Szaturnusz a Bakban: légy hű önmagadhoz !

Bármelyik jegyben halad is, a Szaturnusz megérlel, felelősségvállalásra, önfegyelemre, tudásunk elmélyítésére, önállóságra nevel. A Bakban (  2017 december – 2020 december) való haladásakor viszont hangos és nagyon egyértelmű az üzenet: „légy a magad ura, ellenkező esetben olyanok fognak irányítani, akik saját ügyeiket sem tudják kézben tartani.” Chani Nicholas cikke főleg azokhoz szól, akiknél a Bak Szaturnusz tranzit egybeesik első vagy második Szaturnusz visszatérésükkel, tehát akik 1959 – 1962 január illetve 1988 – 1991 eleje között születettek

Az ilyen leírások nagyon hasznosak lehetnek, de megvannak a korlátaik. Nem alkalmazhatók automatikusan,receptszerűen”. BővebbenMire jók, jók-e valamire egyáltalán az asztrológiai receptek?Mindenkinél más és más módon, a személyi horoszkóp sajátosságaitól függően nyilvánulnak meg.Tekintve, hogy a Föld jelenlegi népességetöbb mint 7 és fél milliárd, ennyi horoszkóp -variáció létezik. Beláthatod, hogy a szóba jöhető változatokat nem áll módomban egyenként kivesézni, komment formájában végképp nem. A TIÉDET sem 🙂 Kérlek tehát, ne tegyél fel olyan kérdést, hogy rád hogyan hat, mert nem fogok rá válaszolni. Az ilyen jellegű hozzászólások törlésre kerülnek…

Felnőni ….

2017 december 20-án, közvetlenül a téli napforduló előtt a Szaturnusz a Bakba lépett. A Szaturnusz nagyjából 2,5 évente lép új jegybe, arra bátorítva bennünket, hogy személyes történetünket egy bizonyos stílusban és területre vonatkoztatva értelmezzük.

2020 – ig, míg a Bakban vándorol, a Szaturnusz rengeteg dologra tanít majd bennünket azt illetően, mekkora erőfeszítésekbe kerül felnőtté válni, és milyen fontos anélkül is erőfeszítéseket tenni, hogy tudnánk: mit kapunk értük cserébe. A Bak Szaturnusz számára a munka a jutalom. Az önbecsülés a jutalom. A mesteri szint a jutalom. Bármelyik jegyben halad is a Szaturnusz, a Feladatosztó mindig ilyesmiket tanít, a Bakban viszont nagyon hangos és egyértelmű is az üzenet: „légy a magad ura, ellenkező esetben olyanok fognak irányítani, akik saját ügyeiket sem tudják kézben tartani.”

A Bak

A Bak a Szaturnusz egyik otthona. Az asztrológiában a jegyek mutatják egy bolygó önkifejezési stílusát. Amikor egy bolygó otthonában tartózkodik, karaktere tisztán és erőteljesen érvényesül. A Bak stílusa hagyományos. Könyörtelen. Keményen dolgozó. Ambiciózus. Elszánt. Óvatos. Az instant sikerreceptek és stratégiák nem érdeklik, hiszen ő az élet végéig tartó, nagy utazásnak akar nyertese lenni. Az elejétől a végéig.

A Szaturnusz

A Szaturnusz konzervál. Korlátok közé kényszerít. Bírál. Tartalékol. Visszautasít. Megvalósít. Elválaszt. Mostoha feltételeket teremt, melyek arra kényszerítenek bennünket, hogy megedződjünk. A Szaturnusz valóságérzéket ad, az anyagi világ tartományaival dolgozik. Nehéz. Időnként elviselhetetlenül az. Mindaddig, amíg ki nem fejlesztjük magunkban azt a lelki erőt, amellyel felemelhetjük és hordozni tudjuk terhét.

