Menu
Vénusz – Uránusz kvadrát a horoszkópban
2018-06-15 Asztrológia

A Vénusz – Uránusz kvadrát személyi horoszkópban sok egyéb mellett arra utal: nem könnyű összehangolni a szabadságvágy és az összetartozás igényét. Jelezhet színes szerelmi életet, szeretetre méltó különcködést vagy épp ellenkezőleg: deviáns, az ésszerű társadalmi szabályokat is semmibe vevő magatartásformákat, változékony anyagi helyzetet és még sok mindent. A jelenlegi válogatásban három jó nevű nemzetközi asztroblog szerzője értelmezi a fényszöget az asztropszichológia szempontjai szerint. 

Az ilyen leírások nagyon hasznosak lehetnek, de megvannak a korlátaik. Nem alkalmazhatók automatikusan,receptszerűen”. Bővebben: Mire jók, jók-e valamire egyáltalán az asztrológiai receptek? Mindenkinél más és más módon, a személyi horoszkóp sajátosságaitól függően nyilvánulnak meg.Tekintve, hogy a Föld jelenlegi népességetöbb mint 7 és fél milliárd, ennyi horoszkóp -variáció létezik. Beláthatod, hogy a szóba jöhető változatokat nem áll módomban egyenként kivesézni, komment formájában végképp nem. A TIÉDET sem 🙂 Kérlek tehát, ne tegyél fel olyan kérdést, hogy rád hogyan hat, mert nem fogok rá válaszolni. Az ilyen jellegű hozzászólások törlésre, szerzőik tiltásra kerülnek…

Jamie Partridge : Vénusz – Uránusz kvadrát a személyi horoszkópban

A Vénusz – Uránusz kvadrát a radixban érdekes szerelmi életet jelez. Közeli kapcsolataiban a szülöttnek problémái lehetnek az elköteleződéssel. Ezek az erős függetlenség-igényből fakadhatnak. Téged aztán nem béklyóznak a házasságra és az intim kapcsolatokra vonatkozó általános, hagyományos társadalmi vagy erkölcsi szabályok.

De nem csak a szabadságvágy, hanem a folyamatos ingerekre és újdonságokra való igény is okozhat instabilitást kapcsolataidban. Az ingeréhség és az izgalmak utáni vágyakozás kéz a kézben jár a változással, amely az Uránusz legfontosabb kulcsszava. Toni Morrison amerikai írónő szavaival : „Annak érdekében, hogy annyira szabadon szárnyaljon képzeletem, amennyire lehetséges, hallani sem akarok a bezárt helyzetekről.”

Jóllehet ő feminizmussal kapcsolatos hozzáállásáról beszélt, ez a szabadságvágy elsősorban a szerelmi kapcsolatokra van hatással. Értékrendedre, hiedelmeidre is vonatkozhat. A szerelem, a pénzügyek a Vénusz uralma alá tartoznak, ahogy önértékelésed, önbecsülésed is. Ahhoz, hogy egészséges énképed legyen és valóban jóban légy magaddal, muszáj megélned és kifejezésre juttatnod spontán, vibráló uránikus természetedet is.

Kezdetben talán megpróbálsz beilleszkedni, vagy családod és barátaid elvárásainak megfelelően élni. Csakhogy az értetlen haverok vagy egy unalmas szerető teljesen lebéníthat. Ki nem állhatod a fojtogató, túl nagy kötöttséget jelentő szerelmeket. Az ilyen társas viszonyokat csak akkor viseled el, ha önbecsülésed nem elég erős – és fordítva: ha túl sokáig maradsz bennük, önértékelésed sínyli meg. Erre vagy váratlan érzelmi kitörésekkel vagy meglepetésekkel reagálhatsz: pl. egyszer csak összecsomagolod a holmidat és kisétálsz az ajtón.

Létezik persze kompromisszum is aközött a két véglet között, hogy vagy egyedül kell élned vagy pedig egy boldogtalan kapcsolatban. Jóllehet nem akarsz hűtlen vagy túl excentrikus partnereket bevonzani, lépten-nyomon olyanokba botlasz, akik éppen olyan nyitottak, nonkonvencionálisak, izgalmasak, mint te.

Az ideális kapcsolat számodra olyan, amelyben mindkét fél szabadon kifejezésre juttathatja egyéniségét és függetlenségét. A hálószobában való kísérletezés szolgáltathatja mindazt a plusz izgalmat, amelyre szükséged van ahhoz, hogy hosszabb távon is elégedett légy partnereddel. A szexualitás és kapcsolat dinamikátok törvényszerűségeinek folyamatos tesztelése, a határok feszegetése szintén meghozhatja a sóvárgott különlegességet és pezsgést.

