A Mars tolatása a Vízöntő jegyében – 2018 nyár

Egy bolygó retrográd mozgásakor a Földről nézve úgy tűnik, mintha hátrafelé haladna az égen. Erről természetesen szó nincs, de asztrológiai szempontból egyéni és közösségi szinten egyaránt fontos időszakról van szó. A Mars jelképezi belő tüzünket – életkedvünket és életerőnket – így amikor látszólag hátrafelé mozog, gyakran mi is arra kényszerülünk, hogy lassítsunk és újraértékeljük, hogyan használjuk asszertív energiánkat. Az agresszió egészséges mederbe terelése különösen fontos ilyenkor, a felesleges konfliktusokat, önsorsrontó magatartásformákat, baleseteket  elkerülendő.

 A vélemény fontos. A Tiéd is az. Mielőtt azonban hozzászólnál a Facebook-oldalon közzétett posztokhoz, kérlek tanulmányozd át gondosan a kommentelési etikettről szóló bejegyzést. Ezzel megelőzheted azt a mindkettőnk számára igen kellemetlen helyzetet, hogy hozzászólásod töröljem, vagy le kelljen tiltsalak az oldalról. Köszönöm.

Mint a Mars általános jelentéstartalma, Retrográd Mars című bejegyzésekben szó volt róla, a Mars az önérvényesítés, konfliktus, düh, agresszió, elválás, motiváció, cselekvés, hősiesség, vezetőszellem, versenyszellem, libido princípiuma az asztrológiában. A férfiasság és a fiatalabb férfiak jelölője is. Amikor a Mars (vagy bármely más bolygó) retrográdba vált, egy fajta törés áll be a szokásos megnyilvánulási módjában.

A Mars jelképezi belő tüzünket – életkedvünket és életerőnket – így amikor látszólag hátrafelé mozog, gyakran mi is arra kényszerülünk, hogy lassítsunk, eltöprengjünk azon, hol vittük túlzásba a terjeszkedést és újraértékeljük, hogyan használjuk energiánkat. Kevésbé vagyunk motiváltak, asszertívek, magabiztosak mint általában és valószínűleg a szokásosnál ritkábban cselekszünk ösztönösen. Talán energia szintünk is kiszámíthatatlanul váltakozik: az egyik pillanatban magas energiaállapotban lendülnénk akcióba, a következőben azonban már az is nehezünkre esik, hogy feltápászkodjunk az ágyból. A Mars tolatásának időszakai alatt dühünk befelé irányulhat, ami nehezteléshez, frusztrációhoz, néha depresszióhoz vezet. Az agresszió egészséges mederbe terelése különösen fontos ilyenkor, a felesleges konfliktusokat, önsorsrontó magatartásformákat, baleseteket elkerülendő.

A Mars nagyjából kétévente tolat, legutóbb 2016 közepén vágott hátraarcot. Idén június 26-án, a Vízöntő 9°-án vált retrográd stacionáriusba és augusztus 27 -én, a Bak 28°-án fordul direkt stacionáriusba.




Mire számíthatunk ?

Míg a Mars a Vízöntőben halad, fentebbi sajátosságok a jegy karakterének megfelelően nyilvánulnak majd meg. Ennek módja, mint minden esetben most is a képlet egyéni sajátosságaitól (pl. hol áll a Mars a radixban, milyen életterületek esnek a Vízöntő hatása alá, stb), az illető tudatossági szintjétől és szabad akaratától is függ. Az alábbi példák a Vízöntő és a Mars általános analógiáin alapulnak.

Az eredetiség, nonkonformizmus, polgárpukkasztó magatartás, lázadozás, tekintélyrombolás, normák megkérdőjelezése Vízöntő sajátosság. Egészséges arányokban és módokon kifejeződve mindez a haladás és a fejlődés motorja lehet – ahogy többször is láttuk a történelem folyamán. A retrográd mozgás és a Mars ez idő alatt képezett erőpróbáló fényszögei ( elsősorban Uránusszal képezett kvadrátja – ld az előző bejegyzések) miatt azonban valószínű, hogy mindez sokkal kevésbé áldásos formában fog idén  megnyilvánulni.