A Bak Szaturnusz a magányban gyarapszik. Az extrovertált típusok valóságos rémálmaként bizonyos Szaturnusz – tranzitok befelé fordulásra kényszerítenek, vagy legalábbis elszigetelnek a külvilág azon ingereitől, amelyek elterelhetik figyelmünket. Amikor a tranzit Szaturnusz erőpróbáló fényszögeket képez képletünk elemeivel (bolygók, tengelyek), kezdetben úgy érezzünk, büntetésben vagyunk. Valójában ezek az időszakok meghatározó jelentőségűek és átalakító erővel bírnak. Úgy hajszol be bennünket a felnőttkorba, mint egy régi vágású harcművészet – oktató, aki nem engedi, hogy a körülmények miatt siránkozzunk. A szaturnuszi bakancs rugdosását nem lehet félvállról venni.A Bak Szaturnusz leckéinek ütemterve

Ha a kardinális jegyek ( Kos, Rák, Mérleg, Bak) 0° -11° – án vannak bolygóid vagy horoszkóp -tengelyeid (Aszcendens, Deszcendens, IC, MC) a Szaturnusz még valamikor idén kvadrátot, szembenállást vagy együttállást képez velük. Ha kíváncsi vagy az időpontra, nézd meg, melyik fokon áll az adott bolygó a képleteben. A fényszög akkor pontosul be, amikor a Bakban haladó Szaturnusz is erre a fokra érkezik. (Hacsak nem foglalkozol évek óta behatóan az asztrológiával, ez a tudás önmagában kevés lesz ahhoz, hogy értelmezni tudd a Szaturnusz személyedre szóló tanítását, de egy átfogó képletelemzés sokat segíthet. – ford. megj) Ha e jegyek 12 -29°-án állnak bolygóid és/vagy horoszkóp – tengelyeid, csak 2019 vagy 2020 folyamán éri el őket a Szaturnusz. Nagyon vázlatosan összefoglalva, idén az alábbiakra számíthatsz:

 

Bolygók és/vagy horoszkóptengelyek  a Kosban és a Mérlegben

Ha a Kos vagy a Mérleg 0° – 11° között vannak bolygóid vagy horoszkóptengelyeid, valamikor 2018 folyamán a Szaturnusz kvadrátot képez velük. Ha 11° – 21° között, 2019, ha 21° – Vízöntő 0°között, a fényszög 2020 folyamán jön létre.)

A kvadrátok súrlódást generálnak és cselekvésre sarkallnak. Általában véve nagyon irritálók, de felráznak. Sokszor tűnik úgy, hogy a Szaturnusz kvadrátjai lehetetlen követelmények elé állítanak, ugyanis cselekvési lehetőségeid igencsak korlátozottnak tűnnek. Végül azonban a Szaturnusz addig szorongat, míg rá nem kényszerít, hogy szembenézzünk azzal, amit egyébként elkerültünk volna.

Ha radix – Szaturnuszod a Kosban áll, a következő három év folyamán a Szaturnusz utoljára képez kvadrátot magával, mielőtt visszatérne születéskori pozíciójára. Ez a tranzit azoknak a régi struktúráknak a lebontásáról szól, amelyek már feleslegessé váltak életed teljes szerkezetét tekintve.

Sok minden számolódik majd fel, sok mindent kell újraértelmezned, átcsoportosítanod. Ellenszegülés helyett inkább bízz meg azokban a sugallatokban és „véletlenekben”, amelyek valaminek az elengedése felé terelnek. Légy tudatában, hogy ez végül tudásod kikristályosodását eredményezi, a bölcsességmagvat pedig újra elvetheted a következő Szaturnusz – visszatérésedkor (l. lentebb.)

Bolygók és/vagy horoszkóptengelyek a Rákban

Ha a Rák 0° – 11° között vannak bolygóid vagy horoszkóptengelyeid, a Szaturnusz valamikor idén kerül szembenállásba velük. Ha 11° – 21° között, 2019, ha 21° – Vízöntő 0°között, a fényszög 2020 folyamán jön létre.

Egy Szaturnusszal képezett szembenállást legjobb oly módon megélni, hogy maradéktalanul munkádnak szenteled magad. Ez felszólítás arra, hogy valami nagyszerűt és meghatározó jelentőségűt alkoss. Amikor a Szaturnusz acélos tekintete közvetlenül ránk irányul, minden kétséget kizáróan hozza tudomásunkra, hogy ideje belépnünk a játékba, ringbe szállnunk és létező legjobb tudásunkat nyújtanunk. Ha radix – Szaturnuszod a Rákban áll, épp most képez szembenállást önmagával (l. Lélekkeresés az élet delén) A következő három év folyamán a két Szaturnusz – visszatérésed közötti felezőponthoz érkezel. Ez az a pillanat, amikor ráláthatsz: hova fejlődtek a valamikor 14 évvel ezelőtt elvetett magvak. Ez az az időszak, amikor valóra kell váltanod magadnak tett ígéreteidet és le kell vonnod a megfelelő következtetéseket eddigi életed leckéiből.