Ez az aspektus jelezhet népszerűséget, különleges szépséget, személyes varázst, amely gazdag képzelőerővel és kreativitással párosul. A kapcsolatokhoz hasonlóan, amelyek egyik pillanatról a másikra kezdődnek el és érnek véget, pénzügyeid területén is hatalmas csúcspontokat és mélypontokat élhetsz át. Impulzivitásod igen szórakoztató egyéniséggé tehet, de nagy rombolást is véghez vihet szerelmi életedben és anyagi helyzetedben.

Vénusz – Uránusz kvadráttal rendelkező hírességek:

Toni Morrison 0°06′, Tony Blair 0°15′, Joseph McCarthy 0°33′, Roy Castle 0°36′, Angelina Jolie 0°38′, Abduk Al-Biruni 0°38′, Tracy Caulkins 0°42′, Kitty Kelley 0°43′, Jean-Claude VanDamme 0°50′, Amal Clooney 0°51′, Carl Lewis 0°52′, Prince 0°56′, Princess Diana 1°03′, Russell Brand 1°25′, Henry Ford 1°27′, Elvis Presley 1°52′.



Megjegyzés:

A szerző nem tér ki arra a lehetőségre, amikor a képlet egésze megnehezíti az uránuszi energia integrálását. Pl. Bika Vénusz van kvadrátban egy Vízöntő Uránusszal, egyszersmind más bolygók is ebben az állandóságra törekvő jegyben állnak. Alapvetően konzervatív beállítottságú Bak stellium, melynek része egy Bak Vénusz is, kvadrátban egy Mérleg Uránusszal. Szűz Vénusz – Nyilas Uránusz kvadrát – és még a végtelenségig lehetne sorolni a példákat. Az ilyen képletek tulajdonosa jó eséllyel fogja azt mondani, rá a legkevésbé sem illenek a fentebb felsoroltak. De mit tesz a „véletlen”, miközben másra sem vágyik, mint sírig tartó szerelemre, úton-útfélen olyan partnerekbe botlik, akik képtelenek az elköteleződésre, megcsalják, egyik pillanatról a másikra lelépnek, anyagi károkat okoznak neki.

Az ilyen esetekben nyilván nem az a megoldás, hogy a képletek tulajdonosai igyekeznek bebiztosítani magukat – hanem az, hogy valamilyen módon személyiségükbe integrálják az uránuszi elemet. Ennek nem kell excentrikus szexuális viselkedés formájában történnie, bőven elég, ha nem telepszenek rá párjukra, mindenáron összeolvadni sem óhajtanak vele, nem a kapcsolatot tekintik életük központi témájának, hanem reális önmegvalósítási lehetőségeket keresnek, képesek az egészséges távolságtartásra, stb.

A következő két bejegyzés részletesebben taglalja a kivetített Uránusz  (projekció) problémáját.

 A vélemény fontos. A Tiéd is az. Mielőtt azonban hozzászólnál a Facebook-oldalon közzétett posztokhoz, kérlek tanulmányozd át gondosan a kommentelési etikettről szóló bejegyzést. Ezzel megelőzheted azt a mindkettőnk számára igen kellemetlen helyzetet, hogy hozzászólásod töröljem, vagy le kelljen tiltsalak az oldalról. Köszönöm.

Kelli Fox | Vénusz – Uránusz kvadrát: másképp, mint az átlag

Imádod, ha valami szokatlan és különbözik az átlagostól: minél bizarrabb, annál jobb. Ízlésed meglehetősen egyéni – te diktálod a trendeket, miközben mások megpróbálják lekoppintani utánozhatatlan stílusod. De mire megismernének, tovalibbensz. Szerelmi életedet ugyanezek a tendenciák jellemzik: érdeklődés ébred benned, nagyszerű, de mihelyt lehorgonyozol valaki mellett, gúzsba kötve érzed magad. Együttlét iránti igényed folyamatosan tusakodik szabadságvágyaddal.

E dilemmát sokféleképpen kezelheted. Pl. rutinosan hagyod faképnél szeretőidet, mielőtt még ők tennék ezt veled (ugyanis biztos vagy benne, hogy megteszik). Ezt olyan tökélyre fejlesztheted, hogy a világ végére is képes vagy elmenekülni egy elkötelezett kapcsolat elől. Ők lépnek le tőled monoton rendszerességgel. Folyamatosan házas partnerekbe szeretsz bele, vagy olyanokba, akik sokat utaznak -így lényegében elérhetetlenek.

