Menu
Mars a Kosban tranzitként
2019-01-02 aktuálasztro

A Mars otthon van a Kos jegyében, így maximális erővel fejti ki hatását. A tettvágy, szenvedély, kezdeményezőkészség túlcsordul, az indulatok felizzanak, nagy lendülettel követi impulzusait.

 A vélemény fontos. A Tiéd is az. Mielőtt azonban hozzászólnál a Facebook-oldalon közzétett posztokhoz, kérlek tanulmányozd át gondosan a kommentelési etikettről szóló bejegyzést. Ezzel megelőzheted azt a mindkettőnk számára igen kellemetlen helyzetet, hogy hozzászólásod töröljem, vagy le kelljen tiltsalak az oldalról. Köszönöm.

A Mars a vágyak és a szükségletek planétája. Lynn Hayes, az Astrodynamics blog szerzője szerint ‘pszichológiai analógiákat keresve az „Id”-el rokonítható – „a személyiségnek azzal a részével, amelyen keresztül a velünk született, ösztönös impulzusok és a legalapvetőbb folyamatok megnyilvánulnak.” Az Id-nek nincs értékítélete: nyers vágyakból és ösztönökből áll, és ilyen a Kos Mars is. Freud nem sokat törődött az Id-el; a „szenvedélyek örvényét” látta benne , amelyet az Én és a Felettes Én erőinek kell megzaboláznia. Az önfenntartás ösztöne nélkülözhetetlen az emberi faj fennmaradásához, és az Id-hez hasonlóan a Marsot kizárólag az önfenntartás és a vágyak kielégítése késztetik cselekvésre.’ 

A Mars ereje a Kosban fejeződik ki a legerőteljesebben és a legagresszívebben. Nem tompítja a Halak és a Mérleg cukiskodása, a Bak és a Bika praktikus megfontolásai, a Skorpió mágikus ösztönössége, a Vízöntő és az Ikrek intellektusa vagy racionális szempontjai. A nyers akarattal párosuló gyerekes türelmetlenség nem sokat törődik a finom részletekkel. Ez a tiszta, zabolátlan vágy és drive.



Infúzió –nyers energiából

Ha eddig nem tudtuk elég hatékonyan motiválni magunkat, jól jön az infúzió ebből a nyers energiából. Ebben az időszakban kevesebb lesz a beszéd, mint a tett, a szavak őszintébbekké és nyersebbekké válnak. A Kos Mars nincs túl sok tekintettel mások érzelmeire, inkább az a fontos számára, hogy mielőbb ügyei végére érjen.

A Kos hatása alatt álló életterületeken (házakban) tehát lázas tevékenységbe kezdünk :

  • elszántan nyomulunk
  • harcolunk önmagunkkal vagy a külvilággal
  • céljaink megvalósítására törekszünk
  • elindítunk egy projektet/ álláskeresésbe/ edzésbe kezdünk
Az ilyen leírások nagyon hasznosak lehetnek, de megvannak a korlátaik. Nem alkalmazhatók automatikusan,receptszerűen”. BővebbenMire jók, jók-e valamire egyáltalán az asztrológiai receptek?Mindenkinél más és más módon, a személyi horoszkóp sajátosságaitól függően nyilvánulnak meg.Tekintve, hogy a Föld jelenlegi népességetöbb mint 7 és fél milliárd, ennyi horoszkóp -variáció létezik. Beláthatod, hogy a szóba jöhető változatokat nem áll módomban egyenként kivesézni, komment formájában végképp nem. A TIÉDET sem 🙂 Kérlek tehát, ne tegyél fel olyan kérdést, hogy rád hogyan hat, mert nem fogok rá válaszolni. Az ilyen jellegű hozzászólások törlésre kerülnek…

Mint minden más erőteljes Mars tranzit esetén, ez az energia a legegészségesebb módon intenzív fizikai tevékenység formájában élhető meg (figyelem, a Szaturnusz, Plútó és az Uránusz erőpróbáló kapcsolatai miatt a balesetek, sérülések veszélyes is megnövekszik – ld. lejjebb) de az is előfordulhat, hogy sikeresen vesszük fel a harcot támadóinkkal, nagyobb függetlenségre teszünk szert, felmérjük mit várunk az élettől és kapcsolatainktól, és elindulunk azt megszerezni.