Bolygók és/vagy horoszkóptengelyek  a Bakban

Ha a Bak 0° – 11° között vannak bolygóid vagy horoszkóptengelyeid, a Szaturnusz valamikor idén képez velük együttállást. Ha 11° – 21° között, 2019, ha 21° – Vízöntő 0°között, a találkozó 2020 folyamán jön létre.)

Egy, a Szaturnusszal képezett együttállás átstrukturál bennünket. Ránk nehezedő súlya arra kényszerít, hogy végre foglalkozni kezdjünk azokkal a témákkal, amelyeket eddig félretoltunk, amikkel nem voltunk készek eddig foglalkozni, és amelyek kezelésére csak most értünk meg. Amikor a Szaturnusz együttállást képez képletünk egyik bolygójával vagy tengelyével, felnövésre kényszerít. Megállít (hogy egyszersmind eddigi útvonalunk elhagyásáról vagy csak némi átértékeléssel, erőgyűjtéssel egybekötött pihenőről van szó, a képlet egyéni adottságaitól függ.)

Ha radix – Szaturnuszod a Bakban áll, fejlődésed nagyon fontos állomására érkeztél. Most éled első vagy második Szaturnusz visszatérésedet. A következő bekezdések neked szólnak.A Szaturnusz – visszatérés

29,5 évente a Szaturnusz visszatér a születési képletben elfoglalt helyére. Ez azt jelenti, hogy ’20-as és ’50-es éveink végén valamennyien Szaturnusz – visszatérést élünk át. Valószínűleg az első a legsokkolóbb és a legáltalánosabban ismert. (Bővebben: Szaturnusz -visszatérések tematikus oldala)

Azért a legsokkolóbb, mert a Szaturnusz – azon bolygók egyike, melyekkel dolgozni a legnagyobb kihívást jelenti – most tér vissza először radixbeli helyzetére. Sokkoló, mert valóságteszt a javából. Sokkoló, mert ekkor dereng fel először halandóságunk tudata – amely szerves részét képezi fizikai létünknek.

Nem számít, mennyire vagy fiatal és szép, egyszer megöregszel és meghalsz.

Az első Szaturnusz – visszatérés

Az első Szaturnusz – visszatérés arra szólít fel, hogy a saját magunk szempontjából határozzuk meg magunkat. Nem a családunk elvárásainak megfelelően. Nem a társadalmi elvárásoknak megfelelően. Nem annak a fantáziának megfelelve, amelyet bárki is táplál rólunk. Itt az ideje, hogy különválasszuk azt, akik valójában vagyunk a velünk szemben táplált elvárásoktól annyira, hogy értékelni tudjuk előnyös vonásainkat és felismerjük: hol van még korrigálnivaló.

(Ez egyébként egy hosszabb, kb. a harmincas évek közepéig tartó folyamat kezdete. A definíciós folyamatba olyan, elsőre különösen hangzó kérdések feltevése is beletartozik, hogy valóban mi akarunk-e gyereket, vagy csak ezt hisszük, és tulajdonképpen szüleink, partnerünk, a társadalom elvárásainak akarunk megfelelni – de tulajdonképpen köszönőviszonyban sincs tényleges feladatainkkal.