Vagyis: a társadalom működéséhez nélkülözhetetlen normák és szabályok felrúgása, a szabadságra és toleranciára hivatkozva az elfogadhatatlan, a deviáns, a destruktív támogatása, torzult értékrend (Bika Uránusszal képezett kvadrát) promoválása, kontraszelekció, amikor is a kificamodott, a perverz, az abnormális a cuki és felkarolandó, az ösztönös, az életszerű, a természetes pedig üldözendő. Öncélú bomlasztás, bujtogatás, reális alternatívák felmutatása nélkül. A Mars Oroszlánban haladó bolygókkal képezett oppozíciója, ill. a Jupiterrel, később az Uránusszal képezett T kvadrát azt sugallja, hogy az egymásnak feszülő szélsőségek még szélsőségesebb reakciókat váltanak ki; a szemben álló felek, bármelyik táborba tartozzanak is, heves túlzásokra ragadtatják magukat. Értelemszerű, hogy az ilyesfajta huzakodás nem a megoldás felé terel, hanem még nagyobb destrukciót visz végbe.

Adódnak természetesen bőven olyan helyzetek is, amelyekben a lázadó magatartásformáknak, újító törekvéseknek nagyon is van jogosultságuk. A gyakorlati kivitelezés képessége azonban kismillió kívánnivalót hagy maga után, így a reformok  nem csupán nem sikerülnek, hanem még a megmaradt értékeket és stabilitást is lerombolhatják. (Ezek a trendek természetesen eddig is érvényesültek, de a következő hónapok folyamán sokkal szélsőségesebb formában fogjuk megtapasztalni őket. Állításom a gyakorlatban is könnyen ellenőrizhető: érdemes tallózgatni a Mars Vízöntőbe lépése és a május 16 óta Bikában haladó Uránusszal képezett első kvadrátja óta eltelt időszak hírei között. Nem csak politikai, hanem általában közélettel, társadalommal, kultúrával kapcsolatos témákra gondolok.)

A barátságok, a közös ügyek, azonos ideológiák, eszmények, nézetek által összekovácsolt közösségek is a Vízöntő hatása alatt állnak (beleértve a Facebook – csoportokat és más online fórumokat is), így ezekkel kapcsolatos feszültségek, megoldatlanságok is várhatók. Ezek többféleképpen nyilvánulhatnak meg. A tagoknak pl. fenntartásaik lehetnek azt illetően, valóban a megfelelő platformon, a megfelelő társaságban, megfelelő módon képviselik – e a számukra fontos eszméket ? Egyáltalán, jó ügyet képviselnek? Annak felismerése, hogy ami elméletben altruista, lenyűgöző, humánus, világjobbító – a gyakorlatban akár a szó fizikai értelemben is pusztító utópia lehet (akár egyéni, akár közösségi szinten) – sokakat megtorpanásra késztethet.

Jó esetben ez a reflexió olyan megoldások kidolgozását eredményezheti, amelyek nagyobb összhangban vannak a tényekkel, és így hosszabb távon javulást is el lehet érni. Nagyobb probléma azokkal van, akik nem csupán biztosak küldetésükben, hanem még afelől is szentül meg vannak győződve, hogy ők az igazság egyetlen hiteles letéteményesei, összes többi társuk pedig szembe halad a forgalommal. Felesleges ragozni, hogy ez adott internetes felületeken micsoda komment -háborúkhoz vezethet.

