Újhold a Bakban

A január 17-i újhold a Bak 26°54′-en születik meg, budapesti idő szerint 03:17′ – kor, a Bak 26°54′-en. Az újholdak 28 napos ciklusok kezdetét jelzik, és kedveznek az új folyamatok, projektek indulásának. Egyéni szinten hatásuk azokon az életterületeken (házakban) érvényesül a leginkább, ahova kerülnek. A jelenlegi újholdkor hat bolygó tartózkodik egyetlen jegyben (a két fővilágító mellett a Merkúr, a Vénusz, a Szaturnusz és a Plútó is), így a Bak – energiák különösen fontos szerepet kapnak.

Gyakori jelenség, hogy az újholdak és a teliholdak előre vetítik az adott jegyhez köthető jövőbeli változásokat. (Legutóbb a 2017. november 4-i Bika telihold kapcsán volt arról szó, hogy rálátást adhat az Uránusz május közepi jegyváltása által valószínűsített gazdasági folyamatokra. Ld. Közelgő földindulás c. bejegyzés) A jelenlegi újhold ugyanilyen lényeges üzeneteket hordoz. Egyfelől félreérthetetlenül tudomásunkra hozza majd, hogy az általánosan érvényesek mellett milyen személyre szabott feladatokat ró ránk a Szaturnusz Bakban való haladásának időszaka. Másfelől, mivel a jegy végén, azoknak a fokoknak a közelében születik meg, amelyeken 2020-ban a Szaturnusz – Plútó – Jupiter együttállás létrejön, a kollektív és egyéni sorsokat formáló találkozó kihívásairól is tartalmaz információkat. Az üzenetek ezúttal is szinkronicitások – ún. „értelmes véletlenek” formájában érkeznek. E tekintetben az álmok mint mindig, most is kiemelkedő jelentőséggel bírnak – érdemes lejegyezni őket akkor is, ha szokatlanok, félelmetesek vagy éppenséggel fájdalmasak,esetleg szorongás, depresszió kíséri őket. Az ilyen jellegű előérzeteket, hangulatokat is tanácsos  nagyon komolyan venni; elhessegetésük helyett alaposan megvizsgálni, mi a valóságalapjuk és mit lehet tenni az egyensúly visszaállítása érdekében. Az előttünk álló időszak bővelkedni fog analóg tapasztalatokban az időben való felkészülés, tudatosság sok kellemetlen meglepetéstől óvhat meg. A Szaturnusz a Bakban – beharangozó c. bejegyzés szintén e formáció által jelzett gazdasági, társadalmi változásokat taglalja.



A Bak nehéz, súlyos tapasztalati tartományt képvisel. Ez különösen igaz most, hiszen ura, a Szaturnusz, a nagy Feladatosztó is otthonában tartózkodik Plútó, az Alvilág Ura pedig már 2008 eleje óta nála vendégeskedik. Természetesen ez nem jelenti azt, hogy a frusztrációk, fájdalmas élmények nélkülözhetetlen tartozékai ennek az időszaknak, de annyi bizonyos, hogy a feladatokat, kötelességeket most semmiképp nem ajánlatos félvállról venni. Mivel a Bak egyike a legrealistább és a legcéltudatosabb jegyeknek, a jelenlegi újholddal kezdődő ciklus igen produktív is lehet. Kitűnő alkalmat ad ahhoz, hogy végre összeszedjük magunkat, komolyan feladatainkhoz lássunk és letegyünk valamit az asztalra.

Az újholdak a régi szokások, magatartásmódok, hozzáállások, hiedelmek megkérdőjelezésére is alkalmat adnak. Ha felismered, hogy többé már nem szolgálják fejlődésed, apránként újakkal helyettesítheted őket. Ez új, az eddigieknél jobb utakat nyithat meg előtted. A Bak az egyebek mellett a karriert, hivatást, társadalmi státust, egzisztenciát jelölő X. ház ura.

Nagyon-nagyon leegyszerűsítve ejtsünk néhány szót a Bak stelliumban résztvevő bolygókról is:  a Nap jelképezi tudatos énünket, kreativitásunkat, életerőnket, a Hold pedig a tudattalant, az érzelmeket, a zsigeri reakciókat, a múlttal való kapcsolatot. A Merkúr azt mutatja, hogyan gondolkozunk, kommunikálunk, tanulunk, a Vénusz pedig azt, hogy hogyan kapcsolódunk másokhoz, mi módon mutatjuk ki érzelmeinket, ill. biztonsági, érzelmi igényeinkről is sok mindent elárul. A Hold és a Vénusz pénzügyi jelölők is. A Szaturnusz a határokat, a kézzelfogható eredményeket, a fegyelmet, a lezárásokat jelképezi. A Plútó szintén kapcsolatba hozható lezárásokkal, de az újjászületés, regeneráció princípiuma is.

Ilyformán elmondható, hogy a jelenlegi újhold egyszersmind invitáció is, hogy érdemi változtatásokat eszközölj a karrier, munka, hivatás, társasalmi státus, társas viszonyok területén. (Természetesen a feladat mindenkinél más és más attól függően, hogy a születési képlet melyik területére esik.) Hosszabb távon a változások jutalma boldogabb, teljesebb élet. A jegy szaturnikus természetét figyelembe véve azonban könnyen elképzelhető, hogy az invitáció nem túl kellemes formában érkezik. Megjelenhet munkahely elvesztése, üzleti mélyrepülés, komolyabb anyagi veszteség, szakítás vagy más jellegű problémák formájában is. Ráadásul egy Bak stellium esetén a megoldás még a legjobb forgatókönyvek esetén sem néhány varázsütés kérdése. Ne feledjük, a jegy mottója: lassan, de biztosan !