Legjobb esetben olyan társat választasz, akinek igényei összhangban vannak a tieddel, így képesek vagytok közösen bejárni egy hosszú távon is sikeres kapcsolat rögös útját.

Kapcsolataid egyik esetben sem lesznek átlagos, taposómalom-szerűek. Sokkal hajlamosabb lehetsz olyan szokatlan, gyakran inkább racionális/ baráti semmint szenvedélyes érzelmi alapokon nyugvó konstrukciók kialakítására, amelyek kielégítik mindkettőtök szerelem és szabadság iránti igényét. Tiszta szerencse, hogy nem érdekel különösebben, mit gondolnak rólad mások !



Nem konvencionális szerető (Astromatrix)

A Vénusz feminin vagy érzéki természetünket jelképezi. Két életterület tartozik uralma alá: az anyagiak és a pénz. A Hold mellett a Vénusz határozza meg érzelmeinket, azt, hogy mit értékelünk, mit találunk kellemesnek, kecsesnek, elbűvölőnek. A művészetek, a szerelem és a romantika, a szépség, a szórakozás, a kényelem a Vénusz uralma alá tartozik. Ha ki akarjuk deríteni, hogyan vagy jelen kapcsolataidban, hogy a biztonság, a hódítás vagy a kaland tesz -e boldogabbá, mitől találod kellemesnek, örömtelinek életedet, a Vénusz helyzetét vizsgáljuk képletedben.

Vénusz – Uránusz kvadrát

Az erőpróbáló fényszögek (kvadrátok, szembenállások) arra hajlamosítják az egyént, hogy azonosuljon az egyik bolygóval, a másikat pedig részben vagy akár teljes mértékben elutasítsa és az általa jelképezett tartalmakat másokra vetítse ki. Minél erőteljesebben érvényesülnek képletedben az uránuszi hatások, annál inkább háttérbe szorul a Vénusz érző természete. Ez abbeli magatartásodban tükröződhet, hogy nem győzöd hangsúlyozni: hátad közepére sem kívánod az érzelmi kötöttségeket, nehezedre esik elköteleződni egy kapcsolat mellett és osztozni az ebből adódó felelősségekben. Ez az ódzkodás részben annak tudható be, hogy (akár kiéled, akár nem), tisztában vagy alapvetően poligám természeteddel, és azzal is, hogy a váratlanul fellángoló afférok olyan elemi vonzerővel hatnak rád, hogy gondolkodás nélkül kilépsz a meglévőből. A veled született kíváncsiság olyan emberek társaságának keresésére ösztönöz, akik rejtélyesnek, szokatlannak tűnnek. Ellenállhatatlan késztetést érzel arra, hogy felfedezd és részese lehess különleges világuknak.

Ez nem mindig hoz szerencsés helyzetekbe. Azonban, még ha feleslegesen bonyolítod is életedet, nem mindig tudsz ellenállni az izgalmak hajszolásának. Ha már feltártad azt a bizonyos rejtélyt, érdeklődésed egyik pillanatról a másikra kialszik és máris készen állsz arra, hogy az újabb szenzáció nyomába eredj. Valószínűleg aktív társasági életet élsz, folyamatosan keresed az újdonságokat, az új ismeretségeket, új érdeklődési köröket, és különös vonzalmat érzel a nonkonvencionális vagy a művészi érdeklődésű csoportok iránt.

Zsigerből taszítanak a konvenciók és a társadalmi hagyományok. Érvényességüket gyakran igen látványos és provokatív módon kérdőjelezed meg – amely felelőtlen viselkedésbe is átcsaphat. Hajlamos lehetsz minden áron kerülendő valamiként kezelni a mainstreamet, a társadalmilag elfogadott életstílust, és meglehetősen lesújtó véleménnyel vagy követőikről. Számodra a társadalmi normákhoz való alkalmazkodás felérhet egyéniséged tagadásával, és igen fontosnak találod másságodat lépten-nyomon hangoztatni. Időnként pusztán a lázongás kedvéért lázadozol, így próbálva megfelelni valamilyen ideálnak, amelyhez még nem nőttél fel teljesen. Nagyon ritkán elemzed elfogulatlan, intellektuális szempontból hagyományellenes magatartásodat vagy próbálod azt kifejezésre juttatni bizonyos társadalmi anomáliákra adott ésszerű reakció formájában. Esetedben ez sokkal inkább zsigeri reakció.

