Menu
A lelki egyensúly visszanyerése
A Szaturnusz princípiuma és a depresszió
2017-08-26 általános asztrológia

Kétségtelen, hogy az elmúlt évtizedek technikai fejlődése számos előnnyel járt, gondoljunk csak az internet elterjedésére – de egyre több ember kerül miattuk tartós, megoldhatatlan stresszhelyzetbe is. A krónikussá váló szorongás, veszteségélmény pedig előbb utóbb depresszióhoz vezet. A meglehetősen tág gyűjtőfogalom különböző szintű nyomottságokat, lehangoltságokat jelöl: az enyhébb hangulatzavartól az öngyilkosságba torkolló búskomorságig.

Az ilyen leírások nagyon hasznosak lehetnek, de megvannak a korlátaik. Nem alkalmazhatók automatikusan,receptszerűen”. Bővebben: Mire jók, jók-e valamire egyáltalán az asztrológiai receptek? Mindenkinél más és más módon, a személyi horoszkóp sajátosságaitól függően nyilvánulnak meg.Tekintve, hogy a Föld jelenlegi népességetöbb mint 7 és fél milliárd, ennyi horoszkóp -variáció létezik. Beláthatod, hogy a szóba jöhető változatokat nem áll módomban egyenként kivesézni, komment formájában végképp nem. A TIÉDET sem 🙂 Kérlek tehát, ne tegyél fel olyan kérdést, hogy rád hogyan hat, mert nem fogok rá válaszolni. Az ilyen jellegű hozzászólások törlésre, szerzőik tiltásra kerülnek…

A pszichológiához hasonlóan az asztrológia is civilizációs ártalomnak tartja a depresszió népbetegséggé válását. A problémát a Szaturnusz princípium nem megfelelő kezelésével hozza kapcsolatba. Az asztrológiai szemlélet szerint ugyanis a gyűrűs égitest nem csupán a naprendszer utolsó, szabad szemmel még látható bolygója, hanem egyike a valóságot alkotó őselveknek is, melyek minden ember horoszkópjában képviselik magukat. Ezekkel a princípiumokkal valamennyien elkerülhetetlenül találkozunk életünk során, elsősorban azokon az életterületeken, amelyik horoszkóp-házunkban állnak. Az általuk jelölt témákat alkatunktól és jellegüktől függően találjuk kellemesnek vagy kellemetlennek.

A Szaturnusz hatása alá történetesen olyan tulajdonságok, élmények, jelenségek, események tartoznak, melyeket még abban az esetben sem könnyű jól kezelni, ha a bolygó kedvezően áll születési képletünkben, ill. ha alkatunkból kifolyólag jobban rájuk vagyunk hangolódva más jegyeknél (egy hangsúlyos Bak típus pl. sokkal magától értetődőbben kezeli a szaturnikus témákat, mint egy Oroszlán). Olyan fogalmakat jelöl ugyanis, mint az idő, struktúra, forma, fegyelem, komolyság, koncentráció, megfontoltság, egyszerűség, a legszükségesebbekre való korlátozás, tisztaság, kristályosodás, lehatároltság, kitartás, tehertételek, lassúság, lemondás, egyedüllét, elszigeteltség, gyász, halál, melankólia, hiány, szűkösség, frusztráció, korlátok, hátráltatás, szorongás, kilátástalanság, betegség, kudarc, öregség, öreg emberek, érés, bölcsesség, alázat, szorgalom, sors, próbatételek, depresszió,stb.

Horoszkópbeli helyzete ráirányítja figyelmünket, milyen életterületeken kell akadályoztatást, veszteséget, frusztrációt megtapasztalnunk, felelősséget vállalnunk, kötelességeket teljesítenünk, melyek azok az élettémák, kapcsolataink, amelyekkel nem magától értetődően boldogulunk, hanem ha eredményeket akarunk elérni, bizony áldozatokat kell hoznunk, erőfeszítéseket kell tennünk és türelmet kell gyakorolnunkSorsbolygóként utal életfeladatunkra, konkrét és átvitt értelemben vett örökségünkre, a Nappal együtt apánkra, tekintélyszemélyekhez, a hatalomhoz, érési folyamatokhoz való viszonyunkra.