Persze nem biztos, hogy kovácsolni kezdünk és mások fejét sem kell szükségszerűen bevernünk, de mindenképp bele kell kezdenünk valamibe, igyekezve a legtöbbet kihozni a helyzetből. Célirányos erőkifejtésre van szükség. Még akkor is, ha csak azt a régóta halogatott emailt küldjük el.  És ha a Mars épp egy sötét házon halad keresztül (pl. a 8. vagy 12), akkor annak sem árt utána nézni, mi fortyog a felszín alatt. Miféle mesterkedések zajlanak a kulisszák mögött, milyen dühöt fojtottunk el, milyen kezdeményezések nem forrták ki még magukat.



Az agresszió mint esély

A Kos harcos jegy, ezért óhatatlanul felmerülnek az alábbi kérdések is:

Hogyan kezeljük az agressziót? Másoktól érkezik felénk vagy belőlünk árad? Irányultságától függően alakul majd a tranzit is. A tudatosság kulcsfontosságú: vegyük komolyan feldolgozatlan dühünket, mert amit nem vagy hajlandó elfogadni magadban, a külvilágból taglóz le.

Tegyünk különbséget értelmes és értelmetlen kockázat között és mérlegelhetjük: jó ötlet-e párbajra hívni ellenfelünket ? Az erőviszonyok felbecsülése mellett az időzítés fontosságáról se feledkezzünk meg.

Félreértés ne essék, egyáltalán nem arról van szó, hogy el kellene fojtanunk igényeinket, vállalkozó szellemünket, önérvényesítési késztetéseinket és önvédelmi reflexeinket. Amikor ezeknek az elemi erejű igényeknek a kielégítése akadályba ütközik vagy torzultan nyilvánul meg, frusztrációval kell számolnunk. A frusztráció bizonyos szintje dühöt szül, az állandósult (és nem is mindig tudatosult) düh pedig nem megfelelő alanyokra puffogtatott muníciót , rossz időpontban és rossz helyen bekövetkező robbanásokat és/ vagy krónikus egészségi problémákat eredményez. A külvilágból érkező támadások céltáblájává is tehet.

Van, amikor –bármit mondtak is széplelkű nevelőink (ide értendők a valóság -elhárítástól csöpögő, new ages cukormázzal leöntött álspirituális információforrások is), a létező leghelyesebb reakció dühbe gurulnunk, szenvedélyesen kiállnunk magunkért / szeretteinkért/ a számunkra fontos ügyekért. Egy erős Mars ugyanis nélkülözhetetlen az emberi személyiség normális működéséhez, és a Mars egészségesen, ösztönösen működik saját jegyében.



Akkor most mindent bele?

Ez afféle „vágjunk bele”-tranzit. Hogy mi lesz a végeredmény, senki sem tudhatja, de hát valahol csak el kell kezdeni. „Szóval mire vársz még? Kezdj hozzá! A részletekkel (egyelőre) nem kell törődnöd” –toporzékolja Mars türelmetlenül.

De a kását ezúttal sem eszik olyan forrón. Jó adag óvatosságra van szükség.

A Mars 2019-es Kos tranzitjának időszaka (január 1 – február 13) ugyanis meglehetősen feszültnek és kiszámíthatatlannak ígérkezik, Erről még lesz szó bővebben, most csak a legfontosabb fényszögekről tennék említést:

Mars – Szaturnusz kvadrát ( bepontosulás : január 21)

A Mars és a Szaturnusz erőpróbáló fényszögei általában véve is problémásak. (Bővebben: Mars – Szaturnusz kvadrát, általános tudnivalók)A jelenlegi azonban a január 21-i teljes holdfogyatkozás- képletnek is része, ezért még nagyobb körültekintéssel kezelendő. A két bolygó erőpróbáló kapcsolata ugyanis azt sejteti, hogy a marsikus energiák nem áramolhatnak egyenletesen, hanem valamilyen akadályba ütköznek. A Mars fejjel megy neki a Szaturnusz– állította falnak, míg a Szaturnusz ellenáll a Mars nyers erőinek Az impulzusok hol totálisan elfojtódnak, passzív- depresszív állapotokat idéznek elő.

