A kvinkunx és a yod („Isten ujja”)

Az egymástól 150°-ra levő bolygókat összekötő fényszögeket , az ún. kvinkunxokat ún. gyenge aspektusoknak tartja az asztrológia. A gyakorlatban hatásuk cseppet sem elbagatellizálható: gyakran állnak kapcsolatban egészségi problémákkal, csak komoly energiabefektetés árán fenntartható egyensúllyal. Az őket tartalmazó Yod (Isten-ujja) – alakzatokat az asztrológiai hagyomány a komoly áldozatok révén zajló tanulási, alkotói folyamatok formációinak tekinti. Igen produktívak, de nagyon nehéz változtatásokat igényelnek. Rendkívüli kihívást jelent felnőni az általuk támasztott követelményekhez

Az ilyen leírások nagyon hasznosak lehetnek, de megvannak a korlátaik. Nem alkalmazhatók automatikusan,receptszerűen”. Bővebben: Mire jók, jók-e valamire egyáltalán az asztrológiai receptek? Mindenkinél más és más módon, a személyi horoszkóp sajátosságaitól függően nyilvánulnak meg.Tekintve, hogy a Föld jelenlegi népessége több mint 7 és fél milliárd, ennyi horoszkóp -variáció létezik. Beláthatod, hogy a szóba jöhető változatokat nem áll módomban egyenként kivesézni, komment formájában végképp nem. A TIÉDET sem! 🙂  Kérlek tehát, ne tegyél fel olyan kérdést, hogy rád hogyan hat, mert nem fogok rá válaszolni. Az ilyen jellegű hozzászólások törlésre, szerzőik tiltásra kerülnek…

A kvinkunxok által összekötött két planéta ugyanis legtöbbször olyan jegyekben áll, melyek természete már nem is különbözhetne jobban egymástól: más elemekhez, minőségekhez, nemekhez tartoznak. Érthető módon önkifejezésmódjuk is teljesen karakteridegen.
Ennél a kombinációnál még a szintén sok kihívást tartogató kvadrátok (90°) szembenállások (oppozíciók, 180°) is könnyebben kezelhetők, hiszen azok rendszerint hasonló minőségű (kardinális, fix vagy változó) jegyeket kötnek össze.

A kvinkunx jelezte – kapcsolódásokat azonban valamiféle kínos feszültség, felemásság hatja át. Az angol szakkifejezés, az “inconjunct” találóan jellemzi a tényleges találkozási pontok hiányából fakadó problémákat. Az együttműködés tehát nagy adag alkalmazkodást igényel – már amennyiben létrejön egyáltalán. Ha azonban nem forgácsolódik szét, nem szivárog el az energia, a fényszög természete hatalmas tanulási, fejlődési és áttörési lehetőségeket is tartogathat.

A 150 fokos fényszögek ún.betegség – fényszögek is. A quinkunx elsősorban a bolygók és jegyek természetére jellemző egészségkárosodásokat okozhat, de ezek jellege attól is függ, milyen életterületeket (házakat) érintenek a személyi horoszkópban (pl. balesetekre, gyulladásos betegségekre, idegrendszeri és mozgásszervi, légzőszervi panaszokra való hajlam, rákos betegségek, örökletes problémák, a stresszből, túlterheltségből, kimerültségből s más környezeti ártalmakból fakadó egészségi problémák, stb.)

E hatások többféleképpen is megnyilvánulhatnak. Jó esetben folyamatos és tudatos erőfeszítések révén sikerül megőriznünk testi – lelki egészségünket akár egy betegítő, túlstresszelt környezetben is. Meglévő betegségekből is kigyógyulhatunk ily módon. Mint több korábbi cikkben már szó volt róla, a meditációs gyakorlatok, jóga, chi kung, tai chi, harcművészetek különösen alkalmasok arra, hogy harmonikus mederbe tereljük a Yod formációkban szereplő bolygók energiáját. Ezekben az esetekben belső energiatartalékainkat, öngyógyító, regenerációs mechanizmusainkat , túlélőkészletünket.

Más, kevésbé szerencsés esetekben arról van szó, hogy egy meglévő, gyógyíthatatlan, vagy anyagi lehetőségek, megfelelő orvosi ellátás hiánya miatt nem kezelhető betegség tüneteit lehet enyhíteni, szinten tartani, azzal együtt mozogni, más esetekben pedig azt a nyomást, stresszt, fájdalmat csökkenthetjük ily módon, amit egy beteg hozzátartozó ápolása, esetleg halála ró ránk.




