Asztro – diéta: Halak

Mivel nem veti meg az érzéki örömöket és a folyadék visszatartására is hajlamos, a hangsúlyos Halak típus könnyen elhízhat. A Jupiter hatása miatt egyébként sem egy kimondottan aszkétikus alkat. Ha egyszer belelendült a dínom – dánomba, nem ismer megállást.

A Halak princípiuma a szervezetben

Az orvosi asztrológia a Halak hatása alá sorolja a lábfejet, lábujjakat, nyirokcsomókat, az agyalapi mirigyet, tobozmirigyet. A jegyben uralkodó Neptunusz a nyirokrendszert befolyásolja. Bár az izmok általánosságban a tűz elemhez tartozó jegyekhez – leginkább a Koshoz rendelődnek, a jegy hatással van a lábfej izmaira (lábujj hajlító és feszítő izmok) ill. a lábboltozat csontjaira, lábujjperecekre is. Fiziológiai princípiumok közül hozzá tartozik a nyálka termelés, ásványi sója a vasfoszfát , amely tisztítja és oxigénnel telíti a vért, könnyíti a légzést. Hiánya vérszegénységet okozhat, a szervezet nem képes megfelelően kiválasztani a méreganyagokat.

A Halak betegséghajlamai

Ha a képlet más tényezői nem utalnak az ellenkezőjére, egészségük nem túl jó, akár a szó szoros értelmében is óvni kell őket még a széltől is, hiszen könnyen megfázhatnak. Betegségeikből lassan épülnek fel, tüneteik újra meg újra előjöhetnek. Fokozottan ki vannak téve a fertőzések (járványok) veszélyének, az átlagosnál fogékonyabbak a mérgezésekre. Ez gyógyszer érzékenységet is jelenthet esetükben (pl. rosszul viselik az antibiotikumokat, különösen a penicillint), máskor meg kevesebb is elég nekik az orvos által előírt adagnál.

Alkoholból és narkotikumokból a nagyon kevés is nagyon sok lehet számukra hiszen uralkodó bolygójuk, a Neptunusz, amely a római tenger istenről kapta a nevét, nem csak a tengerekre, folyadékokra van hatással, hanem az álmok, illúziók világára, a valóságtól való elmenekülésre és a végtelenben való feloldódásra is. A jegy régebbi ura, a Jupiter (ld. a Nyilasnál írtakat) más, mértéktelenségen alapuló viselkedésminták: pl. kényszeres költekezés, szerencsejátékra való hajlam, stb. kialakulásában játszhat szerepet. Az alkohol problémák később más egészségi panaszokat is okozhatnak, pl: cukorbetegséget, vesebetegséget, szívbajt, fekélyeket, gyomorhurutot, májzsugort.

Különféle allergiáktól is szenvedhetnek, pl. széna náthától, vagy érzékenyek lehetnek csokoládéra, eperre, diófélékre, porra, macskaszőrre. Bizonyos típusú allergiák gyerekkorukban jelentkeznek, majd évekre tünet mentessé válnak, hogy aztán, 50 éves kor után, vagy ha sokat ittak, újra megjelenjenek a tünetek.

További problémákat okozhatnak a lábfej különböző megbetegedései, pl. a lábujjak közötti gombásodás, a boka dagadás, rossz vérkeringés, bénulás , vízvisszatartás, mirigyek rendellenességei, a tüdő nyákosodása, különféle pszichés zavarok, vérszegénység, a nyirokrendszer megbetegedései és ezzel kapcsolatba hozható további panaszok: bőrsérülések, krónikus arcüreggyulladás, fülproblémák, egyensúlyzavar, fejfájás, izzadás, a szem vizenyősödése, kimerültség.

Született édes szájúak

Az inkább vegetáriánus mint ragadozó Halak oda van a távol keleti, pl. kínai és indonéz konyháért. A húsfélék közül a zsírszegény fehér húsokat, tenger gyümölcseit vagy az olyan különlegességeket kedveli, mint a csiga vagy békacomb. Ha teheti, a zöldség leveseket, salátatálakat, kásaféléket részesíti előnyben no és persze az édességeket. Ezeknek inkább a krémes, habos változatait szereti, pl. puddingokat, krémek, felfújtakat, palacsinta féléket. Ha igazán formában van – tehát ha épp ügyeletes szerelmét siratja vagy csak egyszerűen nem tud ellenállni a szívélyes kínálgatásnak – egy kisebb cukrászdányit is képes elfogyasztani. Italban, különösen ha édes, sűrű likőrök, koktélok közelébe kerül, szintén nehezen tud mértéket tartani.



Javasolt élelmiszerek

Bizonyos, krónikus egészségi panaszain már étrendje átalakításával is enyhíthet.