Az Asztropressz küldetése az aktuális és várható bolygóhatásokkal, a személyi horoszkópban rejlő lehetőségekkel és korlátokkal kapcsolatos reális tájékoztatás. Akkor is, ha ez nincs összhangban a new ages „szellemiség” által diktált minden szép-minden jó narratívákkal. Erre az esetre is vonatkoznak a kommentelési etikettben írtak: aki nem ért egyet az itt megfogalmazott szempontokkal, nyugodtan abbahagyhatja oldalam követését és keressen magának lightosabb olvasnivalót. Nincs harag 🙂 Mindkettőnknek időt, energiát spórol meg 🙂 Nekem legalábbis rengeteget, hiszen nem kell az irreleváns kommentek moderálására, nagyon sok esetben ezzel egyidejűleg szerzőik spammelés miatti jelentésére és letiltására is pazarolnom értékes időmet. Így ezt további hasznos tartalmak írására fordíthatom. Bevallom, annak ellenére, hogy naponta többször is kénytelen vagyok sort keríteni rá, utálom használni a “Törlés”, “Tiltás” funkciókat. Mindkettőnknek szebb lesz a napja, ha egyáltalán nem kerülök, vagy a jelenleginél sokkal ritkábban kerülök ilyen kínos döntéshelyzetekbe. Bízom benne azonban, hogy az ezogagyi helyett a valósággal nagyobb összhangban levő tartalmakra fogékony, azokat kimondottan igénylő többség -vagyis a tényleges célközönségem – a jövőben is velem marad.

Egyetlen ősprincípium témáinak megélése alól sem vonhatjuk ki magunkat, hiszen létünk alapköveit jelképezik – de ha a Szaturnusz analógialáncához tartozókat kíséreljük meg lerázni magunkról, vagy csupán elhanyagoljuk a velük való foglalkozást, sokkal nagyobb árat kell fizetnünk, mint ha születési képletünk más bolygói által jelképezettekkel tennénk ugyanezt. Nem megfelelő módon közelítve az általa jelölt témákhoz, könnyen Nagy Rossztevővé válik – ahogy a középkorban nevezték – és erőszakkal hajtja be „kintlevőségeit”.

Túlcivilizált, rohanó világunkban azonban egyre kevesebb olyan terület marad, ahol a Szaturnusz harmonikus formában nyilvánulhat meg. Egyre ritkábban van lehetőségünk pl. arra, hogy időről –időre visszavonuljunk, időt, figyelmet szentelve magunkra. Jóformán bármit készen megkaphatunk, amit szemünk szánk kíván – egyre kevésbé vagyunk hát rászorulva, hogy mi magunk alkossuk meg használati tárgyainkat vagy ne adj’ Isten megküzdjünk felismeréseinkért. Ha tönkremegy valamilyen holmink, nagyon ritkán vesződünk megjavításával, inkább újat veszünk helyette. Az évek alatt megszerezhető tudás helyett sokkal népszerűbbek a gyorstalpaló tanfolyamok, a kor-érlelte tapasztalatot pedig nemcsak a munkaerőpiacon taksálják egyre kevesebbre, de mint azoknak az anyáknak a példája is mutatja, akik sokkal inkább szeretnének kamasz lányuk húgának látszani, mint időt álló feminin értékeire büszke, érett nőnek – a magánéletben sem becsülik túl sokra.




Lassan oly mértékben programozzuk magunkat a kellemetlenségek kiiktatására életünkből, hogy immár azokat sem vagyunk hajlandók elviselni, amelyeknek eredeti funkciója éppen az lenne, hogy figyelmeztessen: valami nincs rendben körülöttünk, valamilyen kapcsolat, helyzet nem tesz jót belső egyensúlyunknak, testi–lelki biztonságunkat fenyegeti. Amikor tehát huzamosabb időre rossz hangulatba kerülünk, eszünk ágában sincs kideríteni mi okozza, amennyiben pedig tisztában vagyunk hátterével, eltöprengeni, mi módon is lehetne változtatni rajta. Utóbbitól különösen ódzkodunk, hiszen ilyenkor talán egész életünket gyökeresen át kéne alakítani, talán meg kéne szakítanunk egy fontos kapcsolatunkat, ott kéne hagynunk munkahelyünket, fel kéne adni valamilyen szokásunkat. Egyszóval konkrét, időigényes munkát kéne végeznünk, erőfeszítéseket kellene tennünk a helyzetet megoldandó, ily módon pedig egészséges formában áldozhatnánk a Szaturnusz princípiumának

Ehelyett olyan gyorsan igyekszünk elmenekülni előle, ahogy csak bírunk. Bekapunk valamilyen hangulatjavítót, vagy pedig ún. pozitív gondolkodással, esetleg valamilyen más, gyors, divatos pszichotechnikát alkalmazva próbálunk célt érni. Utóbbi, rövid távon különösen látványos sikerekkel kecsegtet, a későbbi végeredmény azonban ugyanolyan siralmas, mint a doppingszert használó sportolók esetén. Sok menedzserbetegség hátterében állnak pl. különböző teljesítményt, hatékonyságot, optimista életszemléletet fokozó tréningek. (Bővebben: Vízöntőkori újjászületés vagy tömeges elbutulás ?)