Nők esetében még fontosabb őszinte választ adni erre a kérdésre, mert sok „terméketlenségnek”, vetélésnek, szülési komplikációnak, szülő és gyereke számára egyaránt traumatikusan megélt anyaságnak, derékba tört önmegvalósítási útnak éppenséggel az a háttere, hogy az illetőnek nem az a feladata, hogy anyává legyen, ez a szerep esetleg nincs is összhangban a „benne élő istennők karakterével”. Csakhogy a kollektív elvárásrendszer nagyon megnehezíti az ilyen, a maguk műfajában egyébként teljesen egészséges, de a keresztény és az iszlám kultúrkörből kiszorult női archetípusok megélését – felmérhetetlen rombolást okozva a velük rezonáló nők pszichéjében. ( Ilyen, nem kimondottan anya-típusú „istennőkkel” foglalkoznak a Durga, a harcos istennő, A boszorkány, a kurtizán és a lélekvezető c. bejegyzések, de az ott tárgyaltakon kívül számos más is van. Ezekről magyarul Jean Shinoda Bolen: Bennünk élő istennők, Bennünk élő idősödő istennők, Klaus Riemann: Mély forrás c. könyveiben lehet olvasni.)

Sajnálatos módon az életvezetési tanácsadók egy része, beleértve akár asztrológusokat is – még tetézik is a bajt azzal, hogy ahelyett, hogy segítenének beazonosítani az ilyen hölgyekben munkáló domináns archetípusokat és bemutatnák ügyfeleiknek azok egészséges megélési modelljeit, még fokozzák is a hozzájuk segítségért fordulók zavarodottságát és bűntudatát olyan kijelentéseket téve, hogy az illető nőiségével vannak komoly gondok, “önző”, “felelőtlen”, stb. Ilyen helyzetekben azonban az igazi gondot az jelenti, hogy vagy a tanácsadó tárgyi tudása hiányos -így nem képes helyesen beazonosítani az adott nőre jellemző archetípusos mintát/ asztrológiai karaktert. A másik, sokkal megbocsáthatóbb variáns, ha egyébként nagy tudású, jó szakember az illető, de patriarchális előítéletei, vagy saját, más irányultságú nőisége oly mértékben szűkíti be látókörét, hogy képtelen tárgyilagos, a tanácskérő realitásaira alkalmazható útmutatást adni – ford. megj.)

A’80-as évek végén – ’90-es évek elején születetteknek a Neptun és az Uránusz is a Szaturnusz szomszédságában áll, a Bakban. A forradalmi megújulás (Uránusz), a fantasztikum (Neptun) és a realizmus (Szaturnusz) őselvei közötti kombináció önmagában is sok kihívást tartogat, amikor azonban a Szaturnusz visszatér és áthalad ezek fölött a bolygók fölött, még erélyesebb felszólítást kapsz , hogy kézzelfogható formában kamatoztasd a stelliumban rejlő lehetőségeket.

A második Szaturnusz – visszatérés

A második Szaturnusz – visszatérésre ’50-es éveink vége felé kerül sor, és valamilyen értelemben vett mentorszerep irányába taszigál bennünket. Most az első Szaturnusz visszatérésüket élőkre illik odafigyelnünk, és fel kell ajánlanunk nekik azt a bölcsességet, amelyet a sajátunk óta eltelt idő alatt halmoztunk fel. Ebben az időszakban már az öregkor felé haladunk. Társadalmunknak égető szüksége van arra, hogy jobban megbecsülje ezt az életszakaszt.

A ’80-as éveink végén bekövetkező Szaturnusz – visszatérés összegyűjti és igazgyöngyökké alakítja az életünk folyamán felhalmozott bölcsességet, amelyet magvakként hagyunk az utánunk következő, fiatalabb nemzedékekre.

Ha a Bakban áll a Szaturnuszod, Szaturnusz visszatérésed akkor kezdődik el, amikor a bolygó belép ebbe a jegybe és akkor ér véget, amikor azt elhagyja. Ezzel a meglátással nem fog minden asztrológus egyetérteni, de én a Szaturnusz teljes, három éves utazását a Bakban Szaturnusz – visszatérésedként kezelem. Azok a hetek és hónapok, amelyek alatt a tranzit – Szaturnusz fokra pontosan visszatér születéskori helyére, lesznek a legsokatmondóbbak és valószínűleg a legintenzívebbek is, de az egész három évnek témája ehhez kapcsolódik és a teljes tranzit elmúltával élesen körvonalazódik. Fordíts különös figyelmet arra a házra, amelyben Szaturnusz – visszatérésed zajlik. Figyeld meg, hogyan alakítja a Szaturnusz ezt az életterületedet !A Szaturnusz fényszögei

2018 folyamán a Bakban haladó Szaturnusz nem képez jelentős fényszögeket.