Akár egy csoportban akár egy közösségi média felületen működtetett oldalon, vagy egy honlapon bukkannak  fel, a „hozzászólóknak” ez a típusa nem építő szándékkal teszi.  Akkor sem, ha ezt állítják magukról. „Igazukat”, „hozzáértésüket” kizárólag azért hangoztatják, hogy felhívják magukra a figyelmet, saját kiválóságukat bizonygassák (ahhoz nem veszik a fáradságot, hogy valódi kihívásokat keressenek maguknak, pl. saját oldal, közösség létrehozása, hosszabb távú működtetése, feltöltése igényes tartalmakkal, stb.), tönkretegyék mások munkáját, megosszanak, viszályt szítsanak. Ugyanezt a célt szolgálják viccesnek szánt megjegyzéseik is. Teszik ezt anélkül, hogy bármi értékeset, hasznosat kínálnának cserébe.  Legtöbbször épp azoknak van a legnagyobb szájuk, akik sem anyagilag se tudásukkal nem mozdították előbbre az adott felület/ közösség működését. Jóformán pillanatok alatt képesek lehetnek egy posztot vagy akár egy teljes oldalt is tönkretenni. Ezért a véleményszabadságra hivatkozva kibontakozni engedni őket ugyanakkora hiba, mint pörögni hagyni azt a ventillátort, amelybe fekália keveredett. Esetükben „remekműveik” törlése, és a “szerzők” letiltása az egyetlen szóba jöhető megoldás.

Figyelem ! Az Asztropressz olyan oldal, amelyik nem eteti a trollokat ! A nem megfelelő hangnemű hozzászólások törlésre, szerzőik tiltásra kerülnek. Ez természetesen nem csak e tranzit idejére érvényes….

Kommentelők, akiket nem szabad kibontakozni hagyni…

Erre azért fontos felhívni a figyelmet, mert a technológia, technika a Vízöntőhöz és az Uránuszhoz társítható, így a trollkodás – és tovább „fejlesztett” változatai, pl. az online zaklatás (cyberstalking, cyberbullying), a hackelés, az interneten terjedő vírusok rengeteg kárt okozhatnak. Az online felületekre, közösségi médiára épülő vállalkozások számára egyébként sem lesz jó ez az időszak – a Vízöntő/ uránikus típusú agresszió e megnyilvánulási formái azonban tetézhetik meglévő gondjaikat. (Mivel a saját honlap, Facebook- oldal, akárcsak a közösségi média más felületein – Pinteresten, Twitteren, Instagramon – való jelenlét már évek óta alapfeltétele még egy mikrovállalkozás működésének is, könnyű elképzelni, mekkora tömegeket érintenek majd ezek a folyamatok.) Amikor az Uránusz május közepén a Bikába lépett és ott kvadrátot képezett a Vízöntő Marssal, ez a probléma már előre vetült – most azonban tovább mélyülhet.




Mivel a hosszabb távú tervek, eszmények, remények, támogatók is a Vízöntő hatása alatt állnak, ebben az időszakban sok projekt akadhat el. Ez nem jelenti feltétlenül, hogy fel is kell adni őket, de mindenképp felülvizsgálatra, átalakításra szorulnak. A retrográd Mars és erőpróbáló fényszögei (szembenállása az Oroszlánban haladó bolygókkal, a Skorpió Jupiterrel és a Bika Uránusszal képezett kvadrátja, az ebből összeálló T kvadrátok) természetéből adódóan hajlamosak lehetünk a számunkra fontos ügy túltolásával reagálni a frusztrációra. Ez éppenséggel az ellenkező hatást válthatja ki, olyan patthelyzetekhez vezethet, amelyekkel egyik fél sem jár jól. Ugyanakkor természetesen, ha valóban fontos és értékes témáról van szó, feladása sem megoldás. Megtalálni az egyensúlyt az eddig elértek védelme és a továbblépés – jelenleg pusztán energiavesztéshez vezető – erőltetése nélkül, nagy kihívás.