Ilyen időszakokban úgy tűnik, még a legapróbb lépés is akadályokba ütközik, az energia elszivárog, a hatékonyságot pedig a düh, a frusztráció, tehetetlenség érzései is fékezik. A balesetek, gyulladásos betegségek, erőszakos cselekmények gyakorisága is megnő. Arra irányuló igényünket, hogy újra szabadon, önállóan dönthessünk életünkről, most a Vízöntő Nap is erősíti – ld januári előrejelzés. Remélhetőleg nem az impulzív döntések, hanem a később gyakorlatba ültethető látomások formájában.

Erre főleg azért érdemes odafigyelni, mert kollektív szinten a Mars – Szaturnusz diszharmonikus kapcsolata arra utalhat, hogy az autoritás- személyekkel való konfliktusok is gyakoribbá válnak, mint általában. Ebbe a fegyveres összetűzések is beletartoznak (pl. tömegoszlatás, zavargások, csoportosan vagy magányosan elkövetett terrorakciók, tömegpusztító fegyverekkel való erődemonstráció, aminek azonban rossz vége is lehet, stb).

Mars – Jupiter trigon ( bepontosulás: január 25)

Mars – Jupiter trigon szintén része a január 21-i holdfogyatkozás- képletnek. A Nyilas Jupiter inspirációt ad a Kos Mars lendületéhez. A kezdeményezőkészség, kockázatvállalási kedv szerencsével, a harci szellem nagy látomásokkal párosul. A végeredmény lehet egy válsághelyzet (pl. a január 6-i napfogyatkozás, január 21-i holdfogyatkozás meg a hónap folyamán érvényesülő többi erőpróbáló befolyás által jelzettek) hatására történő merész, de szerencsés ugrás. És lehet öncélú, önpusztító lázadozás, rosszul felmért erőviszonyok és tartalékok mellett kezdeményezett háború, a muníció idő előtti elpufogtatása kollektív és egyéni szinten. 2019 egyik legfontosabb fényszöge, a január 13-án először bepontosult Jupiter – Neptun kvadrát (bővebben I. rész, II. rész) növeli a tévedések kockázatát. Ezekben az esetekben a hit fanatizmusba, a kockázatvállalás a sors kísértésébe csaphat át, egészséges kihívások helyett pedig felelőtlen, magunkra és/vagy másokra/életképes projektjeinkre veszélyes kalandokra pazarolhatjuk azt az energiát, aminek egész évben ki kellene tartani. Ezért sokkal ésszerűbb a nagy változtatások, nagy projektek kezdeményezésével bevárni a második, az Oroszlán Mars és a Nyilas Jupiter közötti trigont ( 2019 július 25), amikorra már letisztultabb a kép.

Mars – Plútó kvadrát (bepontosulás : február 2)

Mars és a Plútó kvadrátja 2017 február 2- án pontosul be a Kos és a Bak 21°39′-en. Ez a destabilizáló energiakombináció óriási stresszt, rendkívül kiélezett konfliktushelyzeteket generál, egyszersmind azonban vélt vagy valós korlátaink meghaladására is ösztönöz. A tranzit legnagyobb veszélye, hogy hatására megszállott ellenőrzési kényszer keríthet hatalmába, a frusztrációkra erőszakkal válaszolunk, a düh természetes érzéseit pedig elemi erejű tombolássá nagyíthatja.

