Újhold a Skorpióban – november 18

A november 18 -i Skorpió újhold (12:42) egy rendkívül ingatag 28 napos időszak kezdetét jelzi, amikor vajmi kevés hatást gyakorolhatunk az eseményekre – legalábbis akarati szinten. Ebben az időszakban lelki képeink, belső tartalmaink kreatív megmunkálása, különféle, a valósággal is szoros kapcsolatot ápoló szellemi utak, a fizikai testet is bevonó módszerek vihetnek tovább.

(Az ezogagyi és a hiteles szellemi utak közötti különbség felismerését segíti Vízöntőkori újjászületés vagy tömeges elbutulás ?  című, régebbi bejegyzésem) Ilyen jellegű védekezési lehetőségeket, menekülési utat mutat a Vénusz/Jupiter, Plútó és a Neptun közötti kedvező kapcsolat. Maga a Skorpió Hold nyitottabbá tesz a tudattalan személyes – és kollektív tartományai felé – mindenfajta sebezhetősége, túlérzékenysége ellenére (utóbbira most az Uránusszal képezett 150°-os fényszöge is rátesz egy lapáttal, hisztérikus, túlfokozott, paranoid megnyilvánulásokra is lehetőséget ad,) Az újhold környéki álmoknak, megérzéseknek, fantáziáknak, késztetéseknek, ötleteknek- és találkozásoknak később is jelentősége lehet. Jóllehet bizarrak, furcsák- esetleg félelmetesek vagy túlságosan irracionálisak, nem árt megjegyezni őket akkor sem, ha a fölényes nappali tudat badarságként hessegetné el őket.

Az újholdképlet domináns eleme a másnap bepontosuló Mars – Plútó kvadrát, ill. a már most is érezhető, de csak a hónap végén egzakttá váló Mars – Uránusz szembenállás. Mindkettő erőteljesen destabilizáló fényszög. Várható módon, a száműzetésben lévő Mars lehető legrosszabb tulajdonságai érvényesülnek majd ( A helyzetet tovább rontja, hogy a Skorpióban a Vénusz szintén száműzetésben van, és recepciós helyzetben a Marssal. Mint már szó volt róla, az egymás száműzetésének jelében álló bolygók közötti recepció a legrosszabbat hozza ki a planétákból. Ráadásul a Skorpióban a Hold a hagyományos asztrológia álláspontja szerint fallban van, ami cseppet sem javít az összképen.)

A lehetséges forgatókönyvekbe a terrorakciók is beleférnek (pl. a 2015 november 13-i párizsi támadásokhoz hasonlók), de más módon is jelentkezhetnek a problémák. Szűkebb környezetünkben és a nagyvilágban is kegyetlen, alattomos, övön aluli támadásokra készülhetünk fel.

Egy jól pozicionált Mars (pl. Kos, Skorpió, Bak) ismérve, hogy vállalja a szemtől – szemben való konfrontációt, magával egyenrangú ellenfelet választ, vagy éppenséggel a túlerőnek is nekimegy (persze, az erőviszonyok józan felbecsülése szintén marsikus adomány), sportszerűen küzd – ami azt is jelenti, hogy nem támad nála kiszolgáltatottabb, hátrányosabb helyzeteben levőkre, sőt ő az, aki védelmezi, akár élete árán is az elesetteket, ha kell, tud veszíteni is, „békeidőkben” pedig egészséges kihívásokat keres magának.

Egy gyenge és támadott Mars – mint amilyen a Mérlegben is (nem feledkezve meg a Mars – Plútó kvadrátról, majd a nem sokkal az után egzakttá váló Mars- Uránusz szembenállásról sem, mert önmagában a jegyhelyzet még nem jelentene ilyen súlyos indikációkat) viszont elsősorban kiszolgáltatott, mit sem sejtő, magukat megvédeni nem tudó célpontokat pécéz ki ( 2015 novemberében, a franciaországi stadionban például a dzsihádisták a legkönnyebb célpontokkal, a tolószékes mozgássérültekkel kezdték a mészárlást, alattomos taktikákat alkalmaz, hátba támad, feleslegesen kegyetlenkedik, irracionálisan agresszív.

