐEN JÁRULOK HOZZÁ!

Comments are closed
* *