A váratlan, derült égből villámcsapásszerűen bekövetkező változások szintén a Vízöntő témájához tartoznak. A következő időszakban tehát csak a bizonytalanság a biztos, nincsenek garanciák, fogódzók. Az asztrológia eszközei is csupán a borulékonyság tényét képesek megállapítani, illetve azt, hogy melyik életterületen, nagyjából mikor várható – azt illetően azonban, hogy ez milyen formában történik és mi lesz a kimenetele ezúttal se képes. (Ez persze máskor is igaz a prognózisokra. Íme tehát egy újabb olyan időszak, amikor azok, akik csak a sorsot szeretnék kicselezni anélkül, hogy saját hozzáállásukon is változtatni akarnának, inkább NE forduljanak asztrológushoz.)

A változásokra való nyitottság, alkalmazkodóképesség természetesen nem könnyű feladat, hiszen a Vízöntő Mars szintén fix jegyekben haladó bolygókkal (Oroszlán, Bika, Skorpió) képez erőpróbáló fényszögeket. Mint más bejegyzésekben szó volt róla, a szilárd jegyek a legkevésbé rugalmasak. Ráadásul – főleg a Mars – Uránusz kölcsönhatás és a júliusi eklipszek hozadékaként (bővebben : júl. 13 részleges napfogyatkozás, júl. 27 teljes holdfogyatkozás itt, itt, itt,  aug 11. részleges napfogyatkozás) – továbbra is várhatók nagyobb horderejű, az érintettek számára igen nehezen feldolgozható változások. Csak a legcinikusabb new age guruk és fotel-filozófusok képesek az elengedésről, nyitottságról, a pozitív gondolkodás csodatévő hatalmáról szóló frázisokkal traktálni olyan embereket, akik e fényszögekhez társítható külső történések révén valami nagyon súlyos traumán mentek keresztül – pl. egy élet munkájával felépített házuk árvíz, vulkánkitörés martaléka lett, egy viharban ledőlt fa végzett hozzátartozóikkal, stb.

Természetesen az időszak nem csak ilyen tragikus forgatókönyveket hozhat, és hétköznapibb szituációkban valóban sokat segíthet a kivárás, alkalmazkodás, más nézőpontok figyelembevétele. Sok esetben ez lehet maga a megoldás.




Kapcsolódó

 

Vízöntő Mars a személyi horoszkópban (Stephen Arroyo)

Tűzvihar – jégeső: a Vízöntő Mars szembenállása az Oroszlánban haladó bolygókkal

Mars – Uránusz kvadrát 2018 nyár

Általános tudnivalók a retrográd Marsról

A Mars princípiuma az asztrológiában

A levegő elem és az agresszió

Uránusz a Bikában : beharangozó

Bika Uránusz tranzitok a történelem tükrében

Vulkánkitörések, földrengések, árvizek

Vízöntőkori újjászületés vagy tömeges elbutulás ?

Így kezeld a dühödet !

Vigyázat, balesetveszély !

Digiprove sealCopyright secured by Digiprove © 2018A BLOGOMBAN MEGJELENT FORDÍTÁSOKAT, ÍRÁSOKAT ÉS KÉPEKET A SZERZŐI JOGRÓL SZÓLÓ 1999. ÉVI LXXVI. TÖRVÉNY ÉRTELMÉBEN AZ ENGEDÉLYEM NÉLKÜL MÁSHOL KÖZZÉTENNI TILOS. EZ ALÓL KIVÉTELT KÉPEZ, HA CSAK AZ ÍRÁSOM ELSŐ NÉHÁNY SORÁT TÜNTETIK FEL, MAJD A FOLYTATÁSÉRT A BLOGOMRA KATTINTVA JUT EL AZ OLVASÓ! AMENNYIBEN MÁS FORRÁST NEM JELÖLÖK MEG, AZ ÍRÁSOK, FORDÍTÁSOK A SAJÁT SZELLEMI TERMÉKEIM, KERESKEDELMI FORGALOMBAN TÖRTÉNŐ ÉRTÉKESÍTÉSÜKHÖZ CSAK SZEMÉLYES EGYEZTETÉST KÖVETŐEN JÁRULOK HOZZÁ!