Az akciók kiszámíthatatlansága, az ellenfél „megfoghatatlansága”, a félelem mindent átható légkörének megteremtése (hiszen nem tudjuk, hogy legközelebb hol, kinek a részről ér atrocitás) nagyon nehézzé teszi a védekezést is. A támadásoknak nem kell feltétlenül fizikai atrocitásokban konkretizálódniuk: a bullying, mobbing, áskálódás, intrikálás szintén nagyon jellemző erre a kombinációra, és a fentebbi dinamikák is jellemzők rá. A formáció egyszersmind tehetetlen, eszköztelen áldozatokat is jelezhet

A november 21-én bepontosuló, de már az újholdképletben is érződő Vénusz – Plútó szextil, tudatosan kezelve stabilizálóan hat. Egyebek mellett segítséget nyújthat, hogy jobban ráérezzünk kapcsolataink mintázatára, érzelmi igényeinkre, arra, hogy milyen változásokat kellene eszközölni magunkon és társulásainkon, hogy ezek kielégüljenek.

A következő újholdig (december 18), vagy legalább a Mars jegyváltásáig (december 6) hátralevő időszakban leghelyesebb mindent megtenni annak érdekében, hogy ne váljunk részévé a csataképnek. ( Ez persze a robbanékony légkör miatt nem könnyű feladat. Akár egyik pillanatról a másikra is intrikák alanyává válhatunk, a legbékésebb szándékkal is késhegyig menő konfliktusba lehet sodródni, akár azért is, mert valaki más védelmére kelünk vagy egy semlegesnek tűnő kapcsolatban fejtjük ki véleményünket. A közösségi média felületei természetesen most is ideálisak a háborúskodásra, de a személyes találkozások formájában zajló társas interakciók sem zajlanak békésen.)

Egy lakatlan szigetre vonulni vagy a szobába zárkózva kivárni, míg elül a vihar, természetesen életszerűtlen és nem is mindenki számára kivitelezhető. Az önfegyelem, a leglényegesebb dolgokra koncentrálás, a külső történések helyett saját, belső világunkra figyelés sokkal reálisabb (és kifizetődőbb) feladat. Jó hír, hogy a Jupiter közeledik a Plútóval képezett szextil felé, és jóllehet az csak 2018 január elején pontosul be, napról – napra jobb lehetőségeket ad arra, hogy testi- lelki állóképességünket növelve, a pszichénk mélyén levő erőforrásokra hangolódva és azokat kihasználva a lehető legjobbat hozzuk ki a mostoha kezdeti feltételekből. Amikor majd, december elején a Mars otthonába lép, a Skorpióba, a megvalósításhoz szükséges üzemanyag is rendelkezésre áll.
 

Kapcsolódó

Novemberi előrejelzés

Vénusz a Skorpióban:  a boszorkány, a kurtizán és a lélekvezető

Mérleg Mars a radixban

A BLOGOMBAN MEGJELENT FORDÍTÁSOKAT, ÍRÁSOKAT ÉS KÉPEKET A SZERZŐI JOGRÓL SZÓLÓ 1999. ÉVI LXXVI. TÖRVÉNY ÉRTELMÉBEN AZ ENGEDÉLYEM NÉLKÜL MÁSHOL KÖZZÉTENNI TILOS. EZ ALÓL KIVÉTELT KÉPEZ, HA CSAK AZ ÍRÁSOM ELSŐ NÉHÁNY SORÁT TÜNTETIK FEL, MAJD A FOLYTATÁSÉRT A BLOGOMRA KATTINTVA JUT EL AZ OLVASÓ! AMENNYIBEN MÁS FORRÁST NEM JELÖLÖK MEG, AZ ÍRÁSOK, FORDÍTÁSOK A SAJÁT SZELLEMI TERMÉKEIM, KERESKEDELMI FORGALOMBAN TÖRTÉNŐ ÉRTÉKESÍTÉSÜKHÖZ CSAK SZEMÉLYES EGYEZTETÉST KÖVETŐEN JÁRULOK HOZZÁ!