Telihold a Mérlegben: társulásaink próbája

A március 31-i telihold a Mérleg 11 °-án születik meg (Bp. 14: 31). Az asztrológiai hagyomány szerint a Mérleghez rendelhető a hetes ház, vagyis a házasságot, mindenfajta társulást és partneri viszonyt, a bíróságokat, törvénykezést és a nyílt ellenségeket uraló életterület. A Mérleg uralkodó bolygója a Vénusz pedig többek között a szerelem, a vonzerő, a társas kapcsolatok jelölője. A Mérleget leginkább az egyensúllyal és a harmóniával társítja az asztrológiai hagyomány, de jelen esetben, a teliholdképletben érvényesülő T-kvadrát miatt éppenséggel az egyensúly felborulásáról van szó. Ez káoszt, felbolydulást is szülhet, amely eredeti terveinktől teljesen eltérő -és nem feltétlenül kedvező – irányba is terelhet.

A T kvadrát nagyon erős, két kvadrátból és egy szembenállásból álló formáció, amely legalább három bolygó energiáit ötvözi magában. Ezek olyan jegyekben állnak, amelyek között nehéz összhangot teremteni T- kvadrát esetén pedig a nagy nehezen létrejött egyensúly folyamatosan megbillen. Akárcsak egy széken, amelynek kitörött az egyik lába, folyamatosan mozognunk, egyensúlyoznunk kell, hogy le ne huppanjunk. A bolygók egy derékszögű háromszöget képeznek egymással (nem tévesztendő össze a kvadráttal épp ellentétes hatású trigonnal, amelynek résztvevői egymásól 120°-os távolságra vannak).

A jelenlegi formáció résztvevői: Nap- Merkúr a Kosban, velük szemben a Mérleg Hold, a Bakban együtt álló Mars és Szaturnusz pedig mindkettőjükkel kvadrátot képez. A telihold energiáinak harmonizálása nagyfokú tudatosságot igényel. A hatások főleg azokat érintik, akiknek képletében a kardinális jegyek (Kos, Mérleg, Bak, Rák) 6 – 14 °-án állnak bolygók. Persze, mindenki másra is hatnak, elsősorban azokon az életterületeken (házakban) , amelyeket érintenek. Ez a képlet egyéni sajátosságaitól függ.

telihold a Mérlegben, 2018 március 31, Bp. 14:31

Jóllehet a Hold fényszögei nagyon gyorsan feloldódnak, és napi tranzitként csak hangulati hullámzásokat jeleznek, a telihold egy, az újholdig terjedő időszak (jelen esetben április 16) utal. Így most fokozott figyelmet érdemelnek. Az erőpróbáló Hold – Mars fényszögek, kiégést, dühöt (annak passzív-agresszív, esetenként szomatizálódott formáit), érzelmi sérüléseket, intenzív emóciókat jelezhetnek. A mindent felnagyító telihold esetén az érzelmi reakciók még túlzottabbak lehetnek. Kapcsolatban állhatnak balesetekkel ( akár konyhai, háztartási jellegűekkel is). Az egyidejűleg érvényesülő Hold- Szaturnusz kvadrát esetenként depresszióig fajuló nyomott kedélyállapotra, terhes kötelességekre, bizonyos esetekben lezárásokra utalhatnak. A fáradtság, kimerültség, alacsony energiaállapot, a megrekedtség érzése szintén jellemző lehet.

A tolató Kos Merkúr együttállást képez a Nappal és szemben állást a Holddal. Az oppozíció azt sejteti: az érzelmi és racionális szempontok finoman szólva nincsenek összhangban egymással. A heves, akár tettlegességig fajuló, durva viták, elhamarkodott kijelentések, forrófejű döntések valószínűsíthetők. A frappánsnak hitt, valójában indulatból született, elkapkodott megoldások azonban hosszabb távon megbosszulják magukat



A szembenálló planéták energiája a háromszög csúcsában összpontosul, az ott levő bolygó témái kerülnek a figyelem középpontjába. Ezúttal két, egymással igen ellentétes hatású princípium, a Bak Mars és a Szaturnusz áll a T – kvadrát gyújtópontjában, ráadásul a rosszindulatú Facies állócsillaggal is együttállást képeznek. (Ez a Nap – Mars természetű égitest szemmel kapcsolatos problémákat, születési képletben, más, kedvezőtlen hatásokkal kombinálódva vakságot, baleseti hajlamot, erőszakos halált jelezhet. Az orvosi asztrológiában a bal térdet uralja). Mint a Mars – Szaturnusz együttállás a személyi horoszkópban és tranzitként című bejegyzésben részletesen szó volt róla, a „kis -és nagy rossztevő” erőpróbáló fényszögeit önmagukban sem könnyű kezelni. A tudatosság, a bolygójátékosok karakterének ismerete – és az ezeknek megfelelő, „megváltottabb” megélési szintek keresése azonban rengeteget javíthat a lehetséges forgatókönyveken. Jelen helyzetben a tudatosság, önfegyelem (Szaturnusz), a csatatér (Mars) megválogatása, az értelmetlen agresszió és a produktív önérvényesítés közötti különbségtétel, a kockázat és a várható nyereség reális mérlegelése még fontosabb, mint egyébként.