Ennek ellenére, ha képesek vagyunk megzabolázni, akár szolgálatunkba is állíthatjuk, hiszen ambíciózussá tesz és arra ösztönöz, hogy áttörjük korlátainkat (beleértve azokat is, amelyeket mi magunk állítottunk sikereink útjába letargia, önbizalomhiány, lustaság formájában). Ennek ellenére azonban javunkra válik ha érzékeljük a különbséget a felmerülő helyzetek között. Bizonyos esetekben ugyanis valóban arra van szükség, hogy összekapjuk magunkat, apait anyait beleadva, utolsó tartalékainkból merítve leküzdjük az akadályokat.

Máskor azonban, ha tovább erőltetjük az ügyet, több kárt okozunk, mint amennyit használunk. Ha ugyanis ezekben a napokban próbáljuk rendezni vitás kérdéseinket, kevés esélyünk van a harc elkerülésére. Tízig, húszig… kétszázig számolni, erőt gyűjteni, kivárni, míg kedvezőbbre fordulnak az erőviszonyok, megbizonyosodni afelől, hogy csakugyan igazunk van, nem feltétlenül a gyengeség jele.

Ez a tranzit a szexuális késztetéseket is felturbózza, azok kiélése azonban valamilyen okból ellenállásba ütközik. Szélsőséges esetekben nemi erőszakot vagy más jellegű visszaélést, bántalmazást is jelezhet. Hétköznapibb szituációkban is nagyfokú körültekintésre, belátásra, helyes ítélőképességre van szükség ahhoz, hogy eldöntsük, mi a helyénvaló reakció.

Szűkebb és tágabb környezetünkben is ádáz hatalmi harcok tanúi lehetünk. Mielőtt tehát vélt vagy valós ellenfelünk torkának ugranánk, jól tesszük, ha eltöprengünk valódi motivációinkon. Tényleg meg akarjuk oldani a helyzetet vagy csak kedvünk támadt egy kis bunyóra? Tudjuk-e másképp is érvényesíteni érdekeinket, vagy muszáj mindenáron nukleáris katasztrófát okoznunk?

Mars – Uránusz együttállás (bepontosulás: február 13)

A Mars február 13-i találkozásakor az Uránusszali az események végképp elszabadulhatnak és kicsúszhatnak a kontroll alól. Hogy „csak” a világnak azokon a részein robbannak újabb lőporos hordók, amelyeken eddig is ez volt a jellemző, vagy a tűzvész további, eddig érintetlen területekre is kiterjed, jó kérdés. Egy bizonyos: a dolgok felpörögnek, és ha hiányzik a megfelelő előkészítés, nincsenek meg az alapok, nem vagyunk tisztában azzal, hogy hol vagyunk, hova tartozunk és hova szeretnénk eljutni, nagyon messze sodródhatunk eredeti céljainktól.





Kapcsolódó

Január 2019

Mit hoz 2019 ?

Így kezeld a dühödet !

A tüzes jegyek és az agresszió

A BLOGOMBAN MEGJELENT FORDÍTÁSOKAT, ÍRÁSOKAT ÉS KÉPEKET A SZERZŐI JOGRÓL SZÓLÓ 1999. ÉVI LXXVI. TÖRVÉNY ÉRTELMÉBEN AZ ENGEDÉLYEM NÉLKÜL MÁSHOL KÖZZÉTENNI TILOS. EZ ALÓL KIVÉTELT KÉPEZ, HA CSAK AZ ÍRÁSOM ELSŐ NÉHÁNY SORÁT TÜNTETIK FEL, MAJD A FOLYTATÁSÉRT A BLOGOMRA KATTINTVA JUT EL AZ OLVASÓ! AMENNYIBEN MÁS FORRÁST NEM JELÖLÖK MEG, AZ ÍRÁSOK, FORDÍTÁSOK A SAJÁT SZELLEMI TERMÉKEIM, KERESKEDELMI FORGALOMBAN TÖRTÉNŐ ÉRTÉKESÍTÉSÜKHÖZ CSAK SZEMÉLYES EGYEZTETÉST KÖVETŐEN JÁRULOK HOZZÁ!

Comments are closed
* *