A víz visszatartás. A szem alatti táskák, akár csak a Bika, Rák és a Mérleg esetén arról árulkodhat, hogy a folyadék nem tud megfelelő módon távozni a szervezetből. Lassú keringéssel párosulva – ödémásodást, a végtagok lehűlését idézheti elő. A Ráknál és a Skorpiónál ismertetett természetes vízhajtók mellett tanácsos lucernát is fogyasztania, teaként vagy salátákba keverve. Ez nem csak keringési rendellenességeit segíthet megszüntetni, hanem súlyfölöslegét is csökkentheti.

Vasfoszfátot nyerhet a salátafélékből, retekből, spenótból, aszalt gyümölcsökből (mazsola, datolya, füge, aszalt szilva), babból, lencséből, vöröshagymából, káposztából, almából, dióból, árpából.

Az alkoholizmusból lábadozók kezelésekor nagyon fontos hogy újra bevigyék szervezetükbe mindazokat a tápanyagokat- és nyomelemeket, melyek a betegség során valószínűleg teljesen kiürültek. Ilyenek: a cink (hús, szárnyas, hal, teljes őrlésű gabonafélék, sörélesztő, búzakorpa, tökmag), az idegrendszer erősítéséhez szükséges B vitamin, C–vitamin. Az alacsony vércukorszint szintén az alkoholizmus „mellékterméke”, ezért növelni kell az összetett szénhidrátok bevitelét-pl. teljes kiőrlésű gabonafélék, friss zöldség, gyümölcs, mindenféle cukor, sőt a fehér kenyér fogyasztása is megengedett.

A kúrát gyógyteákkal és zöldfűszerekkel is érdemes kiegészíteni. Antidepresszáns hatású: illatos macskamenta, kamilla, borsmenta, csukóka, orbáncfű, vértisztító: a bojtorjángyökér, kasvirág, csalán, a kudzu gyökere pedig, kínai orvosok tapasztalatai szerint csökkenti az alkohol utáni vágyat.

Vérszegénység. Étrendjüket egészítsék ki a vér minőségének javításához szükséges mennyiségű vassal. Így betegségekkel és stresszhatásokkal szembeni ellenálló képességüket is növelhetik. Ajánlott élelmiszerek: zöld leveles főzeléknövények, pl. spenót, paradicsom, mazsola, teljes őrlésű gabona, hüvelyesek, köles, máj.



A Halak és a felesleges kilók

Mivel nem veti meg az érzéki örömöket és a folyadék visszatartására is hajlamos, a hangsúlyos Halak típus könnyen elhízik. A Jupiter hatása miatt egyébként sem egy kimondottan aszkétikus alkat. Ha egyszer belelendült a dínom – dánomba, nem ismer megállást.

Újra fitten

A fogyókúrás étrendnek egyszersmind az anyagcserét is serkentenie kell. E célból csípős fűszerek, zöldségek fogyasztása ajánlott – pl. cayenne bors, chilipaprika, vöröshagyma, fokhagyma, retek, gyömbér, curry, „savanyúakkal”: endívia, cikória, spenót, és „összehúzó hatásúakkal” kombinálva: pl. bab, lencse, alma, körte, káposzta, brokkoli, karfiol, burgonya. A három bőséges főétkezés helyett inkább 5- 6 kisebb étkezésre kerítsen sort.

Míg helyre nem áll az egyensúly, kerülje a cukor, méz, rizs, tej, tejszín, vaj, citrom, sajt, joghurt, paradicsom, szőlő, szilva, ecet, a nehéz búzatermékek – pl. kenyér, tészta, a legtöbb reggelizőpehely fogyasztását, mert ezek csak még jobban elnehezítenek. Természetesen a só bevitelét is csökkentenie kell.

Erősségek

Mivel nem túl kitartó, ő is elsősorban teremtő képzeletére támaszkodhat. Még ha pillanatnyilag bálna méretű is, fantáziája megláttathatja vele a zsírpárnák között fuldokló kis hableányt…

Lehetséges buktatók

Az önfegyelemmel, akaraterővel meglehetősen hadi lábon áll, egyik pillanatban szenvedélyesen akar valamit, a következőben már egy másik impulzus hatása alá kerül, élettempója pedig ugyanolyan rendszertelen, mint hangulatai áramlása.

Javasolt mozgásformák

Mi tűrés – tagadás, a tipikus Halak meglehetősen kényelmes. Ha rá is szánja magát a mozgásra, nem túl megerőltető sportágakat választ, a verseny sportok inkább nyomasztják. A többi vizes jegyhez hasonlóan vonzódhat az úszáshoz, vízilabdához,vízi gimnasztikához, vízisíeléshez, vitorlázáshoz. Kreativitását, művészi érzékét a műkorcsolyázással és különböző tánctípusok révén (templomi táncoktól a szalontáncon keresztül a különböző néptáncokig) élheti ki. Nagyon ajánlható neki az élet energiák áramlását segítő taicsi is.