A fentebbi hatások figyelembevételével elmondható: a jelenlegi telihold annak a próbája lehet, elég erősek, elég életképesek-e- társulásaink. Ennek megfelelően egyaránt jelezheti, hogy egy átmeneti válság hatására bizonyos fontos kapcsolataink megerősödnek vagy véget érnek. A korábban a békesség, az együtt maradás kedvéért szőnyeg alá söpört konfliktusok most felszínre törnek.  Első nekifutásból, indulatból azonban nem sok esély van érdemi kezelésükre.  Az impulzív reakciók akkor is csak ronthatnak a helyzeten, ha ezekben a napokban kíméletlen őszinteséggel mutatja meg magát a kapcsolat igazi arca -és az is, hogy milyen valóságos értékeket veszítettünk, miközben a látszatok fenntartásán fáradoztunk. Persze a józan, gyakorlatias szempontoknak, időzítésnek jut most a legkevesebb szerep, és ez szűkebb – tágabb környezetünkben különféle társulások megszakadását – vagy legalábbis totális átértékelődését eredményezheti. A váratlan fejlemények pedig béketárgyalásoknak is véget vethetnek, a világ tűzfészkeiben ádáz fegyveres konfliktusok törhetnek ki. A terrorakciók, különös kegyetlenséggel elkövetett bűncselekmények most is valószínűsíthetők.

A kapcsolatok bármely típusáról legyen is szó, bölcsebb néhány héttel elhalasztani a fontos témák tisztázását. A most feszegetett húrok ugyanis könnyen elpattanhatnak, ami egy kapcsolat végét is jelentheti, vagy pedig nekünk lesz az az érzésünk, hogy kitették a szűrünket. Azonban, ha leggondosabb igyekezetünk ellenére, önhibánkon kívül  ilyen jellegű tapasztalatokra teszünk szert, nagyon valószínű, hogy itt az ideje változtatni. (Ld. A Szaturnusz tanításai az akarattalan kihívásról).Ha egy ajtó bezárul ilyenkor, rövidesen kinyílhat egy másik. És következő ajtó, amelyen átsétálunk, talán épp a számunkra legmegfelelőbb ösvényre nyílik.

Az egészséges kapcsolatokban természetesen csak kisebb fajta feszültségek jelentkeznek ebben az időszakban (ha egyáltalán jelentkeznek), különösen ha a felsorolt fényszögek a képlet egyetlen pontjával sem képeznek túl szoros vagy feszült kapcsolatot. A nem eléggé elkötelezett, zavaros, ingatag vagy folyamatos feszültségektől terhelt kapcsolatok azonban ilyen fényszögeknél rendszerint lezárulnak.



Az egyidejűleg – bár kevésbé látványosan ható Plútó – Jupiter szextil segít egészséges mederbe terelni az energiákat. Ezzel a fényszöggel A saját szerencséd kovácsa című bejegyzés foglalkozott részletesebben. További jó hír, hogy a Mars a Neptunnal képezett szextil felé halad. Az elnyelt életerő visszaszerzése című bejegyzés részletesen bemutatta, hogyan terelhetők egészséges mederbe az erőpróbáló Mars- Szaturnusz fényszögek energiái, hogyan segíthet az álmok, belső képek kreatív feldolgozása a különböző természetű blokkok oldásában. Persze, mivel a Mars és a Szaturnusz a föld jegyű, magas követelményeket támasztó Bakban áll, a kézműveskedés önmagában nem elég (hacsak nem komoly fizikai erőnlétet igénylő kőfaragásról van szó). Az energiákat olyan jellegű, intenzív fizikai tevékenységek terelhetik egészséges mederbe, mint egy kiadós takarítás, kerti munka, sport, hosszabb túrázás.

További jó hír, hogy a Vénusz ugyanezen a napon saját jegyébe, a Bikába lép, ahol április 24-ig időzik. Otthonában való vándorlása alatt kedvező fényszögeket képez a Marssal és a Plútóval is: a most nem szétforgácsolt energia tehát bőségesen megtérül, ha majd az április 11 – 25 közötti időszakban fordítjuk értelmes célokra. Vagdalkozás, őrjöngés helyett az addig hátralevő napokat okosabb arra szánni, hogy kitaláljuk, melyek legyenek ezek, milyen stratégia juttathat A pontból B-be anélkül, hogy fejjel mennénk a falnak.




 

Kapcsolódó:

Mars – Szaturnusz együttállás: áttörés vagy összeomlás ?

Mars áthaladása a Bak jegyén 2018

A Merkúr áthaladása és tolatása a Kos jegyén, 2018 tavasz

Szaturnusz a Bakban – tematikus oldal

Az elnyelt életerő visszaszerzése

Átvitt értelemben is fagyosan kezdődhet a tavasz

Plútó – Jupiter szextil: a saját szerencséd kovácsa

Illik hozzám a párom ?

Vigyázat, balesetveszély !

Vénusz a Bikában

Digiprove sealCopyright secured by Digiprove © 2018A BLOGOMBAN MEGJELENT FORDÍTÁSOKAT, ÍRÁSOKAT ÉS KÉPEKET A SZERZŐI JOGRÓL SZÓLÓ 1999. ÉVI LXXVI. TÖRVÉNY ÉRTELMÉBEN AZ ENGEDÉLYEM NÉLKÜL MÁSHOL KÖZZÉTENNI TILOS. EZ ALÓL KIVÉTELT KÉPEZ, HA CSAK AZ ÍRÁSOM ELSŐ NÉHÁNY SORÁT TÜNTETIK FEL, MAJD A FOLYTATÁSÉRT A BLOGOMRA KATTINTVA JUT EL AZ OLVASÓ! AMENNYIBEN MÁS FORRÁST NEM JELÖLÖK MEG, AZ ÍRÁSOK, FORDÍTÁSOK A SAJÁT SZELLEMI TERMÉKEIM, KERESKEDELMI FORGALOMBAN TÖRTÉNŐ ÉRTÉKESÍTÉSÜKHÖZ CSAK SZEMÉLYES EGYEZTETÉST KÖVETŐEN JÁRULOK HOZZÁ!