Az intim kapcsolatok fenntartása akkor is nehezedre esik, ha vágyakozol erre, egyik feled ugyanis menekül az olyan helyzetektől, amikor szeretetet kellene adni vagy elfogadni. A szerelem kényelmetlen érzésekkel tölt el, ugyanis attól tartasz, szabadságod rovására mehet, így bizonyos fokig elnyomhatod érzelmeidet. Szélsőséges esetekben érzelmeidet teljesen lefagyasztja ez a tiltás, amely beismerésüktől és szabadjára engedésüktől való félelemmel párosul. Emiatt gyakran olyan felületesen éled meg viszonyaidat és kapcsolataidat, amennyire csak lehetséges – és pillangó módjára repülsz virágról virágra. (Ld. Pillangó – lelkület, barátságos megbízhatatlanság: az örökifjú archetípusa. Ez a karakter természetesen mindkét nemnél fellelhető).

A kitartás szintén nem tartozik erősségeid közé. Amikor egy élethelyzet önfegyelmet követel annak érdekében, hogy személyes céljaid megvalósíts, vagy az átmeneti hullámvölgy ellenére fenntarts egy kapcsolatot, a leghalványabb jelét sem mutatod az elkötelezettségnek, hanem odébb állsz, új, ismeretlen, izgalmas tartományok után kutatva. Érzelmeid folyamatosan változnak, és amikor hatalmába kerít a belső nyugtalanság, mindent bedobsz, hogy elfojtsd. Figyelem- elterelésként fizikai vagy mentális izgalmakat keresel.

Mivel az Uránusz időről – időre eltorzítja a természetes érzelmeket és folyamatokat, emócióid elfojtását kompenzálandó torzult, esetenként kimondottan perverz magatartásformák jellemezhetnek. Ez szokatlan, bizarr szexuális viselkedésben vagy sajátos kísérletezőkedvben nyilvánulhat meg.

Bizonyos értelemben valószínűleg az a feladatod, hogy visszaintegráld személyiségedbe az érző, vénuszi részt. Ezeket az érzelmeket fel kell szabadítanod, meg kell engedned, hogy átjárjanak, egészséges megnyilvánulási formát kell találnod nekik. Ahelyett, hogy csírájukban elfojtanád, meg kell élned őket, meg kell engedned, hogy átjárjanak. Ellenkező esetben mérgezni fognak, negatívan befolyásolják kapcsolataidat és „gondoskodnak” róla, hogy egyik se legyen kielégítő számodra. Alapvetően fontos, hogy kapcsolataidban felfedd sebezhetőségedet, hogy, a sérülés lehetőségét is kockáztatva vállald az intimitást. Ez érettebb személyiséggé tehet, egyszersmind segít megértened az intimitás átalakító-és gyógyító erejét.



Megjegyzés:

A szerző sajnos nem tér ki arra a lehetőségre, amikor az ilyesfajta integráció, a képlet más sajátosságaiból adódóan nem lehetséges. Pl azért nem, mert az illető alapvetően nem emocionális típus, valóban nem igényli az érzelmi intimitást. Jó esetben ezt tudja magáról, remekül elvan szoros kapcsolatok nélkül, és nem is csigáz fel olyan érzelmeket, amelyeket nem tud/nem akar kielégíteni.

Sokkal problémásabb a helyzet olyan alkatoknál, akik nem csupán érzéketlenek mások érzelmeire is, hanem vissza is élnek azokkal. (Bővebben: Veszedelmes viszonyok ) A társadalmi konvenciók semmibevétele esetükben nem merül ki holmi mókás polgárpukkasztásban, hanem bűncselekmények elkövetésére sarkallja őket. Pszichopaták, szociopaták (bővebben itt, itt, itt) képletében gyakoriak az Uránusz érzelmi bolygókkal képezett erőpróbáló fényszögei. Az ilyen szintű devianciára való hajlam akár már gyerekkorban megmutatkozhat -és nem kezelhető makarenkói módszerekkel.

Erre a problémára hívja fel a figyelmet pl. egy régebbi (2010), Dr. Ranchsburg Jenővel készített interjú:

„A gyermekek körében is megfigyelhető a pszichopata bűnözés, az úgynevezett zöldfülű pszichopátia, ami nagyon súlyos, visszafordíthatatlan kórkép, és már 8 éves kortól megfigyelték a szakemberek – jelentette ki Ranschburg Jenő pszichológus, akit gyermekek által az utóbbi időkben elkövetett gyilkosságok kapcsán kérdezett az MTI.