Ugyanilyen kétes eredményt hoz a későbbiekben, ha borongós hangulataink elől hiperaktivitásba menekülünk. Két végén égetjük a gyertyát, úgymond aktívan, hasznosan töltjük az időt. Randevúról randevúra száguldva keressük az Igazit, egyfolytában társaságba járunk, szórakozunk – és átmenetileg valóban annyira feldobjuk magunkat, hogy nemcsak ismerőseinkben, de bennünk sem merül fel: valójában depressziónk elől menekülünk. Egy-egy ilyen pörgés másnapja azonban mérhetetlenül lehangoló tud lenni. Ahhoz, hogy felhozzuk magunkat a mélypontról egyre nagyobb erőfeszítéseket kell tennünk, egyre kiadósabb dózisra van szükségünk kedvenc ajzószereinkből, a hatás pedig mind rövidebb és rövidebb ideig tart, egészen a totális kiégésig.

Depressziós tüneteket okozhat az is, amikor azért nyomjuk el életerőnket, ösztönös irányultságunkat, valódi egyéniségünket, hogy megfeleljünk valamilyen divatos személyiségmodellnek, amihez valójában semmi közünk. Máskor munkahelyünkön vagy magánéletünkben szeretnénk ily módon alkalmazkodni különböző tekintélyszemélyek elvárásaihoz, attól való félelmünkben, hogy ha önmagunkat adjuk, nemcsak eredeti pozíciónkat de az illető jóindulatát is elveszíthetjük. Rövid távú szempontjainkért azonban súlyos árat fizethetünk. Így ugyanis pontosan azoktól a személyiségtartalékainktól szigeteljük el magunkat, melyek korábban lehetővé tették, hogy a saját stílusunkban és ritmusunkban, a karakterünkhöz illő eszközökkel birkózzunk meg feladatainkkal.




Még tragikusabb, hogy ily módon akár annyira is leblokkolódhatunk, hogy immár akkor sem tudjuk mozgósítani őket, amikor korrigálni szeretnénk tévedésünket. Azok az energiák ugyanis, melyeknek kifelé kellene hatni, akár azért, hogy aktívan kezelhessük problémánkat akár azért, hogy valami egészséges megoldást vonzzunk be, immár befelé irányulva fognak rombolni. Ilyenkor rendszerint hangulatilag is mély pontra kerülünk vagy teljes apátiába süllyedünk.

Megtörténhet, hogy már akkor sem vagyunk képesek rászánni magunkat a cselekvésre, amikor karnyújtásnyira vagyunk lehetőségeinktől, illetve ahelyett, hogy mindaddig kitartanánk míg segítséget nem találunk egy nehéz helyzetben, feladjuk és összeroppanunk.Ilyen esetekben akkor indulunk el a lassú de biztos gyógyulás útján, ha alkatunknak legmegfelelőbb módon ( ennek mikéntjét születési képletünk egésze, különös tekintettel Szaturnuszunk helyzetére – mutatja ) ráhangolódunk szaturnikus energiáinkra, illetve a lélek sötét éjszakáján szerzett felismeréseinket mindennapjaink gyakorlatába is átültetjük. A középkori alkimisták ezt nevezték az aranycsinálás útjának.


Kapcsolódó:

Vízöntőkori újjászületés vagy tömeges elbutulás ?

Mikor értelmetlen felkeresni az asztrológust és mikor segíthet ?

Szaturnusz – tranzitok: a megvalósítás és érés ciklusai

Így kezeld hullámvasutazásaidat !

A Szaturnusz tanításai az akarattalan kihívásról (Erin Sullivan)

A rossztevők kezelése – Robert Hand

Könyvajánló:

Erin Sullivan : A Szaturnusz tanításai

Liz Greene: A Szaturnusz – egy ősi démon új megvilágításban

Bil Tierney : Twelve Faces of Saturn

Dr Pressing Lajos : A Szaturnusz archetípusa

Liz Greene : Barriers and Boundaries

Rüdiger Dahlke : Depresszió – a pozitív lehetőségek tárháza

A BLOGOMBAN MEGJELENT FORDÍTÁSOKAT, ÍRÁSOKAT ÉS KÉPEKET A SZERZŐI JOGRÓL SZÓLÓ 1999. ÉVI LXXVI. TÖRVÉNY ÉRTELMÉBEN AZ ENGEDÉLYEM NÉLKÜL MÁSHOL KÖZZÉTENNI TILOS. EZ ALÓL KIVÉTELT KÉPEZ, HA CSAK AZ ÍRÁSOM ELSŐ NÉHÁNY SORÁT TÜNTETIK FEL, MAJD A FOLYTATÁSÉRT A BLOGOMRA KATTINTVA JUT EL AZ OLVASÓ! AMENNYIBEN MÁS FORRÁST NEM JELÖLÖK MEG, AZ ÍRÁSOK, FORDÍTÁSOK A SAJÁT SZELLEMI TERMÉKEIM, KERESKEDELMI FORGALOMBAN TÖRTÉNŐ ÉRTÉKESÍTÉSÜKHÖZ CSAK SZEMÉLYES EGYEZTETÉST KÖVETŐEN JÁRULOK HOZZÁ!

Comments are closed
* *