Jupiter – Szaturnusz félkvadrát

A 2017 december 22-én bepontosult és az év első felében még érvényesülő Jupiter – Szaturnusz félkvadrát hatását a Hajszálrepedések, törésvonalak című bejegyzés mutatta be.

Szaturnusz – Uránusz trigon

Jóllehet az Uránusz -trigon közelében marad, kettőjük fényszöge nem lesz egzakt, de 2018 nyarán meglehetősen szorossá válik. ( Az egzakt trigon 2017 -ben jött létre, az akkor Nyilasban haladó Szaturnusz és a Kos Uránusz között. A blogon többek között az Újabb esély a sorstól , Szaturnusz – Uránusz trigon c. bejegyzések  foglalkoztak  vele). A 2018 folyamán föld- jelben levő bolygók között létrejött fényszög kollektív szinten a Föld tartalékainak innovatív felhasználását támogathatja, személyes szinten pedig rendkívül kreatívvá és találékonnyá tehet anyagi forrásaink kezelését illetően.

Szaturnusz – Plútó együttállás

2020 folyamán a Szaturnusz a Plútóval képez együttállást.(Ld. Szaturnusz a Bakban – beharangozó) Ez a konjunkció alapjaiban fogja átértelmezni pénzügyi rendszereinket. Természetesen a fényszög bepontosulásáig hátralevő idő alatt a Szaturnusz minden egyes, Bakban töltött napja hatással van az akkor bekövetkező eseményekre. Nem lehet tehát eléggé hangsúlyozni, mekkora jelentősége van a következő két évnek mindennemű, pénzügyekhez, tartalékokhoz, kormányzati struktúrához kapcsolódó téma szempontjából, ahogy az sem mindegy, mi hogyan viszonyulunk ezekhez a kérdésekhez. A korrupció problémája valószínűleg folyamatosan aktuális marad, ha pedig nem védelmezzük éberen tartalékainkat, könnyen elveszíthetjük szabadságunkat és autonómiánkat.

A Szaturnusz retrográd időszaka

A Szaturnusz évente 5 hónapon keresztül tolat. Mivel a lassú növekedési folyamatok és a nehéz leckék a Szaturnusz hatása alá tartoznak, retrográd időszakai rengeteget segítenek, hogy ellenőrizzük: összhangban van-e életünk végső céljainkkal.

A Szaturnusz 2018 április 17 -én, a Bak 9°-on vág hátraarcot és Szeptember 6-án, a Bak 2°-án hagyja abba tolatását.

 

A cikk illusztrációja a szerző, Chani Nicholas montázsa 

Kapcsolódó

 

Szaturnusz a Bakban: tematikus oldal

Szaturnusz a Bakban : nőjj fel !

Szaturnusz a Bakban: gyakorlat teszi a mestert

A Szaturnusz – princípiuma és a depresszió

A téli napforduló és a Bak princípiuma

A Szaturnusz tanításai az akarattalan kihívásról

Szaturnusz – visszatérések tematikus oldala

Digiprove sealCopyright secured by Digiprove © 2018A BLOGOMBAN MEGJELENT FORDÍTÁSOKAT, ÍRÁSOKAT ÉS KÉPEKET A SZERZŐI JOGRÓL SZÓLÓ 1999. ÉVI LXXVI. TÖRVÉNY ÉRTELMÉBEN AZ ENGEDÉLYEM NÉLKÜL MÁSHOL KÖZZÉTENNI TILOS. EZ ALÓL KIVÉTELT KÉPEZ, HA CSAK AZ ÍRÁSOM ELSŐ NÉHÁNY SORÁT TÜNTETIK FEL, MAJD A FOLYTATÁSÉRT A BLOGOMRA KATTINTVA JUT EL AZ OLVASÓ! AMENNYIBEN MÁS FORRÁST NEM JELÖLÖK MEG, AZ ÍRÁSOK, FORDÍTÁSOK A SAJÁT SZELLEMI TERMÉKEIM, KERESKEDELMI FORGALOMBAN TÖRTÉNŐ ÉRTÉKESÍTÉSÜKHÖZ CSAK SZEMÉLYES EGYEZTETÉST KÖVETŐEN JÁRULOK HOZZÁ!