Mint a professzor hangsúlyozta, ezektől a konkrét esetektől elvonatkoztatva, általánosságban mondja, hogy ez a fajta betegség a legtöbb esetben indulat nélküli gyilkolásra való hajlamot jelent. Ez nem az, amikor valaki “mély indulatában és keserűségében öl”, hanem “teljesen hideg belsővel, érzéketlenséggel”, a brutális bűncselekményt előre kitervelve és kegyetlen módszerekkel végrehajtva.

A bűncselekményeket sok esetben “hideg kíváncsiságból” követik el. Ranschburg Jenő erre példaként egy egyesült államokbeli esetet hozott fel: a 8 éves kisfiú arra volt kíváncsi, milyen dolog megfulladni. Hároméves társát belökte a medencébe, és egy széket a víz mellé húzva végignézte társa fuldoklását és halálát. Az érzéketlenség végigkíséri ezeket a bűncselekményeket, ráadásul teljesen elmarad a bűnbánat is. Ranschburg Jenő kiemelte: a zöldfülű pszichopata “nem szeret, nem tanul és nincs bűntudata”. Nem képes érzékelni mások feléje irányuló szeretetét sem, ahogy ő maga sem tud szeretni. Nem okul saját bűneiből, és újra meg újra elkövethet brutális gyilkosságokat.” Gyermekkorú bűnözők – mi a pszichés magyarázat ?

Természetesen egyetlen Uránusz – Vénusz kvadrátból még nem lehet ilyen következtetéseket levonni, kellenek hozzá más erőpróbáló fényszögek is, pl. Marsé, Szaturnuszé, Plútó. Az asztrológia sem diagnosztikai eszköz önmagában. Ha egy asztrológusnak ilyen hajlamokról árulkodó képlet kerül a kezébe, nem is ez a feladata, hanem az, hogy kompetens szakemberhez irányítsa a kérdezőt. (Utóbbinak a személye a legritkább esetben azonos a képlet tulajdonosával, mert amaz szinte soha nem látja problémásnak viselkedését. Sokkal valószínűbb hogy az illető hozzátartozója, partnere keres megoldást, aki nagyon szenved a másik magatartásától. Amennyiben könnyebben felbontható kötelékről van szó, pl. egy párkapcsolat, az az egyértelmű javaslat, hogy nem „dolgozni” kell rajta, hanem mielőbb kilépni belőle – ha kell terapeuta bevonásával. Szülő – gyerek viszonynál sokkal árnyaltabb a kép, itt egy asztrológiai tanácsadás csupán bevezető lehet a probléma kezelése irányába tett  első lépésekhez. Ezt a lehető legsürgősebben valamilyen erre a témára szakosodott mentálhigiénés szakemberrel való konzultációnak kell követnie.)




Kapcsolódó

Illik hozzám a párom?

Uránusz – Vénusz kvadrát tranzitként

Uránusz – Vénusz együttállás a horoszkópban

Uránusz – Vénusz együttállás tranzitként

Veszedelmes viszonyok 

Az örökifjú archetípusa

A BLOGOMBAN MEGJELENT FORDÍTÁSOKAT, ÍRÁSOKAT ÉS KÉPEKET A SZERZŐI JOGRÓL SZÓLÓ 1999. ÉVI LXXVI. TÖRVÉNY ÉRTELMÉBEN AZ ENGEDÉLYEM NÉLKÜL MÁSHOL KÖZZÉTENNI TILOS. EZ ALÓL KIVÉTELT KÉPEZ, HA CSAK AZ ÍRÁSOM ELSŐ NÉHÁNY SORÁT TÜNTETIK FEL, MAJD A FOLYTATÁSÉRT A BLOGOMRA KATTINTVA JUT EL AZ OLVASÓ! AMENNYIBEN MÁS FORRÁST NEM JELÖLÖK MEG, AZ ÍRÁSOK, FORDÍTÁSOK A SAJÁT SZELLEMI TERMÉKEIM, KERESKEDELMI FORGALOMBAN TÖRTÉNŐ ÉRTÉKESÍTÉSÜKHÖZ CSAK SZEMÉLYES EGYEZTETÉST KÖVETŐEN JÁRULOK HOZZÁ!

Comments are closed
* *