 

A Yod (Isten ujja) fényszögek három égitest között jönnek létre, s két feszült, 150 fokos kvinkunxból ill. egy támogató, 60 fokos szextilből állnak. A Yodot alkotó planéták egy hegyes szögű háromszög alakzatban helyezkednek el. Bár a Yodokat többféle szinten is lehet értelmezni, abban valamennyi hiteles asztrológiai irányzat egyetért, hogy meglehetősen problémás formációk, hiszen két kvinkunxot tartalmaznak, melyek talán a legkellemetlenebb fényszögek, azaz kapcsolódások az asztrológiában .

A Yod háromszögének alapját a két, egymással 60 fokos szöget, szextilt bezáró bolygó képezi. Ez a “talapzat” mutatja a feszültségek feloldásának a lehetőségét, módját is.
Ez azonban korántsem magától értetődő, hanem nagyfokú koncentrációt igényel, melyek során szabadulnunk kell a külvilág elvárásaitól, tudatos, valóságos és jelentős erőfeszítéseket kell tennünk annak érdekében, hogy kiiktassuk mindazokat a zavaró tényezőket, amelyek eltérítenek magasabb céljainktól, leépítsük a szellemi utunkat, fejlődési folyamatainkat akadályozó kapcsolatunkat. A fényszögek instabilitása miatt az eredmények tartósítása folyamatos munkálkodást, éberséget tesz szükségessé. A szextillel összekötött bolygók jelzik azokat az életterületeket, melyekre irányítanunk kell ezeket az energiákat, a háromszög csúcsában álló bolygó pedig a fókuszálás, energiagyűjtés mikéntjéhez ad kiindulópontot egyszersmind azt a folyamatosan jelen lévő zavaró tényezőt , veszélyforrást – nem ritkán életünket fenyegető helyzetet – jelképezi, ami adott esetben folyamatos fejlődésre, erőfeszítésre sarkall. Valószínűleg ennek a sajátosságnak tulajdonítható másik népszerű elnevezése: az „Isten ujja”

A Yod fényszögek áldozatok révén fejlesztő energiái azokon az életterületeken kényszerítenek fokozott erőfeszítésekre, ahova esnek képletünkben. Akár nagyon drámai változásokra is számíthatunk, amelyek hozzájárulnak ahhoz, hogy tudatosítsuk életünk fő irányvonalait. Esetenként talán nincs is más választásunk, mint szembenézni, felvállalni életfeladatainkat. Ezen akár puszta, fizikai életben maradásunk is múlhat. A fényszögek természetéből adódóan azonban akkor is próbatétel igent mondani a kihívásra, ha ily módon jelentős javításokat hozhatunk létre az érintett életterületeken.

Ezért a Yodokat az asztrológiai hagyomány a komoly áldozatok révén zajló tanulási, alkotói folyamatok formációinak tekinti. Igen produktívak, de nagyon nehéz változtatásokat igényelnek. Rendkívüli kihívást jelent felnőni az általuk támasztott követelményekhez




Fontos!

Egy horoszkópelemzés adhat hasznos kiegészítő információkat valakinek az erőnlétéről, testi- lelki állapotáról, betegséghajlamairól de semmiképp nem helyettesíthet egy szakszerű orvosi vizsgálatot. Bár az ókori és a középkori orvoslás rendszeresen alkalmazta megfigyeléseit, az egészségi problémák diagnosztizálása, kezelése nem tartozik a modern kori asztrológia – sem a neki szentelt weboldalak hatáskörébe. Akinek egészségi problémája van, feltétlenül forduljon az illetékes szakemberekhez.

A BLOGOMBAN MEGJELENT FORDÍTÁSOKAT, ÍRÁSOKAT ÉS KÉPEKET A SZERZŐI JOGRÓL SZÓLÓ 1999. ÉVI LXXVI. TÖRVÉNY ÉRTELMÉBEN AZ ENGEDÉLYEM NÉLKÜL MÁSHOL KÖZZÉTENNI TILOS. EZ ALÓL KIVÉTELT KÉPEZ, HA CSAK AZ ÍRÁSOM ELSŐ NÉHÁNY SORÁT TÜNTETIK FEL, MAJD A FOLYTATÁSÉRT A BLOGOMRA KATTINTVA JUT EL AZ OLVASÓ! AMENNYIBEN MÁS FORRÁST NEM JELÖLÖK MEG, AZ ÍRÁSOK, FORDÍTÁSOK A SAJÁT SZELLEMI TERMÉKEIM, KERESKEDELMI FORGALOMBAN TÖRTÉNŐ ÉRTÉKESÍTÉSÜKHÖZ CSAK SZEMÉLYES EGYEZTETÉST KÖVETŐEN JÁRULOK HOZZÁ!