2018 egyik legjelentősebb fényszöge, a Jupiter – Plútó szextil előző nap pontosult be, így az újholdképletben nagyon erősen érvényesül a hatása. A szextilek nagyon hasznos fényszögek, feltéve ha tudatos erőfeszítéseket téve igyekszünk a legtöbbet kihozni belőlük. Jóllehet már nem egzakt, a Mars- Jupiter együttállás hatása is érződik. Mint a Vigyázz, kész, rajt ! című bejegyzésben már szó volt róla, ez a kombináció bőséges adagot bocsát rendelkezésre az új kezdeményezésekhez szükséges bátorságból, energiából, lelkesedésből, kockázatvállalásból. A Plútóval képezett szextil nem csupán kitartóbbá teszt, hanem a szokásosnál gyakorlati érzéket is ad mindehhez.

Az óvatosság, tudatosság feltétlenül ajánlott, hiszen közben az Uránusz is kvadrátot képez az újholddal. ( A Vénusszal január 13-án, a Nappal január 14-én képezett erőpróbáló fényszögeket, így ezek hatása is erőteljesen érződik). Az Uránusz kvadrátjai erőteljes, kiszámíthatatlan hatásokat jeleznek. A Mars és az Uránusz közötti 150°-os fényszög, kvinkunx tovább fokozza az irritációkat. Impulzívvá, türelmetlenné tesz, miközben csak apró lépésenként lehet haladni. Az egész, újholddal kezdődő 28 napos ciklust instabilitás jellemzi. (Ne feledkezzünk meg még nagyobb felfordulást jelző január 31-i teliholdról, amely egyszersmind teljes holdfogyatkozás is, illetve a február 15-i újholdról, amely részleges napfogyatkozás. ) Az események kicsúszhatnak ellenőrzésünk alól, kellemes és kellemetlen meglepetésekre egyaránt számíthatunk. Ha belekezdünk valamibe, jó számolni vele, hogy akár egész más irányban is kiköthetünk, mint eredetileg terveztük.



Íme néhány, e bolygóállásokra jellemző forgatókönyv:

  • A legrosszabb forgatókönyvek akkor kapcsolnak be, ha a szeszélyes uránikus energia hatására minden áron szabadságot akarsz, akár oly módon is, hogy legalapvetőbb kötelességeidnek sem teszel eleget. Szembemehetsz az emberi együttélés szempontjából nélkülözhetetlen szabályokkal, fittyet hánysz feladataidra, igyekszel kibújni a felelősség alól. Felesleges hangsúlyozni, hogy egy ennyire szaturnikus időszakban az ilyesfajta hozzáállásnak nagyon súlyos és hosszú távú következményei lehetnek.
  • A legjobban akkor profitálhatsz az uránuszi energiából, ha önként szakítasz az improduktív régi irányokkal és kezdesz új fejezetet. A jelenlegi újhold kitűnő alkalom, hogy felhagyj egy káros szenvedéllyel, kilépj egy mérgező családi/ szerelmi vagy szakmai kapcsolatból.
  • A sors által kikényszerített váltások is előfordulhatnak. Ebben az esetben a Bakban és a Skorpióban álló bolygók közötti szextilek energiáit felhasználva sikertörténetté alakíthatod a kezdeti kudarcot. Bármennyire fájdalmas is pl. egy kapcsolat vagy egy munkahely elvesztése, meglehet, épp ez szolgáltatja majd az indító lökést, hogy olyan közeget és kibontakozási területeket keress, ahol nagyobb beteljesülésre találhatsz.
  • Az Uránusz váratlan események sorozatát is jelezheti. Mint a bolygó által jelzett hatásoknál általában, ebben az esetben is csak a bizonytalan a biztos. (Ez komoly próbatétel a kiszámítható, pályán nagyon hatékony, de a váratlan helyzetektől annál inkább összezavarodó Baknak.) Legyenek kellemesek vagy kellemetlenek, ezek meglepetésként érkeznek, de a szextilek segíthetnek megőrizni egyensúlyodat és tartani az irányt. Ily módon a felmerülő nehézségek ellenére is célba érhetsz.




 

Kapcsolódó:

 

Januári előrejelzés

Jupiter – Plútó szextil: a saját szerencséd kovácsa

Szaturnusz a Bakban (tematikus oldal)

Párbeszéd álmainkkal

A Plútó archetípusa

Mars a Skorpióban

Hozd ki a legtöbbet a Skorpió Jupiter tranzitból !

Munka, hivatás, pályaválasztás az asztrológia tükrében

A Szaturnusz princípiuma és a depresszió

 

Digiprove sealCopyright secured by Digiprove © 2018A BLOGOMBAN MEGJELENT FORDÍTÁSOKAT, ÍRÁSOKAT ÉS KÉPEKET A SZERZŐI JOGRÓL SZÓLÓ 1999. ÉVI LXXVI. TÖRVÉNY ÉRTELMÉBEN AZ ENGEDÉLYEM NÉLKÜL MÁSHOL KÖZZÉTENNI TILOS. EZ ALÓL KIVÉTELT KÉPEZ, HA CSAK AZ ÍRÁSOM ELSŐ NÉHÁNY SORÁT TÜNTETIK FEL, MAJD A FOLYTATÁSÉRT A BLOGOMRA KATTINTVA JUT EL AZ OLVASÓ! AMENNYIBEN MÁS FORRÁST NEM JELÖLÖK MEG, AZ ÍRÁSOK, FORDÍTÁSOK A SAJÁT SZELLEMI TERMÉKEIM, KERESKEDELMI FORGALOMBAN TÖRTÉNŐ ÉRTÉKESÍTÉSÜKHÖZ CSAK SZEMÉLYES EGYEZTETÉST KÖVETŐEN JÁRULOK HOZZÁ!