 

Díványban : Halak, 2010 július

 





Kapcsolódó

Asztro – diéta tematikus oldala

Asztro – diéta : víz elem, Rák, Skorpió

A víz elem és a vizes típus

A vizes jegyek és az agresszió

A négy elem – tematikus oldal

Csak tudnám, miért nem tudom abbahagyni az evést

A Neptunusz szövevényes ösvényein




Megjegyzés:

A sorozat 2010 – ben, a Díványban jelent meg Asztrodiéta címmel. Az online magazinon kívül éveken keresztül az egyik régebbi, ingyenes blogfelületemen volt, amelyet a szolgáltató anélkül, hogy előtte egyeztetett volna velem vagy legalább értesített volna, 2018 áprilisban törölt ). A könnyed, bulváros stílusban megírt cikkek a hízás – fogyás, anyagcsere típusa, ajánlott étrend, mozgásformák témáit járják körül, olyan esetekre lebontva, amikor valamelyik elem és az ahhoz tartozó jegy hangsúlyos szerepet játszik a horoszkópban. Értelemszerűen nagyon-nagyon általánosítanak, hiszen valós következtetéseket kizárólag egy részletes horoszkópelemzés révén lehetséges levonni.

 Annak ellenére, hogy hasznos kiindulópontokat adnak  nem térnek ki pl. olyan nagyon lényeges részekre, mint az aszcendens, I. ház , 6. ház -és a benne álló bolygók szerepe, bizonyos, az anyagcserére és így a testsúlyra is ható bolygóállások, fényszögek taglalása (pl. retrográd Vénusz tranzitként vagy a radixban lassíthatja az anyagcserét, különösen, ha fix jegyben áll és erőpróbáló kapcsolatot képez pl. Szaturnusszal. Ha az is tolat, ráadásul fix jelben, a hatás még fontosabb. A szembenállások bizonyos típusai jojó – effektusra utalhatnak, és még a végtelenségig lehetne sorolni a példákat.)

A radix ugyanúgy jellemző egy egyénre, mint az ujjlenyomat, így aztán személyenként változó, milyen kombinációkban, módokon, életterületeken nyilvánulnak meg az adott tulajdonságok. Következésképpen a „kit hogyan érint”/ „rám hogyan hat?” „Nekem a Halakban áll ez és ez, és akkor hogy érint ?” típusú hozzászólásokra nem áll módomban reagálni.

A hízásra/ fogyásra való hajlam sem írható le egyetlen asztrológiai sémával, inkább sok különböző kombinációról van szó. Ezek jelezhetnek súlyproblémákat (ill. ilyenekhez vezető, étkezési rendellenességet), de lehet, hogy más szinten fognak megnyilvánulni (pl. párkapcsolat és más érzelmi kötelékek). Bizonyos tudatossági szint fölött nem is problémaként jelentkeznek, az egyén ugyanis ösztönösen érzi, mi módon terelhetné egészséges mederbe az adott hatásokat, így eleve más megélési szinten tapasztalja őket, mint akik a vakvégzetet hibáztatva, ölbe tett kézzel kívülről várják a megoldást. Ez egyébként a képlet más adottságaival is így van.

További fontos tudnivaló, hogy egy horoszkópelemzés adhat hasznos kiegészítő információkat valakinek az erőnlétéről, testi- lelki állapotáról, betegséghajlamairól de semmiképp nem helyettesíthet egy szakszerű orvosi vizsgálatot. Bár az ókori és a középkori orvoslás rendszeresen alkalmazta megfigyeléseit, az egészségi problémák diagnosztizálása, kezelése nem tartozik a modern kori asztrológia – sem a neki szentelt weboldalak hatáskörébe. Jelen cikksorozatnak sem ez a feladata. Akinek egészségi problémája van, feltétlenül forduljon az illetékes szakemberekhez.

A BLOGOMBAN MEGJELENT FORDÍTÁSOKAT, ÍRÁSOKAT ÉS KÉPEKET A SZERZŐI JOGRÓL SZÓLÓ 1999. ÉVI LXXVI. TÖRVÉNY ÉRTELMÉBEN AZ ENGEDÉLYEM NÉLKÜL MÁSHOL KÖZZÉTENNI TILOS. EZ ALÓL KIVÉTELT KÉPEZ, HA CSAK AZ ÍRÁSOM ELSŐ NÉHÁNY SORÁT TÜNTETIK FEL, MAJD A FOLYTATÁSÉRT A BLOGOMRA KATTINTVA JUT EL AZ OLVASÓ! AMENNYIBEN MÁS FORRÁST NEM JELÖLÖK MEG, AZ ÍRÁSOK, FORDÍTÁSOK A SAJÁT SZELLEMI TERMÉKEIM, KERESKEDELMI FORGALOMBAN TÖRTÉNŐ ÉRTÉKESÍTÉSÜKHÖZ CSAK SZEMÉLYES EGYEZTETÉST KÖVETŐEN JÁRULOK HOZZÁ!